Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι κεντρικές τράπεζες συντηρούν τις μεγάλες φούσκες σε ομόλογα και μετοχές - Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ 327% ή 217 τρισ διεθνώς

Οι κεντρικές τράπεζες συντηρούν τις μεγάλες φούσκες σε ομόλογα και μετοχές - Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ 327% ή 217 τρισ διεθνώς
Δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες υπερδιόγκωσαν με την πολιτική τους το παγκόσμιο χρέος κρατικό και ιδιωτικό είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ 2000 και 2017 δηλαδή 17 χρόνια το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε 2,5 φορές και αυτό θεωρείται ανάπτυξη;
Ο Ben Bernanke δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο.
Ήταν ο Κεντρικός Τραπεζίτης της FED την περίοδο που ξέσπασε η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση με τα subprime και την κατάρρευση της Lehman Brothers αλλά και την προσωρινή κρατικοποίηση των τραπεζών στις ΗΠΑ.
Ο Bernanke λοιπόν προειδοποιεί ότι η φούσκα της αγοράς ομολόγων είναι πιθανό να σκάσει και να παρασύρει και τις μετοχές.
Οι κεντρικές τράπεζες θα επιβραδύνουν όσο μπορούν την αντιστροφή της νομισματικής τους πολιτικής από την χαλάρωση στην σύσφιξη αλλά το μοιραίο θα συμβεί.
Στην αμερικανική αγορά ομολόγων το 10ετές ομόλογο σημείωσε χαμηλό στο 1,45% το 2016 προέρχεται από υψηλό 4,59% το 2007 και πλέον διαπραγματεύεται στο 2,25%.
Τι μας δείχνει η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων;
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα Αύγουστος του 2017 στο +0,38%.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015  ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2025 εμφανίζει απόδοση 0,76% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,30% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 2,83% με ιστορικό χαμηλό 1,56% στις 13 Μαρτίου του 2015.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,47% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές έχει απόδοση 2,01% με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Υπήρξε μια σημαντική προσαρμογή των αποδόσεων των ομολόγων στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων και αλλαγής κατεύθυνσης από την ΕΚΤ.
Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά τα χρηματιστήρια δεν κατέρρευσαν, ούτε στα ομόλογα υπήρξαν sell off.
Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους
1)Γιατί οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες ΕΚΤ και FED αλλά και συνολικά οι κεντρικές τράπεζες που διαθέτουν 14,5 τρισεκ. ισολογισμούς δεν θα προβούν σε βίαιες κινήσεις στις αγορές.
Η προσαρμογή θα είναι τόσο αργή ώστε οι αγορές να αφομοιώνουν τα νέα δεδομένα χωρίς κραδασμούς.
2)Λόγω αυτής της παραμέτρου οι επενδυτές εμφανίζονται να λειτουργούν ωσάν να έχουν άγνοια κινδύνου.
3)Οι κεντρικές τράπεζες π.χ. Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας, κρατικό ασφαλιστικό ταμείο Ιαπωνίας αγοράζουν μετοχές π.χ. Apple ενώ η ΕΚΤ συνεχίζει να αγοράζει corporate bond δηλαδή ομόλογο εταιρικά συντηρώντας την ρευστότητα σε μετοχές και εταιρίες.
Λόγω της ακραίας στρέβλωσης που έχουν προκαλέσει οι κεντρικές τράπεζες συμβαίνει το εξής παγκόσμιο φαινόμενο.
Ενώ τα τελευταία 10 χρόνια το παγκόσμιο χρέος αυξάνεται ήταν αρχές του 2000 στα 85 τρισεκ. δολάρια και το 2017 έχει εκτοξευθεί στα 217 τρισεκ. δολάρια που αντιστοιχεί στο 327% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες υπερδιόγκωσαν με την πολιτική τους το παγκόσμιο χρέος κρατικό και ιδιωτικό είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ 2000 και 2017 δηλαδή 17 χρόνια το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε 2,5 φορές και αυτό θεωρείται ανάπτυξη;
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα γίνονται αναφορές για την παγκόσμια διόρθωση και το σκάσιμο των φουσκών στις αγορές.
Η παγκόσμια διόρθωση δεν θα έρθει μέχρι ότου οι αγορές διαπιστώσουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλα πολεμοφόδια.
Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο αλλά μια είναι η τάση.
Οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν πάλι στην Ευρώπη και διεθνώς, αυτό είναι μονόδρομος.
Στις μετοχές μπορεί η συμβολή του Trump στην Wall Street να είναι εμφανής, μπορεί οι εταιρίες με εντυπωσιακά αποθέματα ρευστότητας να επαναγοράζουν ίδιες μετοχές αυτοσυντηρώντας τις χρηματιστηριακές αξίες… αλλά όλο αυτό είναι ένα παγκόσμιο κατασκεύασμα, μια τεράστια τεχνική φούσκα ευφορίας όπου οι αξίες αυξάνονται υποτιμώντας τους κινδύνους.
Οι αγορές εμφανίζονται να έχουν άγνοια κινδύνου αλλά ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από μια αέναη προσπάθεια…διατήρησης αυτού του κόσμου τεχνικής ευφορίας που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως.
Η ίδια εικόνα με τα ομόλογα και οι μετοχές.
Διεθνώς οι χρηματιστηριακές αξίες και ειδικά στην Wall Street καταγράφουν συνεχή ρεκόρ και όλα αυτά είναι απόρροια μιας τεχνικής ευφορίας.

GPC62917.jpg





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης