Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Merkel: Η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας αποτελεί βασική προτεραιότητα για το 2012 - Πρέπει να εντείνουμε τις συζητήσεις με την ΤτΕ - Μonti: Η Ιταλία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρωζώνη

Merkel: Η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας αποτελεί βασική προτεραιότητα για το 2012 - Πρέπει να εντείνουμε τις συζητήσεις με την ΤτΕ - Μonti: Η Ιταλία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρωζώνη
(upd)Η συμφωνία για το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας αποτελεί μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων που έχει θέσει για το 2012 η Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, μετά το πέρας της συνάντησής της στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, M. Monti.
Παράλληλα, η Καγκελάριος επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν οι συζητήσεις και οι επαφές με την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών με την ελληνική πλευρά, ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Εστιάζοντας στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου, η Μerkel ανέφερε ότι δεν θα επικεντρωθεί μόνο σε θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και σε πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Μείζον θέμα θα αποτελέσει, συνέχισε, και η ενίσχυση των πόρων - ήτοι της δύναμης πυρός - των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης (EFSF και ESM).
Σύμφωνα με τη Merkel, η Γερμανία είναι πρόθυμη να αυξήσει τη συνεισφορά της στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές για τη δράση των Ευρωπαίων έναντι της κρίσης χρέους.
"Εάν η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη, τότε είμαστε έτοιμη να δράσουμε άμεσα", δήλωσε χαρακτηριστικά η Μerkel και πρόσθεσε "στο μέλλον απαιτείται περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη Ευρώπη".
Μεταξύ άλλων η Καγκελάριος γνωδτοποίησε ότι αυτή τη στιγμή ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης (EFSF) έχει διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 250 δισ. ευρώ, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του μηχανισμού.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις για τη δημιουργία νέου δημοσονομικού συμφώνου, ενώ επανέλαβε ότι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία θα εργαστούν από κοινού στην κατεύθυνση επίλυσης της κρίσης χρέους. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντησή της με τον Sarkozy και τον Monti στις 20 Ιανουαρίου.
Aπό την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εν λόγω τριμερής συνάντηση (Merkel, Sarkozy, Monti) στις 20/1 θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων, ενώ επανέλαβε ότι η Ιταλία δεν αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης των προβλημάτων εντός της Ευρωζώνης.
"Δεν μας αφορά η εφήμερη ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη που θα έχει διάρκεια", σχολίασε μεταξύ άλλων ο Monti, ενώ υπεραμύνθηκε της ανάγκης λήψης μέτρων για την επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ' επέκταση ανάταξης.
"Τα κόστη δανεισμού πρέπει να μειωθούν. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ενός είδους 'αναδιάρθρωσης' του κόστους δανεισμού των χωρών μελών της ευρωζώνης", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιταλός πρωθυπουργός. Παράλληλα, εξέφρασε την προσδοκία ότι όταν οι αγορές εκτιμήσουν την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τότε τα κόστη δανεισμού θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται.
Για το μείζον θέμα της επιβολής του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, οι δύο ηγέτες τόνισαν:
"Θα μπορούσα να υποστηρίξω τον φόρο, εάν επιβληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε ο Monti.
"H γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επιβολής του φόρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο", σχολίασε από την πλευρά της η Merkel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης