Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

EBA: Οι τελικές οδηγίες για την εποπτεία σημαντικών τραπεζικών υποκαταστημάτων

tags :
EBA: Οι τελικές οδηγίες για την εποπτεία σημαντικών τραπεζικών υποκαταστημάτων
Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές από την ΕΒΑ αποσκοπούν στη διευκόλυνση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων αρχών
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εποπτεία των σημαντικών τραπεζικών υποκαταστημάτων.
Με γνώμονα την αυξανόμενη ζήτηση δημιουργίας υποκαταστημάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές από την ΕΒΑ αποσκοπούν στη διευκόλυνση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων αρχών που συμμετέχουν στην προληπτική εποπτεία σημαντικών φορέων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος μέλος.
Συγκεκριμένα, οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές θα διευκολύνουν τη συνεργασία και τον συντονισμό της εποπτείας των μεγαλύτερων και συστημικών τραπεζικών υποκαταστημάτων.
Οι τελικές κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν ένα πλαίσιο για τον προσδιορισμό των μεγάλων και συστημικών τραπεζικών υποκαταστημάτων, μέσω μιας κοινής εκτίμησης που διενεργείται από τις αρμόδιες αρχές της χώρας καταγωγής και της χώρας υποδοχής όσον αφορά τη συνάφεια των καταστημάτων με το ίδρυμα ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο κράτος μέλος υποδοχής.
Επιπλέον, οι τελικές κατευθυντήριες γραμμές σκιαγραφούν μια συντονισμένη προσέγγιση για την εποπτεία τους. Συγκεκριμένα, οι τελικές κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν ένα σύνολο αρχών στις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνονται οι αρμόδιες αρχές κατά την εκπόνηση "αξιολογήσεων κινδύνου" για την τράπεζα που έχει τέτοια υποκαταστήματα "σημαντικού συνόλου, όπως η ανταλλαγή εποπτικών πληροφοριών, σχεδιασμό εποπτικών δραστηριοτήτων, επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις, εφαρμογή εποπτικών και προληπτικών μέτρων και κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των αρχών.
Αυτές οι τελικές κατευθυντήριες γραμμές από την ΕΒΑ δεν παρεμποδίζουν τα καθήκοντα και τις ευθύνες που ανατίθενται στην αρμόδια για τον έλεγχο ενοποιημένη εποπτεία αρχή και στις αρμόδιες αρχές καταγωγής και υποδοχής μέσω της οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και της οδηγίας για την ανάκτηση και την αναθεώρηση των τραπεζών (BRRD) και αποσκοπούν απλώς στη δημιουργία πλαισίου για την αποτελεσματική και την αποτελεσματική συνεργασία στο πλαίσιο των σωμάτων εποπτών κατά την άσκηση των καθηκόντων αυτών και την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων αυτών.
Επιπλέον, οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές δεν περιορίζουν με κανέναν τρόπο την ελευθερία των ιδρυμάτων να ιδρύουν υποκαταστήματα σε άλλα κράτη μέλη ούτε δημιουργούν πρόσθετες υποχρεώσεις προς τα θεσμικά όργανα όσον αφορά τη διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης της επάρκειας κεφαλαίων (ICAAP) και τη διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης της επάρκειας ρευστότητας (ILAAP) ή την υποβολή εκθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης