Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ΑΜΚ 5-6 δισ. των ελληνικών τραπεζών το 2019 θα πρέπει να έχουν κίνητρο τιμές 50% υψηλότερες από τις τρέχουσες

Οι ΑΜΚ 5-6 δισ. των ελληνικών τραπεζών το 2019 θα πρέπει να έχουν κίνητρο τιμές 50% υψηλότερες από τις τρέχουσες
Πίσω από τον μανδύα ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests θα είναι καλά κρυμμένο το μυστικό….οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Το ελληνικό χρηματιστήριο και ευρύτερα η επενδυτική κοινότητα φαίνεται να αντιμετωπίζει με μια σχετική άνεση…τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2019.
Πιθανώς να θεωρεί ότι είτε δεν θα υλοποιηθούν, είτε στα stress tests θα δοθούν εναλλακτικές επιλογές π.χ. cocos μετατρέψιμα ομόλογα οπότε οι κραδασμοί θα απορροφηθούν.
Όμως το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την σχεδόν βεβαιότητα ότι το 2019 θα υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου 5 με 6 δισεκ. στις τράπεζες.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί;
Στα stress tests όπως όλα δείχνουν θα επιτρέψουν στις τράπεζες να ξεπεράσουν τον σκόπελο του 2018 αλλά μόνο του 2018.
Η ΕΚΤ θα δώσει χρόνο στο ελληνικό banking να υλοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίου 5 με 6 δισεκ. ευρώ το 2019, οπότε το 2019 θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινωθούν αυξήσεις κεφαλαίου.
Γιατί;
Οι λόγοι είναι οι εξής
1)Η Ελλάδα θα υιοθετήσει ένα υβριδικό πρόγραμμα εξόδου από τα μνημόνια έως μεταβατικό σχήμα 2ετούς διάρκειας.
Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό σημαίνει ότι άπαξ και η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί και κλείνει έγκαιρα τις αξιολογήσεις δεν θα προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στην Ελλάδα το 2018 αλλά θα προειδοποιήσουν ότι το 2019 οι τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν και να αναζητήσουν νέα κεφάλαια.
2)Οι τράπεζες το 2019 θα έχουν φθάσει στον πυρήνα του προβλήματος των…προβληματικών δανείων όπου η σχέση προβλέψεις ως προς τα προβληματικά ανοίγματα δεν επιτρέπει πωλήσεις σε οποιαδήποτε τιμή.
Πρόσφατα η ΤτΕ ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες εάν πουλήσουν 19 δισεκ. προβληματικά δάνεια πάνω από 365 ημέρες ακόμη και στο 3% της ονομαστικής αξίας δεν έχουν πρόβλημα.
Σε ανάλυση μας όμως σε σύνολο 100 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων εάν θεωρητικά πωλούνταν όλα τα προβληματικά δάνεια σήμερα θα προέκυπτε μια ζημία μεταξύ 21 με 24 δισεκ. ευρώ στα κεφάλαια των τραπεζών.
3)Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ακραία υψηλό DTA δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογία σε σύνολο 33,6 δισεκ. κεφαλαίων τα 19,8 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος δηλαδή λογιστικά κεφάλαια.
4)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εγκλωβιστεί όλα τα τελευταία χρόνια σε ένα μονόδρομο συρρίκνωσης από 435 δισεκ. έχει υποχωρήσει το ενεργητικό στα 258 δισεκ. ευρώ.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να αντιστρέψουν την συρρίκνωση και να αυξήσουν το ενεργητικό τους χρειάζονται νέα κεφάλαια και μάλιστα καθαρά κεφάλαια όχι ομολογιακά tier 2 ή cocos δηλαδή μετατρέψιμα ομόλογα.
5)Το 2019 οι αυξήσεις κεφαλαίου θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο και για να μπορέσουν να πετύχουν αφού θα είναι αυξήσεις κεφαλαίου και όχι ανακεφαλαιοποιήσεις θα απαιτήσουν υψηλότερες τιμές από τα τρέχοντα επίπεδα.
Με μια συντηρητική εκτίμηση οι μετοχές των τραπεζών θα πρέπει να είναι 50% υψηλότερα από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές π.χ. Alpha bank 2 ευρώ και Εθνική 0,3450 ευρώ και προφανώς οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 δεν θα πραγματοποιηθούν με τις παρελθούσες διαδικασίες δηλαδή reverse split και άλλα σχετικά που απαξίωναν τους μετόχους.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα λειτουργήσουν προσθετικά στα κεφάλαια των τραπεζών, δεν θα είναι ανακεφαλαιοποιήσεις δηλαδή τα κεφάλαια μειώνονται και υποχρεωτικά πρέπει να αυξηθούν εκ νέου.
Ορισμένοι ωστόσο διερωτώνται και ορθώς όταν η αγορά γνωρίζει ότι το 2019 οι τράπεζες θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου…οι μετοχές δεν θα περιχαρακωθούν;
Το ερώτημα είναι όντως εύλογο….
Το 2019 θα υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου και οι αυξήσεις αυτές θα εμπεριέχονται στα stress tests του 2018.
Πίσω από τον μανδύα ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests θα είναι καλά κρυμμένο το μυστικό….οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης