Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από την εποχή του Αράπογλου στην εποχή του Ταμβακάκη στην Εθνική

 Από την εποχή του Αράπογλου στην εποχή του Ταμβακάκη στην Εθνική
To 2004 όταν ανέλαβε ο Τάκης Αράπογλου την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας είχε δυο βασικά πλεονεκτήματα, είχε διαμορφωθεί ένα momentum στην οικονομία και βεβαίως υπήρχαν και οι προοπτικές των Βαλκανίων.
Δημιούργησε μια ικανή διοικητική ομάδα και μια τράπεζα όπου δεν αντιμετώπιζε δομικά προβλήματα. ...
Η κίνηση εξαγοράς της Finansbank  αποδείχθηκε ματ στην τραπεζική σκακιέρα.
Αν δεν υπήρχε η Finansbank η Εθνική θα είχε μικρότερη κεφαλαιοποίηση από την Alpha bank ή την Eurobank.
Άρα ο Αράπογλου δεν δυσκολεύτηκε να διοικήσει μια τράπεζα σε ένα καλό μακροοικονομικό περιβάλλον.
Η νέα διοίκηση Ταμβακάκη και Ράπανου ανέλαβε την τράπεζα στην χειρότερη φάση της οικονομίας λόγω της κρίσης έχουν ανατραπεί σχέδια και ανακοπεί το momentum.
Όμως η νέα διοίκηση όσο η Ελλάδα βρίσκεται στον πυρήνα της κρίσης θα κριθεί και θα αξιολογηθεί στο τέλος του κύκλου της από τις εξής 6 παραμέτρους.
1)Από το κατά πόσο η Εθνική θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κρίσης και θα ενεργοποιήσει όλους τους αμυντικούς μηχανισμούς της.
2)Πως θα λειτουργήσει η Εθνική σε ένα περιβάλλον ύφεσης και στασιμότητας υπό την έννοια πως θα καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ επιβράδυνσης των εσόδων τόκων και προμηθειών και των περιορισμένων έως  ανύπαρκτων εκτάκτων εσόδων.
3)Πως η Εθνική θα διαχειρισθεί την υψηλή εξάρτηση της από τα έκτατα κέρδη
4)Οι επισφάλειες και οι διαγραφές προβληματικών δανείων επίσης είναι κεφαλαιώδες θέμα
5)Η Finansbank χωρίς αμφιβολία αποτελεί καταλύτη στην στήριξη της Εθνικής. Πως θα αξιοποιηθεί περαιτέρω; Ήδη η απόφαση για αύξηση του δικτύου καταστημάτων είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
6)Κεφαλαιώδες θέμα είναι πως θα διαχειρισθεί η διοίκηση την αποτίμηση της τράπεζας και το κυριότερο πως η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας θα δημιουργήσει συνθήκες momentum στην αγορά.
Προφανώς η διοίκηση Ταμβακάκη καλείται να διαχειριστεί μια Εθνική σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία ωστόσο αν επιτύχει σε αυτή την προσπάθεια η επιτυχία θα είναι ποσοτικά και ποιοτικά μεγαλύτερη της αντίστοιχης επιτυχίας Αράπογλου που διαχειρίσθηκε μια Εθνική σε ένα προφανές καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον.


news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης