Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Stress tests και IFRs 9 με ζημία 8-10 δισ θα μειώσουν απευθείας τα κεφάλαια, δεν θα επιδράσουν σε κέρδη και DTA

Τράπεζες: Stress tests και IFRs 9 με ζημία 8-10 δισ θα μειώσουν απευθείας τα κεφάλαια, δεν θα επιδράσουν σε κέρδη και DTA
Θα προκύψει ζημία 9 με 10 δισεκ. στις τράπεζες και έχει αναλυθεί με βάση το SREP Supervisory Review and Evaluation Process στην πράξη οι 2 από τις 4 τράπεζες σε αύξηση του κατώτερου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 σε υψηλότερα επίπεδα.
Απευθείας στα κεφάλαια των τραπεζών θα επιδράσουν οι βασικοί έλεγχοι που διεξάγονται και θα κορυφωθούν με τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσει το TAR δηλαδή η ανασκόπηση των προβληματικών assets των τραπεζών καθώς ότι ζημία προκύψει απευθείας θα επηρεάσει τα αποτελέσματα.
Το IFRs 9 δηλαδή η νέα αναθεωρημένη αποτίμηση του πιστωτικού κινδύνου με βάση το λογιστικό πρότυπο 9 θα καταδείξει ζημία 5,5 με 6 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 5,5 με 6 δισεκ. που ισοδυναμούν με 1,5 δισεκ. περίπου σε κάθε τράπεζα ή σε ένα εύρος 2 δισεκ. σε κάθε τράπεζα έως 1,2 δισεκ. θα αποτυπωθεί απευθείας στα κεφάλαια.
Οι τράπεζες με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2017 που θα ανακοινωθούν Μάρτιο 2018 θα δημοσιεύσουν την συνολική επίδραση των IFRs 9.
Ας υποθέσουμε ότι μια τράπεζα έχει κεφαλαιακή επίπτωση με ισόποση αύξηση των προβλέψεων κατά 1,6 δισεκ. ευρώ.
Λόγω της 5ετούς δυνατότητας απόσβεσης θα ανακοινώσει ότι τα 1,6 δισεκ. αρνητικής επίδρασης τα επιμερίζει 1,6 δια 5 χρόνια = 320 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα με κεφαλαιακή ζημία 1,6 δισεκ. θα εγγράψει 320 εκατ το 2017 απομειώνοντας τα κεφάλαια.
Τα 320 εκατ του παραδείγματος για το 2017 δεν θα περάσουν από το αποτέλεσμα δηλαδή δεν θα εμφανίσει ζημία από τον IFRs 9 αλλά θα απομειώσουν απευθείας τα κεφάλαια.
Η επενδυτική κοινότητα ωστόσο όπως έχουμε αναφέρει θα αποτιμήσει την κεφαλαιακή επάρκεια και κεφαλαιακή επίδραση από τα IFRs 9 σε παρούσες αξίες.
Δηλαδή θα αφαιρέσει από την τράπεζα του παραδείγματος μας και τα 1,6 δισεκ. για να διαπιστώσει εάν διαθέτει επαρκές κεφάλαιο η τράπεζα.

Το αποτέλεσμα του stress tests επίσης θα έχει απευθείας επίδραση στα κεφάλαια

Το αποτέλεσμα του stress tests θα έχει απευθείας επίδραση στο κεφάλαιο των τραπεζών, εάν προκύψει ζημία – που θα προκύψει – αυτή δεν θα περάσει στα αποτελέσματα.
Η μόνη περίπτωση που επιδρά στα αποτελέσματα είναι το TAR δηλαδή η ανασκόπηση των προβληματικών δανείων.
Ότι ζημία προκύψει θα οδηγήσει σε αύξηση των προβλέψεων όπερ σημαίνει ζημία που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.
Π.χ. εάν μια τράπεζα έχει κέρδη 100 εκατ το 2017 και από το TAR προκύψει ζημία 150 εκατ τότε αυτό σημαίνει τελική ζημία 50 εκατ.
Το TAR θα επηρεάσει απευθείας τα αποτελέσματα αρνητικά και το IFRs 9 και το stress tests απευθείας τα κεφάλαια.
Υπό αυτό το πρίσμα θα ενεργοποιηθούν τα ισχύοντα για την αναβαλλόμενη φορολογία DTA μόνο από το TAR.
Με βάση την αναβαλλόμενη φορολογία που φθάνει τα 19,8 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες σε σύνολο κεφαλαίου 33,4 δισεκ. εάν μια τράπεζα εμφανίσει σε μια χρήση ζημία π.χ. 500 εκατ τότε υποχρεώνεται σε ΑΜΚ ισόποση των 500 εκατ υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πρόκειται δηλαδή για ζημία που μετατρέπεται σε μετοχές υπέρ του ΤΧΣ όπερ σημαίνει αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ – Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.  
Το θετικό πάντως είναι ότι το IFRs 9 δεν επηρεάζει έσοδα και αποτελέσματα οπότε δεν ενεργοποιείται η κείμενη νομοθεσία για την αναβαλλόμενη φορολογία.

Συμπέρασμα

Θα προκύψει ζημία 9 με 10 δισεκ. στις τράπεζες και έχει αναλυθεί με βάση το SREP Supervisory Review and Evaluation Process στην πράξη οι 2 από τις 4 τράπεζες σε αύξηση του κατώτερου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 σε υψηλότερα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης