Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι πραγματικά συμβαίνει με το ADRs της Εθνικής τράπεζας στην Νέα Υόρκη

   Τι πραγματικά συμβαίνει με το ADRs της Εθνικής τράπεζας στην Νέα Υόρκη
Με 11,5 εκατ ADRs να διακινούνται κατά μέσο όρο  το τελευταίο τρίμηνο τα American Depositary Receipt  της Εθνικής έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Το ADRs της Εθνικής έχει χάσει το τελευταίο 3μηνο περίπου 32% της αξίας του ακολουθώντας την πορεία της μετοχής στο ΧΑ....
Η τρέχουσα αξία οριακά υψηλότερα από τα  2,5 δολάρια.
Η σχέση ADRs με την μετοχή της Εθνικής στο ΧΑ ορίζεται ως εξής
2,53 δολάρια το ADRs Χ 5 διά 1,25 δολ..
Τα ADRs δημιουργήθηκαν από την J P Morgan το 1927 και έκτοτε χρησιμοποιούνται από εταιρίες τρίτων χωρών  που θέλουν να διαπραγματεύονται οι μετοχές τους στην Νέα Υόρκη.
Τα ADRs αγοράζονται κατά βάση από αμερικανούς επενδυτές καθώς δεν υπόκεινται σε συναλλαγματικό ρίσκο.
Τα ADRs συνήθως διακρατούνται από θεματοφύλακες και εκ των μεγαλύτερων θεματοφυλάκων στον πλανήτη είναι η Bank of New York Mellon που ιδρύθηκε το 1784 και τελευταία συγχωνεύθηκε με την Mellon.
Όταν ανακοινώθηκε ότι η Bank of New York κατέχει το 5,25% της Εθνικής πολλοί λανθασμένα θεώρησαν ότι αποκτά στρατηγικό ποσοστό κάτι που προφανώς δεν ισχύει.
Για την Ιστορία αναφέρεται ότι η Εθνική έχει θεματοφύλακα την Bank of New York, εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα από το 2002 ή 2003.
Άρα λοιπόν δεν πρόκειται για επενδυτή που αποκτά μετοχές της Εθνικής για στρατηγικό σκοπό δεν ισχύει αυτό. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι κανείς επενδυτής δεν κατέχει πάνω από 0,6% των ADRs που διακρατεί η Bank of New York Mellon και πρόκειται για εκατοντάδες επενδυτές.  
Άρα τα σενάρια περί επιθετικών εξαγορών και άλλα είναι παντελώς αβάσιμα, εκτός πραγματικότητας.
Τι συμβαίνει όμως πραγματικά;
Είναι γεγονός ότι όταν ξεκίνησαν οι περιορισμένοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη ορισμένοι επενδυτές και hedge funds άδραξαν την ευκαιρία να σορτάρουν την αγορά μέσω των ADRs. Κάποιοι αγόρασαν στην προοπτική της Εθνικής κάποιοι άλλοι για να ακολουθήσουν τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας και βεβαίως arbitrage στην μετοχή σε σχέση με την μετοχή της ΕΤΕ στο χρηματιστήριο της Αθήνας.  Ωστόσο τα στοιχεία που  το αποδεικνύουν είναι περιορισμένα και πιθανώς μη αξιόπιστα.
Οι  όγκοι και η κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος αποδεικνύουν ότι υπάρχουν επενδυτές που αγοράζουν ADRs  με την προοπτική ότι η ΕΤΕ έχει υποχωρήσει σημαντικά άρα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης