Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι κρύβεται πίσω από την «αισιοδοξία» για μετοχές, ομόλογα; - Ας είναι καλά ETF, Passive funds, margin και κερδοσκόποι

Τι κρύβεται πίσω από την «αισιοδοξία» για μετοχές, ομόλογα; - Ας είναι καλά ETF, Passive funds, margin και κερδοσκόποι
Σίγουρα οι ξένοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα αλλά αυτή η βελτίωση δεν δικαιολογεί αυτές τις αποτιμήσεις στα ομόλογα.
Πριν λίγες εβδομάδες όπου αναμενόταν το κλείσιμο του 2017 σημειώθηκε ράλι στα ομόλογα με αφορμή το βάθος που απέκτησε η αγορά από το επιτυχημένο swap.
Πλησίαζε το τέλος του έτους και κάτοχοι ελληνικών ομολόγων περί τα 3-4 δισεκ. κυρίως hedge funds εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία ότι η αγορά απέκτησε βάθος ώστε να προβούν σε ένα ακραίο ανατιμητικό κερδοσκοπικό παιχνίδι, σημειώθηκαν κινήσεις ακραίας χειραγώγησης.
Το χρηματιστήριο, παρά την θεωρία ότι η μεγάλη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου (που στηρίζεται στο επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου) θα οδηγήσει σε μεγάλο ράλι και στις μετοχές… αντέδρασε πολύ συντηρητικά.
Για την θεωρία με προεξοφλητικό επιτόκιο 3,85% στην 10ετία το ελληνικό χρηματιστήριο θα έπρεπε να ήταν στις 2000 μονάδες μετά τα τόσα reverse split στις τράπεζες – προ reverse split περίπου 4500 μονάδες -.
Με την είσοδο στο 2018 η πρώτη συνεδρίαση ξάφνιασε πολλούς καθώς το χρηματιστήριο σημείωσε ράλι λόγω τραπεζών.
Τότε πολλοί άρχισαν να υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν τις καλύτερες ημέρες του 2018 που θα έρθουν σε μετοχές και ομόλογα.
Διερευνώντας τις τοποθετήσεις εξάγονται τα εξής συμπεράσματα.
1)Στην πρώτη συνεδρίαση του 2018 το ράλι ήταν αποτέλεσμα ότι funds και θεσμικοί άνοιξαν νέα margin – τα οποία είχαν κλείσει για το τέλος του 2017 – οπότε είδαμε αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο.
2)Σημειώθηκαν και ορισμένες τοποθετήσεις από ETF και κυρίως ορισμένα passive funds, δηλαδή παθητικά χαρτοφυλάκια τα οποία υλοποίησαν τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκά assets και έτσι τοποθετήθηκαν και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η εξήγηση αυτή δικαιολογεί το ράλι της Πειραιώς αρχές 2018 ενώ αφορμή ήταν το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ της αποτίμησης της Πειραιώς έναντι των άλλων τραπεζών και ειδικά της Eurobank.
3)Ορισμένες κινήσεις που σημειώθηκαν από BofA, Morgan Stanley, Credit Suisse κ.α. δύο διαδοχικές συνεδριάσεις θα πρέπει να αποδοθούν σε κινήσεις ETF
4)Επειδή αναφερόμαστε σε ETF το Global C MSCI Greece ETF ή GREK βρίσκεται στις 10,64 μονάδες ή άνοδος +1,29% με βάση τρέχουσες αποτιμήσεις και βρίσκεται στα υψηλά 52 εβδομάδων.

Το συμπέρασμα από το χρηματιστήριο είναι ότι οι ξένοι δεν τοποθετήθηκαν επειδή βλέπουν το μεγάλο ράλι να έρχεται στα ελληνικά assets αλλά επειδή ήταν αρχές έτους προέβησαν σε ορισμένες κινήσεις διαμόρφωσης χαρτοφυλακίων.
Το 2018 θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2017 ως προς τις επιδόσεις του χρηματιστηρίου και των τραπεζικών μετοχών.
Όμως η καλλιεργούμενη προσδοκία ότι όλα θα πάνε καλύτερα, που τείνει να μετατραπεί σε κοινή πεποίθηση μεταξύ των επενδυτών θα πρέπει να προβληματίσει.
Όταν όλοι βλέπουν το ίδιο πράγμα, τότε η επενδυτική καχυποψία πρέπει να αυξάνεται όπως έχει αναφέρει ο Buffet.

Οι βιαστικοί κερδοσκόποι

Ότι θα έφθαναν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων π.χ. στην 10ετία στο 3,85% με προοπτική στο 3,5% δεν ήταν εύκολα προβλέψιμο.
Μάλιστα τώρα κάποιοι μιλάνε και για αποδόσεις στο 3,3% ή 3,2% στην 10ετία που σημαίνει 115 μονάδες βάσης υψηλότερα από την Πορτογαλία.
Ελλάδα – Πορτογαλία έχουν διαφορά πιστοληπτικής ικανότητας 7 μονάδων και αφαιρώντας το bonus αποτίμησης που έχει δώσει η ποσοτική χαλάρωση στα Πορτογαλικά ομόλογα…το 10ετές αντί 1,95% η πραγματική του αποτίμηση ίσως είναι 2,5% με 2,6% που σημαίνει σχεδόν 100 μονάδες βάσης διαφορά από την Ελλάδα.
Αυτό δεν δικαιολογείται από τις αποτιμήσεις.
Τα hedge funds που έχουν διεισδύσει στην αγορά ομολόγων και κινούν τα νήματα έχουν οργιάσει κερδοσκοπικά και διαμορφώσει πλασματικές αποτιμήσεις.
Σίγουρα οι ξένοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα αλλά αυτή η βελτίωση δεν δικαιολογεί αυτές τις αποτιμήσεις στα ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης