Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το μέλλον των τραπεζών είναι οι ΑΜΚ - Είτε το 2018 είτε αργότερα όλοι συμφωνούν ότι μόνο με γενναίες αυξήσεις θα γυρίσουν σελίδα

Το μέλλον των τραπεζών είναι οι ΑΜΚ - Είτε το 2018 είτε αργότερα όλοι συμφωνούν ότι μόνο με γενναίες αυξήσεις θα γυρίσουν σελίδα
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στο μέλλον είναι το εξής - Τι θέλουμε να διασώσουμε τους μετόχους των τραπεζών ή τις ίδιες τις τράπεζες;
Τελικά υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Συμφωνία για την αναγκαιότητα των αυξήσεων κεφαλαίου, ωστόσο διαφωνούν στον χρόνο υλοποίησης τους.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι από το 2019 με 2020 θα πρέπει να εξεταστούν αυξήσεις κεφαλαίου και άλλοι εντός του 2018 να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες εκ νέου.
Επίσης όλοι οι τραπεζίτες συγκλίνουν στην άποψη ότι λόγω των επικείμενων stress tests μια ελληνική τράπεζα κατ΄ ελάχιστο θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου εντός του 2018.
Όμως το μέλλον των τραπεζών είναι όντως οι αυξήσεις κεφαλαίου ή πρέπει να δοθεί μια διετής παράταση ώστε με ίδια μέσα να πετύχουν τους στόχους για την μείωση των NPEs;
Για να δοθεί μια απάντηση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα κλασσικά επιχειρήματα.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν 269 δισεκ. ενεργητικό δηλαδή συνολικά περιουσιακά στοιχεία.
Το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό – κάθε περιουσιακό στοιχείο σταθμίζεται με βάση την ανάγκη σε κεφάλαιο – ανέρχεται σε 180 δισεκ.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι σε σύνολο σταθμισμένου ενεργητικού 180 δισεκ. τα 100 δισεκ. αφορούν υγιή περιουσιακά στοιχεία και περίπου 80 δισεκ. προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.
Εάν μπορούσαμε να έχουμε 100 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό στις ελληνικές τράπεζες μόνο τα υγιή στοιχεία με 28,8 δισεκ. tangible book καθαρά κεφάλαια τότε οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν 100% κεφαλαιακά επαρκείς και ίσως οι πιο κεφαλαιακά επαρκείς τράπεζες στον κόσμο.
Όμως από την άλλη πλευρά οι τράπεζες διαθέτουν και περίπου 80 δισεκ. σταθμισμένου ενεργητικού με προβληματικά περιουσιακά στοιχεία που αυτά «απορροφούν» σχεδόν το 50% των κεφαλαίων των τραπεζών.
Στην ανάλυση αυτή δεν προσμετρώνται η αναβαλλόμενη φορολογία DTA στα 19,8 δισεκ. και βεβαίως τα αρνητικά αποθεματικά 31 δισεκ.
Οι έλληνες τραπεζίτες κατανοούν ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά όσοι διοικούν προφανώς και δεν θέλουν τώρα αυξήσεις κεφαλαίου καθώς νέες ΑΜΚ το 2018 σημαίνει κατάρρευση μετοχών και ακραία dilution μετόχων.
Θεωρούν ότι εάν δοθούν 2 χρόνια προθεσμία θα έχουν την δυνατότητα να καθαρίσουν μεγάλο μέρος των ισολογισμών τους.
Όμως και πάλι τα NPEs θα συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα.
Όσοι παράγοντες δεν ασκούν εξουσία δεν διοικούν, θέλουν άμεση ανακεφαλαιοποίηση γιατί πιστεύουν ότι με ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η ουσία πάντως είναι ότι όλοι συγκλίνουν ότι νέες αυξήσεις κεφαλαίου είναι χρήσιμες αλλά διαφωνούν στον χρόνο υλοποίησης τους.
Το 2018 ή αργότερα.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και δεν κινδυνεύουν με επαπειλούμενη αφερεγγυότητα.
Όμως έχοντας 80 δισεκ. σταθμισμένου ενεργητικού με προβληματικά περιουσιακά στοιχεία αποδεικνύει ότι το παρελθόν και τα λάθη που υπήρξαν έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημία στις τράπεζες.

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στο μέλλον είναι το εξής.
Τι θέλουμε να διασώσουμε τους μετόχους των τραπεζών ή τις ίδιες τις τράπεζες;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης