Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θεσμική πηγή: Από stress tests, IFRS9 θα προκύψει κεφαλαιακή ζημία 8 ή 9 δισ ….η ΕΚΤ έχει συναινέσει σε 2ετή περίοδο χάριτος

Θεσμική πηγή: Από stress tests, IFRS9 θα προκύψει κεφαλαιακή ζημία 8 ή 9 δισ ….η ΕΚΤ έχει συναινέσει σε 2ετή περίοδο χάριτος
Τα 8 ή 9 δισεκ. μηδενίζουν το κεφαλαιακό απόθεμα στο δυσμενές σενάριο, ωστόσο δεν οδηγούν καμία τράπεζα κάτω από το 8,75% που είναι το core tier 1 στο βασικό σενάριο.
Από τα stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018, από τα IFRs 9 που θα προσδιοριστούν μάλλον Μάρτιο 2018 μαζί με τις ανακοινώσεις χρήσης 2017 και το TAR την ανασκόπηση προβληματικών δανείων θα προκύψει μια κεφαλαιακή ζημία 8 ή 9 δισεκ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.
Τα 8 ή 9 δισεκ. μηδενίζουν το κεφαλαιακό απόθεμα στο δυσμενές σενάριο, ωστόσο δεν οδηγούν καμία τράπεζα κάτω από το 8,75% που είναι το core tier 1 στο βασικό σενάριο.
Θεωρητικά καμία τράπεζα δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση.
Επειδή όμως αλλάζουν οι παραδοχές για τα NPLs και NPEs από το 2018 καθώς κάθε νέο προβληματικό δάνειο θα έχει υποχρεωτική κάλυψη με πρόβλεψη 100% ενώ έως τον Μάρτιο 2018 θα έχει προσδιοριστεί τι θα συμβεί με τα παλαιά NPLs.
Η Ιταλία πιέζει για ελαστική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων από 2 έως 7 χρόνια.
Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει σύγκλιση των παλαιών NPLs με τα νέα NPLs τότε οι Ιταλικές και ελληνικές τράπεζες θα έχουν τεράστιο κεφαλαιακό πρόβλημα.
Για το ζήτημα αυτό επικρατεί αισιοδοξία ότι λόγω της παρέμβασης και αντίδρασης της Ιταλίας θα κυριαρχήσει ένα ελαστικό σενάριο…για τα παλαιά NPLs.
Ως προς τα stress tests, το IFRs 9 το διεθνές λογιστικό πρότυπο 9 που αποτιμάει διαφορετικά τον πιστωτικό κίνδυνο και το TAR θα προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες 8 ή 9 δισεκ.
Αποτελεί βούληση της ΕΚΤ, του SSM και πολιτικών παραγόντων πλην της Γερμανίας που ακόμη δεν έχει κυβέρνηση να μην εκτροχιαστεί το σχέδιο για έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια.
Οπότε οι τράπεζες θα αντιμετωπιστούν με τέτοιο τρόπο που να μην προκαλέσουν οικονομικό και πολιτικό σοκ.
Όμως άλλη πηγή καλά ενημερωμένη αναφέρει πως η ύπαρξη κάποιας πιστωτικής γραμμής 10-15 δισεκ. τύπου ECCL από τον ESM θα έχει ως στόχο να λειτουργήσει και ως μηχανισμός ασφαλείας και για τις τράπεζες.
Πάντως η ΕΚΤ θα ήθελε να δώσει 2ετή περίοδο χάριτος στα capital plans των ελληνικών τραπεζών ώστε να ξανασχηματίσουν το χαμένο κεφαλαιακό τους απόθεμα.
Η ΕΚΤ θα ζητήσει capital plans και πολλοί θα θεωρήσουν ότι αυτό σηματοδοτεί αυξήσεις κεφαλαίου ή cocos δηλαδή μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές ωστόσο μπορεί να είναι ένας συνδυασμός πολλών παραμέτρων…μαζί και με περαιτέρω συρρίκνωση των τραπεζών.
Στο καλύτερο σενάριο για τις τράπεζες που αποφευχθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις το 2018…βάζουν υποψηφιότητα για ανακεφαλαιοποιήσεις το 2019…και το κυριότερο εισέρχονται σε μια περίοδο χαμηλής κερδοφορίας, υψηλών νέων προβλέψεων οδηγώντας σε επενδυτική περιδίνηση τον κλάδο.

Υποσημείωση

Να αναλογιστεί κανείς ότι οι τράπεζες διαθέτουν αναβαλλόμενη φορολογία 19,8 δισεκ. σε σύνολο 33,5 δισεκ. κεφαλαίων και εάν τα επόμενα 2-3 χρόνια η κερδοφορία είναι ισχνή….θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του DTA – αναβαλλόμενης φορολογίας – στις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης