Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως θα βγάλουν κέρδη οι ελληνικές τράπεζες – Μια προσομοίωση προβολής του μέλλοντος στο παρόν και ο επώδυνος συμβιβασμός

Πως θα βγάλουν κέρδη οι ελληνικές τράπεζες – Μια προσομοίωση προβολής του μέλλοντος στο παρόν και ο επώδυνος συμβιβασμός
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα πλεονέκτημα ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις είναι υψηλός....
Το μεγάλο στοίχημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα του ορατού μέλλοντος δεν είναι τα κέρδη αλλά η επίλυση ενός μακροχρόνιου προβλήματος των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων που έφθασε στα 106 δισεκ. και αντιστοιχεί στο 38% του συνολικού ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.
Όμως έχουν παρουσιαστεί πολλές αναλύσεις περί της διαχείρισης των NPLs.
Εν συντομία θα πρέπει να τονιστεί ότι λύση χωρίς κόστος δεν υπάρχει και στο τέλος εάν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θέλει να απαλλαγεί ουσιωδώς από αυτό το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες θα πρέπει να υποστούν…και ζημίες.
AQRs το 2018 δεν θα διεξαχθούν αλλά το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες και προφανώς το 2019….όλοι ποντάρουν στην βελτίωση της οικονομίας και στην ανάκαμψη των assets, των collaterals ώστε να έχει βελτιωθεί η εικόνα των ισολογισμών από τους εσωτερικούς ελέγχους που θα διεξαχθούν AQRs.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα πλεονέκτημα ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις είναι υψηλός ωστόσο έχουν και ένα στρατηγικό μειονέκτημα πέραν από την αναβαλλόμενη φορολογία 19,8 δισεκ. και το χάσμα ρευστότητας μεταξύ δανείων και καταθέσεων ύψους 70 δισεκ
Το πρόβλημα είναι ότι τα collaterals που διαθέτουν ακόμη παραμένουν προβληματικά ενώ υπάρχει και ένας κρυφός κίνδυνος δάνεια που εμφανίζονται ως ενήμερα….στην πραγματικότητα είναι προβληματικά και το ζήτημα αυτό εάν αποκαλυφθεί θα δημιουργήσει….τριγμούς στο ελληνικό banking.

Πως θα βγουν κέρδη από τις ελληνικές τράπεζες;

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικά έσοδα 8,6 δισεκ. επίδοση αξιοπρεπή σε ετήσια βάση.
Έχουν έξοδα 4,7 δισεκ. και προβλέψεις 3,6 δισεκ. σε ετήσια βάση.
Το άθροισμα όλων αυτών μετά φόρων μας ισοδυναμεί με μηδέν σε ετήσια βάση. 
Τα έσοδα δεν μπορούν να βελτιωθούν, οι τράπεζες πούλησαν περιουσιακά στοιχεία, ειδικά η Εθνική, οπότε τα όρια εσόδων τους είναι οριοθετημένα.
Ας υποθέσουμε ότι οι τράπεζες θα βγάζουν 8,5 με 9 δισεκ. έσοδα σε ετήσια βάση.
Στα έξοδα που ανέρχονται σε ετήσια βάση σε 4,7 δισεκ. μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις.
Στους τραπεζικούς κύκλους είναι γνωστά τα σενάρια για νέα μείωση των εργαζομένων κατά 10.000 άτομα εξέλιξη που θα προκαλούσε ένα σοκ μεν στον τραπεζικό κλάδο αλλά θα μείωνε κατά 300-350 εκατ ετησίως τα έξοδα.
Δηλαδή τα 4,7 δισεκ. έξοδα θα μειώνονταν στα 4,35 δισεκ. ευρώ.
Άρα 8,5 με 9 δισεκ. έσοδα – 4,35 δισεκ. έξοδα= 4,65 δισεκ προ προβλέψεων έσοδα.
Οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια ανέρχονται σε 3,6 δισεκ. με φθίνουσα πορεία, κάποτε στις σκοτεινές εποχές του banking είχαν ξεπεράσει τα 12-14 δισεκ. οι προβλέψεις.
Άρα το βασικό πρόβλημα είναι οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Πως τα 3,6 δισεκ. θα μειωθούν αισθητά και πως αυτή η μείωση θα είναι διατηρήσιμη.
Ας δούμε ορισμένες παραδοχές.

1)Σε ετήσια βάση να μειώνονται οι προβλέψεις 600 εκατ ευρώ.

2)Οι τράπεζες θα διενεργήσουν νέες προβλέψεις για τα IFRs 9 που εκτιμώνται σε 3 με 3,5 δισεκ. με δυνατότητα απόσβεσης 5 χρόνια.
3 με 3,5 δισεκ. δια 5 χρόνια 600-650 εκατ προβλέψεις σε ετήσια βάση λόγω IFRS 9.
Άρα η μείωση 600 εκατ των προβλέψεων της αρχικής παραδοχής δεν επαρκεί.

3)Οι τράπεζες έχουν υψηλό δείκτη κάλυψης δανείων με προβλέψεις, έχουν αδύναμα collaterals αλλά εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθούν σε επιθετικότερες πωλήσεις, ρυθμίσεις και διαγραφές.
Κυρίως θα υποχρεωθούν σε επιθετικότερες πωλήσεις που σημαίνει και ζημία σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ας υποθέσουμε ότι το 2020 τα προβληματικά δάνεια θα μειωθούν από 106 δισεκ. στα 60 με 65 δισεκ. χωρίς να δημιουργούνται νέες προβλέψεις – πέραν του αναμενόμενου - ή νέα προβλήματα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι

Συνολικά έσοδα 9 δισεκ. έξοδα 4,3 δισεκ. και προβλέψεις σε ετήσια βάση 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ ετησίως = 3,7 με 3,2 δισεκ.
Αυτό το προ φόρων κέρδος όμως θα πηγαίνει για να καλύψει κυρίως τις ζημίες από πωλήσεις προβληματικών δανείων και να ολοκληρώνει την εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων.

4)Ανεξαρτήτως εάν θα γίνουν ή όχι AQRs στις ελληνικές τράπεζες το βέβαιο είναι ότι η πίεση που θα ασκηθεί για τα NPLs και NPEs θα είναι τέτοια όπου π.χ. άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας οπότε θα μπορούν να γίνονται πλειστηριασμοί και στην πρώτη κατοικία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Για τα επόμενα 3 χρόνια τουλάχιστον οι τράπεζες ακόμη και εάν εμφανίζουν τελικά καθαρά κέρδη μετά από προβλέψεις 1,5 δισεκ. με κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 13-14 δισεκ. θα εμφανίζουν P/E 9,3 και θα είναι στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Δυστυχώς σε μια πρόβλεψη 3 ετών τα περιθώρια κερδοφορίας των τραπεζών είναι οριοθετημένα αλλά ακόμη και εάν ξεπεραστούν τα εμπόδια για το προβλέψιμο μέλλον πάλι είναι οριοθετημένα τα περιθώρια κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες εκ των πραγμάτων θα συμβιβαστούν με μέτρια κερδοφορία στο καλό σενάριο για χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης