Τραπεζικά νέα

Ο Regling (ESM) προτείνει μηχανισμό ώστε η Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές και ο ΟΔΔΗΧ…σχεδιάζει έξοδο 19 ή 26/7 με 4,65%

tags :
Ο Regling (ESM) προτείνει μηχανισμό ώστε η Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές και ο ΟΔΔΗΧ…σχεδιάζει έξοδο 19 ή 26/7 με 4,65%
Και ενώ ο ESM αποθαρρύνει την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές άμεσα…. ο ΟΔΔΗΧ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει έξοδο στις αγορές 19 ή 26 Ιουλίου με έκδοση 5ετούς ομολόγου 2 δισεκ. ευρώ και με επιτόκιο 4,65%.
Ο Regling ο επικεφαλής του ESM στα πλαίσια του Eurogroup στις 10 Ιουλίου πρότεινε εμμέσως πλην σαφώς να εξεταστεί πως η Ελλάδα θα διασφαλιστεί ώστε να βγαίνει στις αγορές σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι η Ελλάδα σε αυτή την φάση δεν χρειάζεται κεφάλαια από τις αγορές για να πληρώσει μελλοντικές υποχρεώσεις υπονοώντας ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια με επιτόκιο 0,89%.
Ο Regling έστειλε δύο μηνύματα τα οποία είναι
1)Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές γιατί σε αυτή την φάση έχει κεφάλαια
2)Απαιτείται ουσιαστικά ένας μηχανισμός ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Και ενώ ο ESM αποθαρρύνει την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές άμεσα…. ο ΟΔΔΗΧ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει έξοδο στις αγορές 19 ή 26 Ιουλίου με έκδοση 5ετούς ομολόγου 2 δισεκ. ευρώ και με επιτόκιο 4,65%.
Στόχος της κίνησης αυτής δεν θα είναι τίποτε άλλο πέραν από εντυπώσεις.
Κινήσεις εντυπώσεων με τον ESM να δανείζει στο 0,89% και η Ελλάδα να δανείζεται από τους ιδιώτες επενδυτές στο 4,65%.

Το μήνυμα του Regling για τον μηχανισμό που θα στηρίζει την Ελλάδα στις αγορές

Ο επικεφαλής του ESM μίλησε με ξεκάθαρο τρόπο για το πώς θα διασφαλιστεί η Ελλάδα ώστε να βγαίνει στις αγορές μεσομακροπρόθεσμα.
Ο Regling ουσιαστικά υπονοεί ένα μηχανισμό που θα λειτουργεί ως εγγύησης στις εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου.
Η μόνη λογική διεκδίκηση για την Ελλάδα είναι να θέσει ένα πλαίσιο όρων και κανόνων ώστε να πάρει με προνομιακούς όρους νέα πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων ECCL (Enhanced Conditions Credit Line)  η οποία είναι το προστάδιο ενός πλήρους προγράμματος στήριξης ή μνημόνια.

Πως η Ελλάδα θα λάβει ECCL πιστωτική γραμμή;

Η σύμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την ECCL προβλέπει τα εξής.
Πρωτίστως για να λάβει η Ελλάδα την ECCL θα πρέπει η ίδια να την ζητήσει.
Η ECCL πιστωτική γραμμή είναι ένας προληπτικός μηχανισμός, μπορεί να χορηγηθεί σε χώρες που έχουν υγιείς οικονομικές συνθήκες και συμβάλλει στην διατήρηση της συνεχούς πρόσβασης στις αγορές.
Η Ελλάδα χρειάζεται πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων ECCL και όχι PCCL δηλαδή καθαρή πιστωτική γραμμή.
Ο ESM, σε συνεργασία με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και όπου απαιτείται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εξετάζει εάν η χώρα πληροί μία σειρά κριτηρίων για να λάβει τη συγκεκριμένη μορφή στήριξης.
Να σημειωθεί ότι με βάση τους κανονισμούς του ESM για να χορηγηθεί μια ECCL θα πρέπει να διεξαχθεί έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος και προφανώς στο σκέλος αυτό υπάρχει πρόβλημα.
Παράλληλα η ECCL γραμμή προϋποθέτει ιστορικό πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές υπό εύλογους όρους.
Πριν ζητήσει πιστωτική γραμμή η Ελλάδα θα πρέπει να έχει βγει στις αγορές.
Το διοικητικό συμβούλιο του ESM εφόσον δώσει το «πράσινο φως» για την παροχή της ECCL, αναθέτει στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τους όρους που θα συνδεθούν με την πιστωτική γραμμή.
Στη σύμβαση της ECCL αυτοί οι όροι περιγράφονται ως «MoU» και σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, ποιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις θα εφαρμόσει.
Μόλις εγκριθεί η «πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους», η Ελλάδα που την έχει ζητήσει θα βρεθεί υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας…ωστόσο η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να την ενεργοποιήσει όποτε θέλει και εάν χρειαστεί.  
Να σημειωθεί ότι η Εποπτεία δεν συνδέεται με το εάν θα γίνει χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων.
Σε πρώτη φάση η ECCL είναι διάρκειας 1 έτους, ενώ μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές, για ένα εξάμηνο τη φορά (συνολικά άλλο ένα έτος) δηλαδή από το Καλοκαίρι του 2018 με 2020.  
Η ECCL γραμμή προϋποθέτει «τακτικούς ελέγχους» για να διαπιστώνεται η πρόοδο της Ελλάδος.

Γιατί είναι απαραίτητη η ECCL πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων;

Η Ελλάδα για να μπορεί να βγαίνει στις αγορές με αξιώσεις και να αντλεί κεφάλαια χρειάζεται ένα μηχανισμό προστασίας των εκδόσεων, ένα μηχανισμό εγγύησης.
Ενώ οι ECCL πιστωτικές γραμμές συνήθως καταλήγουν σε διαδικασία χορήγησης δόσεων η Ελλάδα να εξασφαλίσει ότι το capital buffer που θα διαθέτει η ECCL δεν θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ανάγκες του προϋπολογισμού.
Η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές οπότε δεν θα έχει ανάγκη τις δόσεις.
Με μια στοχευμένη στρατηγική η Ελλάδα μπορεί να συνάψει ECCL γραμμή με τους δανειστές με ευνοϊκούς όρους εάν ξεκαθαρίσει έγκαιρα ότι δεν θα χρειαστεί άλλο δάνειο στήριξης και δόσεις αλλά μόνο ένα μηχανισμό εγγύησης των εκδόσεων ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.
Η ECCL γραμμή θα είναι ένας μηχανισμός στήριξης των εκδόσεων ομολόγων της Ελλάδος.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης