Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με μειωμένη ορατότητα για το 2018 - Χρέος χωρίς βιώσιμη λύση, stress tests με ρίσκο, Ελλάδα εκτός μνημονίου… χωρίς εφόδια

tags :
Με μειωμένη ορατότητα για το 2018 - Χρέος χωρίς βιώσιμη λύση, stress tests με ρίσκο, Ελλάδα εκτός μνημονίου… χωρίς εφόδια
Aκόμη και με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης τον Ιανουάριο του 2018 πάλι δεν θα αποκατασταθεί η ορατότητα για το μέλλον καθώς στα 3 βασικά ζητούμενα του 2018…υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα και ακόμη υψηλότεροι κίνδυνοι.
Η ορατότητα για το 2018 παραμένει πολύ μειωμένη για την ελληνική οικονομία γιατί υπάρχουν 3 ασύμμετροι κίνδυνοι υψηλού ρίσκου που μπορεί να αλλάξουν άρδην το τοπίο σχετικής νηνεμίας της τρέχουσας περιόδου.
Η κυβέρνηση μοιράζει κοινωνικό μέρισμα υποκριτικά όταν έχει καταστραφεί η μεσαία αστική τάξη και υπερφορολογηθεί οι επιχειρήσεις αλλά ουδείς μπορεί να σχεδιάσει το 2018 ελλείψει σαφούς τάσεις στα 3 σημαντικότερα γεγονότα που θα ορίσουν την πορεία της Ελλάδος την επόμενη χρονιά.
Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι ακόμη και με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης τον Ιανουάριο του 2018 πάλι δεν θα αποκατασταθεί η ορατότητα για το μέλλον καθώς στα 3 βασικά ζητούμενα του 2018…υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα και ακόμη υψηλότεροι κίνδυνοι.

Χρέος χωρίς λύση θα παραμείνει με αρνητική DSA και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ

Η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια ή έτσι υποστηρίζει πολιτικά η ελληνική κυβέρνηση χωρίς να έχει διασφαλίσει βιώσιμο χρέος.
Μπορεί στην Ευρώπη να μην θέλουν να αποτύχει η Ελλάδα και κάθε χώρα που βγήκε από τα μνημόνια η ΕΕ την στήριξη όπως την Πορτογαλία και την Κύπρο αλλά ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδος υπάρχει ένα πρόβλημα.
Οι δανειστές θα δώσουν με την μορφή της σαλαμοποίησης τα κέρδη από ANFA ύψους 7,9 δισεκ. δηλαδή θα καταβάλλονται τμηματικά και θα ζητηθεί ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ώστε να μειωθεί το χρέος.
Αυτά που αρχικώς είχαν υποστηριχθεί μείωση επιτοκίων στα δάνεια του EFSF και 5ετής επιμήκυνση έχουν καταρρεύσει ως σχέδια.
Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα εξεταστεί το Καλοκαίρι του 2018 εάν πρέπει να προχωρήσει ή να πάρει παράταση.
Το κυριότερο όλων τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ θα συντάξουν κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA το καλοκαίρι του 2018 και θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι παραμένει μη βιώσιμο.
Ενώ το χρέος της Ελλάδος θα είναι και επίσημα μη βιώσιμο….η Ελλάδα θα πειραματίζεται με εξόδους στις αγορές χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να πετύχει επιτόκια όχι προφανώς ESM που δανείζει την Ελλάδα στο 0,89% αλλά ούτε καν Πορτογαλίας.
Η Πορτογαλία ως χώρα investment grade δηλαδή με πιστοληπτική ικανότητα BBB- ή 6 βαθμίδες υψηλότερα από την Ελλάδα δανείζεται στην 10ετία στο 1,93% και η Ελλάδα δανείζεται στην 10ετία στο 5%.
Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να δανειστεί κάτω από 4% στην 10ετία δηλαδή θα δανείζεται με όρους μακράν χειρότερους όχι μόνο από την Πορτογαλία αλλά και από το ΔΝΤ.

Stress tests: Παράμετρος υψηλής αβεβαιότητας για τις τράπεζες – Ορατές οι κεφαλαιακές ανάγκες

Τα stress tests που διεξάγει η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών ασκώντας εποπτεία θα ανακοινωθούν Μάιο 2018 για τις ελληνικές τράπεζες.
Από τα IFRs 9 θα προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες 6 με 6,5 δισεκ. ευρώ.
Από το TAR την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα προκύψουν 600 με 700 εκατ και από το stress tests επιπλέον 3,5 με 4,5 δισεκ.
Συνολικά 8,5 δισεκ. στο αισιόδοξο σενάριο και 11 δισεκ. στο απαισιόδοξο σενάριο.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα stress tests δεν έχουν σκοπό να βλάψουν τις ελληνικές τράπεζες αλλά από την άλλη δεν μπορεί η ΕΚΤ να αφήσει την Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια χωρίς να έχουν θωρακιστεί οι τράπεζες.
Τα stress tests δεν πρέπει να υποτιμηθούν θα παραμείνουν παράγοντας υψηλής αβεβαιότητας για πολλούς μήνες…άλλους 6 μήνες.

Έξοδος από τα μνημόνια χωρίς εφόδια

Η Ελλάδα επιχειρεί να βγει από τα μνημόνια Αύγουστο 2018 χωρίς εφόδια ή κατά το ακριβέστερο με όπλα πολύ λιγότερο αποδοτικά από την Κύπρο ή Πορτογαλία.
Μια πρόταση που έχει εξεταστεί θα ήταν μέρος των κεφαλαίων του τρίτου μνημονίου περίπου 20 δισεκ. να διατηρηθούν ως κεφαλαιακό απόθεμα στην Ελλάδα ως μηχανισμός ασφαλείας, ως δικλείδα ασφαλείας.
Η έξοδος της Ελλάδος από τα μνημόνια χωρίς μηχανισμό προστασίας των εκδόσεων ομολόγων θα αποδειχθεί εγκληματικό λάθος.
Η Ελλάδα θα βρεθεί σε ναρκοπέδια, χωρίς προστασία και ο κίνδυνος εκτροχιασμού θα είναι πολύ μεγάλος.
Αυτός ο κίνδυνος θα περάσει στην τιμολόγηση του country risk δηλαδή του ρίσκου χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης