Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγαλώνει το χάσμα στην ΕΚΤ – Μηνύματα προς όλους στέλνει ο Weidmann, την ώρα που φουντώνει ο σκιώδης γαλλογερμανικός πόλεμος για τη θέση του Stark

Μεγαλώνει το χάσμα στην ΕΚΤ – Μηνύματα προς όλους στέλνει ο Weidmann, την ώρα που φουντώνει ο σκιώδης γαλλογερμανικός πόλεμος για τη θέση του Stark
Στην επιφάνεια έχουν αρχίσει να βγαίνουν εκ νέου οι διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τους Γερμανούς να εκφράζονται για ακόμη μία φορά κατά των πρακτικών της ευρωτράπεζες που «απειλούν με εκτροχιασμό τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τις αρχές των νομισματικών ισορροπιών, καθώς και στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Ο έλεγχος του πληθωρισμού μέσω της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό  με τις δράσεις για περιορισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, θα είναι από τις κύριες προτεραιότητες της Bundesbank, αναφέρει ο Weidmann.
Ο Weidmann επεσήμανε πως οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ανεξάρτητες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις των κρατών διαχειρίζονται σωστά τα οικονομικά τους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα επικρατεί ένας σκιώδης γαλλογερμανικός πόλεμος στην ΕΚΤ για τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου που άφησε κενή η παραίτηση του J. Stark. Δύο πρόσωπα είναι μέχρι τώρα υποψήφια: ο γερμανός Joerg Asmussen και ο γάλλος Benoit Couere.
Ο μεν 44χρονος Asmussen ήταν το δεξί χέρι του κ. Σόιμπλε από το πόστο του υφ. Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ ο κ. Couere ξέρει από πρώτο χέρι την κρίσιμη κατάσταση της γαλλικής οικονομίας, έχοντας χρηματίσει Νο2 στην ιεραρχία του οργανισμού διαχείρισης του γαλλικού χρέους.
Από τη μία μεριά, ο Asmussen, αντιτίθεται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ από την άλλη ο Coeure έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την αποτροπή επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης