Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει ένδειξη – ότι προσεχώς – θα δούμε ανοδική κίνηση στις τραπεζικές μετοχές, με μείωση short…. και μια πικρή αλήθεια

Υπάρχει ένδειξη – ότι προσεχώς – θα δούμε ανοδική κίνηση στις τραπεζικές μετοχές, με μείωση short…. και μια πικρή αλήθεια
Οι μετοχές των τραπεζών δεν μπορούν να αποτελέσουν επενδυτικό Ελντοράντο.
Η βασική αιτία που ενώ η 3η αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και γενικώς υπάρχει θετική διάθεση για την Ελλάδα, το χρηματιστήριο έχει εγκλωβιστεί στην στασιμότητα και στην απαξίωση είναι οι τράπεζες και τα stress tests.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά;
Στα ομόλογα και παρά την κερδοσκοπία λόγω του swap, οι αποδόσεις παραμένουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, σε σχέση π.χ. με την Πορτογαλία.
Προφανώς υπάρχει εξήγηση.
Οι κάτοχοι ομολόγων δεν έχουν καθαρή ορατότητα για το τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018 και με σχεδόν σίγουρο ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο….οι αποδόσεις των ομολόγων δεν μπορούν να υποχωρήσουν πολύ.
Όμως υπάρχει μια ένδειξη που αναφέρει ότι προσεχώς – π.χ. σε 10-14 ημέρες θα μπορούσε να υπάρξει μια ανοδική κίνηση στο χρηματιστήριο και στις μετοχές των τραπεζών με παράλληλη μείωση των short.
(Όπως και οι long θέσεις έτσι και οι short αποτελούν ένδειξη επενδυτικής υγείας αλλά εδώ στην Ελλάδα κάθε short θέση επειδή οι περισσότεροι δεν την κατανοούν την επικρίνουν).
Αυτή η ανοδική κίνηση, την οποία δεν την αναφέρουμε τυχαία, δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και δεν φαίνεται να σχετίζεται τόσο με το τέλος του 2017 όσο με κάποιες ευρύτερες κερδοσκοπικές κινήσεις που μπορεί να λάβουν χώρα.

Η πικρή αλήθεια

Δυστυχώς παραβλέπουμε πολλές φορές μια πικρή αλήθεια περί των τραπεζών που δεν μας αφήνει να δούμε με ρεαλισμό τις αποτιμήσεις των τραπεζών.
Οι μετοχές των τραπεζών – εάν τελειώναμε με τα stress tests ως δια μαγείας σήμερα – που θα μπορούσαν να φθάσουν;
Το πολύ λίγο πάνω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Γιατί;
Εάν δει κανείς την εξέλιξη των τραπεζών καταλήγει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο δρόμος είναι συρρίκνωση, συρρίκνωση και πάλι συρρίκνωση.
Το 2007 η περιουσία των τραπεζών ήταν 435 δισεκ. και σήμερα είναι 260 δισεκ.
Με όρους μέσου σταθμισμένου ενεργητικού RWA και με όρους καθαρών τραπεζών δηλαδή αφαιρώντας τα προβληματικά δάνεια προκύπτει ότι προσεγγίζει τα 100 δισεκ.
Με όρους συνολικού ενεργητικού συνολικών assets, συνολικής περιουσίας συνεπάγεται 150 δισεκ.
Ξεχάστε ότι υπάρχουν 4 τράπεζες.
Δείτε τις 4 τράπεζες ως 1 τράπεζα που έχει 100 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό με βάση τα καθαρά assets περίπου 30 δισεκ. κεφάλαια και 7 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Ότι εάν οι τράπεζες επανέλθουν στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα βρίσκονται στο fair value.
Πιο απλά;
Οι μετοχές των τραπεζών δεν μπορούν να αποτελέσουν επενδυτικό Ελντοράντο.
Το Marshall και το κάθε Marshall που παίζει short την αγορά….και αυτή την εικόνα βλέπει….πέραν από τα stress tests.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης