Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με 5ετές είναι γεγονός - Αμηχανία στις μετοχές έχει προεξοφληθεί 90%...και ο κρυφός κίνδυνος

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με 5ετές είναι γεγονός - Αμηχανία στις μετοχές έχει προεξοφληθεί 90%...και ο κρυφός κίνδυνος
Με βάση εκτιμήσεις οι ελληνικές τράπεζες και το Κοινό Κεφάλαιο θα μπορούσαν να καλύψουν 1,4 δισεκ. ή το 47% της νέας έκδοσης του 5ετούς ομολόγου και τα 1,6 δισεκ. οι ξένοι επενδυτές κυρίως οι ανάδοχοι.
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές είναι γεγονός.
Πρώτα θα αντικατασταθεί το παλαιό 5ετές 2019 με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95% και εν συνεχεία στις 25 Ιουλίου θα ανοίξει βιβλίο προσφορών με στόχο έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,50% με 4,40%.
Ποια ήταν η αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά από αυτή την ιστορική εξέλιξη της εξόδου της Ελλάδος στις αγορές μετά από 3 χρόνια αποχής και απομόνωσης;
Το χρηματιστήριο συμπεριφέρεται αμήχανα κάτω από τις 850 μονάδες.
Οι τραπεζικές μετοχές είναι άνευρες ωσάν να αντιμετωπίζουν όχι απλά ως ένα προεξοφλημένο γεγονός την έξοδο στις αγορές αλλά ως ένα αδιάφορο γεγονός.
Τι ακριβώς συμβαίνει;

1)Είναι προφανές ότι στις αποτιμήσεις του χρηματιστηρίου συμπεριλαμβάνεται η έξοδος στις αγορές.
Στις 845 με 850 μονάδες έχει προεξοφληθεί η έκδοση 5ετούς.
Στο καλύτερο σενάριο η αγορά μετά την ανακοίνωση της κάλυψης του ομολόγου να φθάσει έως τις 880 μονάδες  ή 30 μονάδες υψηλότερα.

2)Η βασική ανησυχία των επενδυτών ονομάζεται στάση ΔΝΤ και των υπολοίπων δανειστών. 
Με ρεαλιστικά κριτήρια κανείς στην Ευρώπη, ούτε ο ESM, ούτε η Γερμανία, ούτε η ΕΚΤ και ούτε προφανώς το ΔΝΤ έχουν δει με θετική ματιά την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι υποστήριξαν ότι η Ελλάδα δανείστηκε πρόσφατα 8,5 δισεκ. της δόσης από το δάνειο των 86 δισεκ. με 0,89% και βγαίνει στις αγορές να δανειστεί από τα ιδιωτικά θεσμικά κεφάλαια με επιτόκιο 4,5% ή 4,40%.

3)Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το ΔΝΤ να ασκήσει μεγάλη πίεση στην Ευρώπη ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και το θύμα αυτής της πίεσης να είναι οι ελληνικές τράπεζες.
Π.χ. εάν το ΔΝΤ θέσει ως προαπαιτούμενο στην τρίτη αξιολόγηση την πραγματοποίηση AQR στις ελληνικές τράπεζες δηλαδή έλεγχο των στοιχείων ενεργητικού είναι πιθανό να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες 6 με 7 δισεκ. που θα αφορούν το capital buffer το οποίο θα έχει μηδενιστεί.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με το παρελθόν αλλά ακόμη έχουν σοβαρά ανοικτά θέματα όπως NPEs και αναβαλλόμενη φορολογία.

4) Ποιοι θα καλύψουν τα 3 δισεκ. ευρώ;
Πολύ σημαντική αυτή η παράμετρος, ποιοι θα καλύψουν την έκδοση του 5ετούς ομολόγου;
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews οι ελληνικές τράπεζες θα ανταλλάξουν swaps το παλαιό 5ετές - ίσως και έντοκα - με το νέο 5ετές ομόλογο.
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν από 700 έως 850 εκατ ευρώ στην νέα έκδοση.
Όμως το Κοινό Κεφάλαιο CIF (Κοινό Κεφάλαιο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων) έχει 6,8 δισεκ. ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας και 5,6 δισεκ. τρέχουσας αξίας και έντοκα γραμμάτια 3,91 δισεκ. τρέχουσας αξίας.
Συνολικά το Κοινό Κεφάλαιο έχει επενδεδυμένα 10,7 δισεκ. ευρώ.
Το Κοινό Κεφάλαιο μπορεί με swap να συμμετάσχει με 883 ή 811 εκατ ευρώ.
Όμως για να μην φανεί ότι θα συμμετάσχει το Κοινό Κεφάλαιο δηλαδή ένα ασφαλιστικό Ταμείο εξετάζεται να δοθεί εντολή σε μια ξένη τράπεζα να αγοράσει για λογαριασμό του Κοινού Κεφαλαίου 800 εκατ και να εμφανίζεται η ξένη τράπεζα ως θεματοφύλακας.
Πολλοί θα υποστηρίζουν ότι αυτή η ξένη τράπεζα είναι απλά ένας ξένος που αγοράζει ελληνικά ομόλογα.
Η καθαρή συμμετοχή των ξένων εκτιμάται σε 1,6 δισεκ. ευρώ.
Οι 5 ανάδοχοι θα μπορούσαν να αγοράσουν από 300 εκατ ο καθένας και αυτά τα 300 εκατ να τα μοιράσουν σε 3-6 άλλους ξένους οπότε η διασπορά του ελληνικού κινδύνου θα μετριάσει… τον κίνδυνο.
Με βάση εκτιμήσεις οι ελληνικές τράπεζες και το Κοινό Κεφάλαιο θα μπορούσαν να καλύψουν 1,4 δισεκ. ή το 47% της νέας έκδοσης του 5ετούς ομολόγου και τα 1,6 δισεκ. οι ξένοι επενδυτές κυρίως οι ανάδοχοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης