Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο του ESM για το ελληνικό χρέος – Θα υλοποιηθεί σε 3 χρονικές φάσεις 2018, 2019, 2022 – Τα μέτρα που προτείνονται

Το σχέδιο του ESM για το ελληνικό χρέος – Θα υλοποιηθεί σε 3 χρονικές φάσεις 2018, 2019, 2022 – Τα μέτρα που προτείνονται
Στις 6 Νοεμβρίου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το ΔΝΤ το οποίο οριστικά θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα Αύγουστο 2018.
Σε 3 χρονικές φάσεις θα υλοποιηθεί το σχέδιο του ESM για το ελληνικό χρέος σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο bankingnews ανεπίσημα.
Το σχέδιο είναι πολλαπλών στόχων και ουσιαστικά βοηθάει την Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια με τρόπο συμβατικό χωρίς ρίσκο και χωρίς αναταράξεις ή άλλες μη διαχειρίσιμες κερδοσκοπικές κινήσεις.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τα εξής
1)Στις 6 Νοεμβρίου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το ΔΝΤ το οποίο οριστικά θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα Αύγουστο 2018.
2)Την Άνοιξη του 2018 ο ESM θα λάβει δύο αποφάσεις που θα αφορούν το ελληνικό χρέος
Α)Να αποπληρώσει το εναπομείναν δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα είναι την Άνοιξη του 2018 περίπου 10 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89% και το ΔΝΤ με 3,80%.
Β)Να συμφωνηθεί ο τρόπος διάθεσης των κερδών από τα ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες ANFA και SMP.
Προφανώς στο θέμα αυτό αποκλειστικό ρόλο έχει μόνο η ΕΚΤ και όχι ο ESM.
Η ΕΚΤ προτείνει ειδικά τα κέρδη ύψους 7,69 δισεκ. ευρώ από τα ANFA και SMP να δοθούν τμηματικά δηλαδή σε 4 δόσεις αρχής γενομένης είτε από το τέλος του 2018 ή από το τέλος του 2019.
3)Το Καλοκαίρι του 2018 θα συμφωνηθεί το πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όμως το σκέλος της επιμήκυνσης θα ενεργοποιηθεί από το 2022.
Όπως έχει τονιστεί ο ESM θα προτείνει 5ετή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.
Μείωση επιτοκίων δεν θα υπάρξει, ενώ δεν θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε QE
Ορισμένα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2019 με την λήξη της νέας πιστωτικής γραμμής ECCL και η επιμήκυνση θα εφαρμοστεί μετά το 2022.
4)Θα συμφωνηθεί για διάστημα 1 έτους ECCL πιστωτική γραμμή - ή PCCL - που θα διαρκέσει από Αύγουστο 2018..... με Αύγουστο 2019.
Η ύπαρξη μιας πιστωτικής γραμμής ώστε η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται με ελκυστικά επιτόκια από τις αγορές κρίνεται επιβεβλημένη.
Η πιστωτική γραμμή θα λειτουργεί ως μηχανισμός εγγύησης εκδόσεων ομολόγων και όχι ως πρόγραμμα στήριξης με δόσεις.
Στον ESM θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμπεριφερθεί όπως η Ιρλανδία που δεν χρειάστηκε όταν ολοκληρώθηκε το μνημόνιο νέα πιστωτική γραμμή.

Τι κερδίζει η Ελλάδα

Με το νέο σχέδιο του ESM η Ελλάδα κερδίζει τα εξής
-Διασφαλίζει ότι θα υπάρξει κάποιας μορφής διευθέτηση του ελληνικού χρέους ακόμη και εάν δεν θεωρεί επαρκής να μετατρέψει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.
Θα βελτιωθεί ωστόσο το προφίλ βιωσιμότητας.
-Με τα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα υποστηριχθεί η Ελλάδα ώστε να δανείζεται με καλύτερα επιτόκια από τις αγορές.
Εκτιμάται ότι στην 3ετία η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται στο 2,5%, στην 5ετία στο περί το 3,5% και στην 10ετία στο 4,30% με 4,50%.
- Τα capital controls όχι 2018 αλλά Καλοκαίρι 2019.
H εξέλιξη αυτή κατά μια έννοια ευνοεί κράτος και τράπεζες.
Εφόσον υπάρξει ετήσια νέα πιστωτική γραμμή ECCL ή PCCL η οριστική άρση των capital controls μετατίθεται για την λήξη της νέας πιστωτικής γραμμής δηλαδή Αύγουστο του 2019.
Άρα οριστική άρση των capital controls Αύγουστο του 2019.
Με βάση τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές, η τελευταία πράξη άρσης των capital controls θα αφορά το ύψος ανάληψης των καταθέσεων σε ημερήσια βάση και βεβαίως η πλήρης μεταφορά καταθέσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη δεν έχει εγκριθεί η δημιουργία νέων τραπεζικών λογαριασμών κυρίως γιατί υπάρχει ο κίνδυνος οι καταθέτες να δημιουργούν 4 λογαριασμούς στις 4 συστημικές τράπεζες ή περισσότερους και μέσω αυτών να σηκώνουν πολλαπλάσια χρήματα σε εβδομαδιαία βάση ή σε διάστημα 2 εβδομάδων.
Σκεφθείτε ένα κάτοχο 30.000 ευρώ στις τράπεζες εάν έχει την δυνατότητα χρήσης πολλαπλών λογαριασμών θα μπορεί να σηκώσει και τις 30.000 ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Συν τοις άλλοις τα capital controls έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μικρής φοροδιαφυγής ενώ οι κατασχέσεις λογαριασμών έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
-Το ΔΝΤ θα φύγει οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα και ο ESM θα αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ.
Για την Ελλάδα αυτό θα έχει μια σημειολογία.
-Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα υποβληθούν σε AQRs σε ελέγχους ποιότητας ενεργητικού, που έχει ζητήσει το ΔΝΤ.
Ο ESM τάσσεται με την θέση της ΕΚΤ και του SSM ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση για τις ελληνικές τράπεζες το 2018.
Τα AQRs στις ελληνικές τράπεζες θα διεξαχθούν το 2019 και θα είναι αυστηρότατα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης