Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ οι προβλέψεις των κυπριακών τραπεζών το 2017 - Πιέσεις για μείωση των NPLs

Ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ οι προβλέψεις των κυπριακών τραπεζών το 2017 - Πιέσεις για μείωση των NPLs
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι τράπεζες σχημάτισαν το πρώτο εξάμηνο όσες προβλέψεις είχαν για ολόκληρο το 2016
Προβλέψεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ ή το 6% του κυπριακού ΑΕΠ έχουν περάσει μέχρι τα μέσα του 2017 στα βιβλία τους οι κυπριακές τράπεζες αυξάνοντας σημαντικά την κάλυψη για μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπό το βάρος των συνεχών πιέσεων από τους ευρωπαίους επόπτες.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι τράπεζες σχημάτισαν το πρώτο εξάμηνο όσες προβλέψεις είχαν για ολόκληρο το 2016, μεταδίδει το Stockwatch.
Μόνο το δεύτερο τρίμηνο οι προβλέψεις των τραπεζών έφτασαν τα €828 εκ., το μεγαλύτερο ποσό προβλέψεων από το τέταρτο τρίμηνο του 2013.
Το πρώτο τρίμηνο οι προβλέψεις είχαν περιοριστεί στα 224 εκατ. ευρώ.
Οι τρεις συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει, πλέον, σε ικανοποιητικές προβλέψεις σε σχέση με τα προβληματικά δάνεια που έχουν στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια φθάνοντας ή πλησιάζοντας το διεθνώς αποδεκτό ποσοστό του 50%.
Για αρκετά χρόνια, ο δείκτης προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των συστημικών τραπεζών παρέμεινε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το ποσοστό του 50% που είναι γενικά αποδεκτό, ενώ τέλος του 2015 η τάση αντιστράφηκε μετά τις παραινέσεις της ΕΚΤ.
Οι παραινέσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα λόγω της ανάγκης προσαρμογής στο λογιστικό πρότυπο IFRS 9, που τις αναγκάζει να λάβουν υπόψιν μελλοντικούς κινδύνους σε δάνεια.
Επίσης, οι ευρωπαίοι επόπτες πιέζουν για ποσοτικές μειώσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που ανέφερε σε χθες σε δηλώσεις της η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Daniele Nouy.
Αναφερόμενη σε τράπεζες με υψηλά επίπεδα NPLs, είπε «ότι για αυτές τις τράπεζες που έχουν μείνει πίσω, σκοπεύουμε να προσφέρουμε επιπρόσθετη ποσοτική καθοδήγηση».
Η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν τα υψηλότερα επίπεδα NPLs στην Ευρώπη και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Πέραν των προβλέψεων για παλιά δάνεια, στο εγγύς μέλλον οι τράπεζες αναμένεται ότι θα πρέπει να παίρνουν πιο γρήγορα προβλέψεις για νέα προβληματικά δάνεια.
Η αύξηση των προβλέψεων επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες κατέγραψαν ζημιές 635,2 εκατ. το εξάμηνο του 2017 έναντι κερδών 222,8 εκατ. το περσινό εξάμηνο.
Παρά τις ζημιές, τα κεφάλαια τους βρίσκονται πάνω από τους ελάχιστους κεφαλαιακούς δείκτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης