Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αινιγματική και ακατανόητη παρέμβαση του ΣΔΟΕ ζητάει από τις 4 τράπεζες ενημέρωση για δάνεια σε 11 μεγάλες εταιρίες ύψους 5 δισ.

Αινιγματική και ακατανόητη παρέμβαση του ΣΔΟΕ ζητάει από τις 4 τράπεζες ενημέρωση για δάνεια σε 11 μεγάλες εταιρίες ύψους 5 δισ.
Τα δάνεια που προσεγγίζουν τα 5 δισεκ. μπορεί να προκαλούν δέος για το ύψος τους αλλά το ΣΔΟΕ…έστειλε μια ασαφή επιστολή που δεν προσδιόριζε ούτε τους λόγους, ούτε τον χρόνο, ούτε γιατί ζητάει τα οικονομικά στοιχεία.
(upd4)Το ΣΔΟΕ το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έστειλε την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 επιστολές στις 4 συστημικές τράπεζες ζητώντας να ενημερώσουν πως χορήγησαν δάνεια σε 11 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και εάν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι
Τιτάν
Axon
Forthnet
J &P ΑΒΑΞ
Marfin Invesment Group
ΒΙΟΧΑΛΚΟ
INTRAKOM
Μινωικές Γραμμές
Motor Oil
Μυτιληναίος
Τεχνική Ολυμπιακή

Τα δάνεια που προσεγγίζουν τα 5 δισεκ. μπορεί να προκαλούν δέος για το ύψος τους αλλά το ΣΔΟΕ…έστειλε μια ασαφή επιστολή που δεν προσδιόριζε ούτε τους λόγους, ούτε τον χρόνο, ούτε γιατί ζητάει τα οικονομικά στοιχεία...πέραν της γενικόλογης αναφοράς εάν υπήρξαν τυχόν αξιόποινες πράξεις.
Οι τράπεζες επικοινώνησαν με τον ΣΔΟΕ και το συμπέρασμα ήταν ότι ζητάει ενημέρωση από τις τράπεζες για το πώς χορήγησαν τα δάνεια αλλά με ένα ασαφή τρόπο.
Σε επικοινωνία που είχε το bankingnews με τραπεζικά στελέχη χθες 14 Νοεμβρίου 2017 αναφέρθηκαν τα εξής.
"Το ΣΔΟΕ έστειλε επιστολές και στις 4 μεγάλες τράπεζες ώστε να ενημερώσουν για το πως χορήγησαν σε 11 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δάνεια που υπολογίζονται σε 5 δισεκ. χωρίς να προσμετρώνται αυτά που έχουν αποπληρωθεί.
Οι τράπεζες αμέσως επικοινώνησαν με τον ΣΔΟΕ γιατί στις επιστολές δεν αναφέρονταν για ποιους λόγους ζητώνται στοιχεία, ούτε για πιο χρόνο ή σε ποιο πλαίσιο να δοθούν τα οικονομικά στοιχεία μεγάλων εταιρικών πελατών.
Πρόκειται για μεγάλες εταιρίες πολλές εξ αυτών είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, λειτουργούν κανονικά και ορισμένα δάνεια εξ αυτών είναι ενήμερα.
Υπάρχουν και προβληματικά δάνεια προφανώς άπαξ και τα NPEs στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα φθάνουν τα 100 δισεκ. ευρώ
Οι τράπεζες δηλώνουν ότι στις περισσότερες από τις εμπλεκόμενες εταιρίες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τα δάνεια εξυπηρετούνται και έχουν ακολουθηθεί όλες οι τραπεζικές διαδικασίες.
Μάλιστα υπάρχουν εταιρίες όπως ο Μυτιληναίος, Motor Oil, Τιτάν και άλλες που είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τα πλαίσια που ορίζονται στις δανειακές συμβάσεις"


Από τις τράπεζες πάντως δεν προέκυψε ότι ανησυχούν για το ζήτημα αυτό καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό, ακολουθήθηκαν οι ορθές διαδικασίες χορήγησης και η έρευνα του ΣΔΟΕ δεν θα καταδείξει ότι οι τράπεζες δεν ακολούθησαν τους τραπεζικούς κανόνες.
Τα δάνεια που έχουν μετατραπεί σε NPEs και NPLs χρήζουν προσοχής ως προς την αντιμετώπιση τους αλλά δεν σημαίνει ότι υπάρχουν 100 δισεκ. παρατυπιών όπως ανέφερε τραπεζίτης.

Υποσημείωση

Εδώ και πολύ καιρό οι ελληνικές τράπεζες αλλά και οι εταιρίες έχουν στοχοποιηθεί και αυτή στοχοποίηση μόνο ζημία θα προκαλέσει, δεν θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ηρεμίας.

Τι αναφέρουν οι επιστολές του ΣΔΟΕ στις τράπεζες

ΘΕΜΑ: Ζητούνται στοιχεία

    Κατόπιν της με στοιχεία ΑΒΜ: ΕΟΕ/2014 Εισαγγελικής παραγγελίας και στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούμε προς διακρίβωση τυχόν τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιόποινων πράξεως, αναφορικά με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ή (και) φυσικών προσώπων και δη απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, παρακαλούμε προβείτε σε έλεγχο του συνόλου των χρηματοδοτήσεων που χορηγήσατε προς την επιχείρηση..............
    Ειδικότερα, θα πρέπει να εξετασθεί αν, κατά τον χρόνο διενέργειας κάθε είδους χρηματοδοτήσεων:
α) Τηρήθηκε το ισχύον Νομικό και Κανονιστικό Πλαίσιο
Β) Οι εγκρίσεις παρασχέθηκαν από τα αρμόδια Όργανα των Τραπεζών και με βάση τις ισχύουσες για την καθεμία διαδικασίες
Γ) Εφαρμόστηκαν οι καθορισμένες από τις ίδιες τις Τράπεζες διαδικασίες αξιολόγησης των πελατών και των αιτημάτων και υποβλήθηκαν οι απαιτούμενες εισηγήσεις
Δ) Λήφθηκαν οι προβλεπόμενες, κατά περίπτωση, εξασφαλίσεις
Ε) Τηρήθηκε, με βάση στους εσωτερικούς κανονισμούς των Τραπεζών η διαδικασία παρακολούθησης της εξέλιξης των χρηματοδοτήσεων και λήφθηκαν, όπου απαιτήθηκε, τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα (πχ ενίσχυση εξασφαλίσεων, περιορισμός του ύψους δανείων, καταγγελία συμβάσεων, λήψη δικαστικών μέτρων κ.α.)
ΣΤ) Η τυχόν παροχή ρυθμίσεων στηρίχθηκε σε επαρκή αξιολόγηση των προοπτικών των επιχειρήσεων και λοιπόν ποιοτικών - ποσοτικών παραγόντων
Ζ) Διετέθη, στο βαθμό που επιβαλλόταν, το προϊόν των χρηματοδοτήσεων για το σκοπό που αυτές εγκρίθηκαν

Αναλυτικά οι ειδοποιήσεις του ΣΔΟΕ στις τράπεζες για 11 συγκεκριμένες εταιρείες:























www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης