Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε καθοδικό σπιράλ οι τράπεζες – Στον αέρα οι πλειστηριασμοί, ανησυχίες για ζημίες 12-13 δισ από stress tests, NPLs... και η BofA

Σε καθοδικό σπιράλ οι τράπεζες – Στον αέρα οι πλειστηριασμοί, ανησυχίες για ζημίες 12-13 δισ από stress tests, NPLs... και η BofA
Το εκρηκτικό μείγμα των stress tests, IFRs 9 και νέων κανόνων για τα NPLs θα προκαλέσουν τελικώς ζημίες 12-13 δισεκ. ευρώ.
Σε καθοδικό σπιράλ έχει εγκλωβιστεί το τραπεζικό σύστημα και οι μετοχές από μια σειρά αρνητικών παραμέτρων που χρήζουν μεγάλης προσοχής λόγω της σπουδαιότητας τους.
Οι μετοχές των τραπεζών και σήμερα 7/11/2017 δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις με απώλειες έως -7% ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πλησιάζουν τις τιμές στόχους της...Bank of America Merill Lynch.

Η εμπλοκή με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αποτελεί μείζονος σημασίας αρνητική εξέλιξη για τις τράπεζες καθώς για το 2018 το 30% των στόχων για την μείωση των NPEs θα προέλθει από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Με την αποχή διαρκείας των συμβολαιογράφων, η αγορά ανησυχεί ότι ο στόχος για πλειστηριασμούς 5000 ακινήτων το 2018 βρίσκεται στον αέρα.
Εάν στο α΄ τρίμηνο του 2018 ή στο α΄ 5μηνο του 2018 οι τράπεζες δεν έχουν επιδείξει έργο στο ζήτημα των πλειστηριασμών η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει άκρως αρνητική εξέλιξη και στα stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018.
Άρα οι πλειστηριασμοί είναι ο ένας παράγοντας που πιέζει στο καθοδικό σπιράλ τις τράπεζες.
Οι άλλοι παράγοντες είναι ότι το εκρηκτικό μείγμα των stress tests, IFRs 9 και νέων κανόνων για τα NPLs θα προκαλέσουν τελικώς ζημίες 12-13 δισεκ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ άκρως αρνητικά συνέβαλλε και η έκθεση της Bank of America Merrill Lynch για τις ελληνικές τράπεζες και τις μεγάλες μειώσεις των τιμών στόχων.

Γιατί οι ξένοι οίκοι είναι αρνητικοί για τις ελληνικές τράπεζες

Με διαφορά μόλις 2 εβδομάδων δύο από τους πιο σημαντικούς επενδυτικούς οίκους διεθνώς δημοσιοποίησαν τις εκθέσεις τους για τις ελληνικές τράπεζες και η κοινή συνισταμένη και των δύο η μεγάλη μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών και τα σύννεφα που βλέπουν στον ορίζοντα. 
Η Goldman Sachs μείωσε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών αλλά σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές οι τραπεζικές μετοχές έχουν ανοδικά περιθώρια π.χ. η Alpha bank με βάση την Goldman Sachs έχει τιμή στόχο 2,60 ευρώ από 1,69 ευρώ τρέχουσα τιμή ή άνοδος +53%....
Η έκθεση της Goldman Sachs στηρίχθηκε στην παραδοχή ότι υπάρχει κίνδυνος dilution για τους παλαιούς μετόχους ενόψει των stress tests ωστόσο δεν αποτελούσε το βασικό σενάριο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Περίπου 15 ημέρες μετά την Goldman Sachs ακολούθησε στις 6 Νοεμβρίου η Bank of America Merill Lynch που μείωσε θεαματικά έως -50% τις τιμές στόχους αλλά η ουσιώδης διαφορά με την Goldman Sachs είναι ότι οι νέες τιμές - στόχοι των τραπεζών είναι χαμηλότερες από τις τρέχουσες τιμές.
Π.χ η Eurobank έχει νέα τιμή στόχο 0,58 ευρώ και τρέχουσα -14% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.
Εάν στην ανάλυση - σύγκριση συμπεριλάβουμε και τις παλαιότερες εκθέσεις της Morgan Stanley και Wood τότε η στρεβλωμένη εικόνα συνεχίζεται.
Ακόμη και εάν υπάρχουν χρηματιστηριακές σκοπιμότητες πίσω από κάθε ανάλυση, η ουσία είναι ότι τράπεζες στρατηγικά υποβαθμίζονται.
Πριν καταδείξουμε αυτό που θέλουμε να περάσουμε ως μήνυμα από τις αναλύσεις των ξένων οίκων....ας θυμηθούμε τι ανέφερε ως πιθανές τιμές για τις ελληνικές τράπεζες το bankingnews;
Τι ανέφερε το bankingnews στις 8, 17,18 Αυγούστου του 2017....στο κακό σενάριο θα μπορούσαμε να δούμε τις μετοχές των τραπεζών στις εξής τιμές Εθνική 0,18 ευρώ, Alpha bank 1 ευρώ, Eurobank 0,50 ευρώ και Πειραιώς 2-2,2 ευρώ.
Στις 7 Νοεμβρίου 2017 οι τράπεζες εμφανίζουν τις εξής τιμές στο χρηματιστήριο Alpha 1,69 ευρώ, Εθνική 0,28 ευρώ, Eurobank 0,6750 ευρώ και Πειραιώς 2,40 ευρώ.
Όμως ανεξαρτήτως των τιμών στόχων κοινή συνισταμένη των περισσότερων εκθέσεων είναι ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος υλοποίησης των stress tests καθίστανται οι αναλύσεις πιο αρνητικές για τις ελληνικές τράπεζες.
Το Καλοκαίρι του 2017 υπήρχε προσδοκία και τον Νοέμβριο του 2017 σημειώνεται πλήρης ανατροπή σκηνικού και ουσιαστικά πάμε από το κακό στο χειρότερο.
Με τόσα ανοικτά μέτωπα, όχι μόνο τα stress tests αλλά κυρίως τους νέους αναθεωρημένους κανόνες για τα νέα προβληματικά δάνεια από το 2018 και αξιολόγηση των παραμέτρων για τα παλαιά NPLs και NPEs....εξάγεται το συμπέρασμα ότι η άποψη των διεθνών επενδυτικών οίκων επιδεινώνεται για το ελληνικό banking. 

Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές από την Bank of America Merill Lynch 6 Νοεμβρίου 2017



Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές από την Goldman Sachs 26 Οκτωβρίου 2017 



Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές από την Morgan Stanley 18 Σεπτεμβρίου 2017


Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές από την Wood 31 Ιουλίου 2017



Από το εκρηκτικό μείγμα 6 αρνητικών παραγόντων που θα επιδράσουν στις τράπεζες πόσες ζημίες θα μπορούσαν να προκύψουν;

1) IFRs 9 ή διεθνές λογιστικό πρότυπο 9 που καθορίζει μια πιο αυστηρή μέθοδο αποτίμησης του πιστωτικού κινδύνου.
Η εκτιμώμενη ζημία για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται στα 5,5 με 6,5 δισεκ. ευρώ με δυνατότητα 5ετούς απόσβεσης.
Όμως όπως έχει τονιστεί οι αναλυτές εφάπαξ θα αποτιμήσουν την συνολική ζημία και σε παρούσες αξίες.

2) ΤΑR ή Ανασκόπηση Προβληματικών περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες.
Οι έλεγχοι 300 φάκελοι προβληματικών δανείων ανά τράπεζα ή 1200 συνολικά ολοκληρώθηκαν σε Alpha και Εθνική και τέλη Νοεμβρίου ξεκινάνε σε Πειραιώς και Eurobank.
Η εκτιμώμενη ζημία υπολογίζεται σε 800 εκατ με 1 δισεκ. επιπρόσθετα που ωστόσο θα μπορούσαν να ενταχθούν στο IFRs 9 ώστε να αποσβεστούν στην 5ετία.

3) Supervisory Review and Evaluation Process (SREP) στην πράξη θα οδηγήσει 2 από τις 4 τράπεζες σε αύξηση του κατώτερου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 σε υψηλότερα επίπεδα.

4)Από το stress tests και το SREP που συνδέονται έμμεσα θα μπορούσε να προκύψει μια ζημία περίπου 3 δισεκ. ευρώ

5)Από τους νέους κανόνες για τα NPLs και NPEs στα νέα προβληματικά δάνεια και η νέα μεθοδολογία για τα παλαιά που θα θεσπιστεί έως τον Μάρτιο του 2018 θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των νέων προβλέψεων έως 3 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες για το 2018 και 2019.

6)Η ΕΚΤ και ο SSM ήλεγξαν το καλοκαίρι του 2018 τράπεζα σε ορισμένα δανειακά χαρτοφυλάκια – και ναυτιλιακά - και προέκυψε ζημία πάνω από 300 εκατ ευρώ με όρους αποτίμησης δανείων ως προς τα collaterals που διαθέτουν.
Ουσιαστικά αποτιμήθηκαν με όρους 2017 ορισμένα χαρτοφυλάκια.
Η ζημία αυτή έχει μειωθεί μεν αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα…

Συνολικά λοιπόν η δυνητική ζημία από το σπιράλ των αρνητικών παραμέτρων θα μπορούσε να φθάσει τα 12 με 13 δισεκ. ευρώ
Τα 12 με 13 δισεκ. δεν θα καταγραφούν στα stress tests ως συνολική ζημία.
Στα stress tests θα καταγραφεί ζημία 8 δισεκ. κατά το πιθανότερο σενάριο.
Στην ανάλυση παραθέτουμε εκτιμώμενες ζημίες από όλο το πάζλ των αρνητικών παραμέτρων που μπορούν να πλήξουν τις ελληνικές τράπεζες.
Η ανάλυση αυτή σήμερα μπορεί να φαντάζει ιδιαίτερα αρνητική.
Στην πράξη όμως βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης