Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το νέο στέλεχος της Πειραιώς Γ. Γεωργακόπουλος με προϋπηρεσία στην 4finance που είχε ....«ενδιαφέροντες» μετόχους

Το νέο στέλεχος της Πειραιώς Γ. Γεωργακόπουλος με προϋπηρεσία στην 4finance που είχε ....«ενδιαφέροντες» μετόχους
Η θητεία Γεωργακόπουλου στην 4finance, το κουβάρι των μετόχων σε Κύπρο, Μάλτα, Μπαχάμες, Λετονία και Ρωσία και οι αποκαλύψεις στη Μάλτα για φοροαποφυγή από τη 4finance
Την 30η Ιουνίου του 2017 ο κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος CEO της εταιρίας 4finance ανακοινώνεται ότι αποχωρεί από τη θέση του για να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες.
Και πιθανώς να αποτελεί σύμπτωση ότι δυόμιση μήνες μετά ανακοινώνεται ότι αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής του Piraeus Legacy Unit (PLU) και του Recovery Banking Unit (RBU) ως Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Η θητεία του στη 4finance διήρκεσε μόλις ένα χρόνο.
Στη 4finance είχε μεταπηδήσει από την Bancpost Ρουμανίας θυγατρικής της Eurobank όπου κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και εθεωρείτο η παρουσία του στην τράπεζα επιτυχημένη.
Η μεταπήδησή του στην 4finance έγινε όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μετά από ένα πολύ μεγάλο πακέτο αποδοχών που του προτάθηκε.
Οι συνθήκες της σχετικά γρήγορης αποχώρησής από τη 4finance είναι άγνωστες.
Η 4finance είναι μια εταιρία που δραστηριοποιείται στο Digital lending δηλαδή στο δανεισμός εξ αποστάσεως μέσω υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο.
Πρόκειται στην ουσία για μια νέα διαδικασία στην οποία προστίθενται συνεχώς ρυθμιστικοί κανόνες από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες.
Για παράδειγμα η κεντρική Τράπεζα της Λιθουανίας απαγόρευσε στη θυγατρική του ομίλου 4Finance να παρέχει δάνεια και την υποχρέωσε να εξυπηρετεί τους υφιστάμενους πελάτες της.
Το 2016 η εταιρία επανήλθε μέσω εξαγοράς στο δανεισμό στη Λιθουανία χωρίς όμως να είναι βέβαιη για τη λήψη άδειας ενώ της είχε επιβληθεί και πρόστιμο για παραβιάσεις της νομοθεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος των δανείων είναι ανά πελάτη πολύ μικρό και ανάλογα με τον τύπο του δανείου είναι έως 3.180 ευρώ ενώ τα επιτόκια είναι για τα ελληνικά δεδομένα τοκογλυφικά καθώς φτάνουν έως και 10% το μήνα.
Βέβαια αυτά ίσως δεν έχουν σημασία όσο η μετοχική σύνθεση του ομίλου 4finance.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2016 από το ενημερωτικό δελτίο έκδοσης ομολογιακού δανείου κατά την περίοδο όπου κ. Γεωργακόπουλος ήταν CEO Ο όμιλος ελέγχεται από την εταιρία Tirona με έδρα την Κύπρο οι Uldis Arnicāns, Edgars Dupats και Vera Boiko (συνδεδεμένο πρόσωπο με τον Oleg Boyko και με εκπρόσωπο τον κ. Λουκά Ανδρέου) κατέχουν αντίστοιχα 25,5%, 25,5% και 49%.
Η Tirona έχει θυγατρική τη 4finance group με έδρα το Λουξεμβούργο που με την σειρά της έχει θυγατρική 4finance Holding και με τη σειρά τους ελέγχουν τις θυγατρικές εταιρίες ανά χώρα που έχουν.
Μέχρι το 2015 η εταιρία ανήκε στον Oleg Boyko και η μεταβίβαση προκάλεσε σάλο στη Λετονία καθώς ο Edgars Dupats είναι γαμπρός του πρώην πρωθυπουργού Andris Skele (1995-1997 και 1999-2000) ο οποίος έχει κατηγορηθεί κατ επανάληψη για διαφθορά και εμπλοκή σε οικονομικά σκάνδαλα αλλά και για εμπλοκή σε υπόθεση παιδεραστίας χωρίς ποτέ να καταδικαστεί με το Ευρωκοινοβούλιο σε έκθεσή του να επισημαίνει τις ευθύνες των δικαστικών αρχών της Λετονίας.
Παράλληλα ο κ. Skele έχει απασχολήσει τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και την αμερικάνικη Βουλή των αντιπροσώπων για ζητήματα που σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος από Ρώσους.
Πρόσφατα μάλιστα ενεπλάκη και σε υπόθεση χρηματισμού δημοσιογράφων και ΜΜΕ στη Λετονία από τηλεφωνικές συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο ο όμιλος είχε συνάψει δανειακές συμβάσεις με την τράπεζα της Λετονίας AS Trasta Komercbanka με υποκατάστημα στην Κύπρο της οποίας αφαιρέθηκε η άδεια από την ΕΚΤ για εμπλοκή σε πλήθος παράνομων πράξεων μεταξύ των οποίων και ξέπλυμα χρήματος.
Σε ότι αφορά τον Oleg Boykof είναι ο 75ος πιο πλούσιος άνδρας στη Ρωσία με περιουσία 1,2 δισ. δολάρια, Ιταλικό διαβατήριο και έντονη δραστηριότητα στην Κύπρο, τις Μπαχάμες και τη Μάλτα.
Κατέχει 241 σημεία  gambling σε έξι χώρες και έχει και συμετοχή στην αλυσίδα λιανικής καλλυντικών Rive Gauche.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα  Malta Today εξασφαλίζει να πληρώνει φόρο μόλις 5% για τις δραστηριότητες της 4finance.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα η Tirona που έχει έδρα την Κύπρο, ελέγχεται από τις Μπαχάμες μέσω της Feldman Services η οποία ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο.  
Η ιστοσελίδα Malta Today παρουσιάζει το πλέγμα των συναλλαγών όπως αναφέρονται στην παρακάτω εικόνα.
Προφανώς όλα αυτά πρέπει να είναι άγνωστα στο νέο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γεωργακόπουλο.



Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης