Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μήλον της έριδος τα ελληνικά ομόλογα για την ΕΚΤ - Εξετάζεται εξαίρεση όσων αποκτήθηκαν μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων (SMP) - Στο παιχνίδι και οι κεντρικές τράπεζες

Μήλον της έριδος τα ελληνικά ομόλογα για την ΕΚΤ - Εξετάζεται εξαίρεση όσων αποκτήθηκαν μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων (SMP) - Στο παιχνίδι και οι κεντρικές τράπεζες
(upd4)Ανοιχτός παραμένει ακόμη ο κατάλογος των ελληνικών ομολόγων που θα υποστούν haircut, ενώ βρισκόμαστε στο... παρά πέντε της επίτευξης συμφωνίας για το PSI+.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο επιβολής haircut και στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.
Aν αυτό αποφασιστεί, θα σημάνει την επιβολή haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει κάθε κεντρική τράπεζα παγκοσμίως, ακόμη και η ΕΚΤ.
Όπως όμως αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πρόκειται για μια άκρως διφορούμενη πρόταση που δεν είναι πιθανό τελικά να υιοθετηθεί.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται ωστόσο η εξαίρεση των ομολόγων που αποκτήθηκαν μέσω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (SMP) που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Χωρίς σχέδιο διαχείρισης των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά της βρίσκεται ακόμη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν, η ΕΚΤ. Όπως ανέφερε από το βράδυ της Τετάρτης το www.bankingnews.gr, η ΕΚΤ έχει επιδοθεί σε απανωτές συσκέψεις προκειμένου να καταρτίσει σχέδιο προστασίας, εάν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καταστεί υποχρεωτική. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η ΕΚΤ, μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεν αυτών, παραμένει ακόμη διχασμένη για το πως θα διαχειριστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και επί της ουσίας δεν έχει ακόμη καταρτίσει κανένα σχέδιο προστασίας....

Τι ανέφερε την Τετάρτη:


Σε μεγάλο αγκάθι τείνουν να εξελιχθούν για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της.
Αν και η ΕΚΤ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο εθελοντικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τι θα συμβεί αν η αναδιάρθρωση καταστεί υποχρεωτική; Πως θα διαχειριστεί τις απώλειες;
Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο πρακτορείο Reuters, η ΕΚΤ εμφανίζεται άκρως διχασμένη για τις μετέπειτα κινήσεις της και μάλιστα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο διερεύνησης ακόμη και νομικών "παραθύρων" προκειμένου να αποφύγει το μεγάλο πλήγμα από μια υποχρεωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
"Η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει στην εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά υπάρχει μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της για το πως θα διαχειριστεί την υποχρεωτική αναδιάρθρωση", δηλώνει αξιωματούχος της ΕΚΤ.
Άλλη πηγή κάνει λόγο για αλλεπάλληλες συσκέψεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ προκειμένου να υψωθεί τείχος προστασίας της τράπεζας έναντι των πιθανών ραγδαίων - και ίσως αρνητικών - εξελίξεων της ελληνικής περίπτωσης.
Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαψεύδει τις πληροφορίες που διέρρευσαν, σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο ζήτησε την εμπλοκή της ΕΚΤ να επιμεριστεί τις απώλειες από το ελληνικό haircut.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του, ότι «το ΔΝΤ δεν έχει οποιαδήποτε άποψη σχετικά με τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα και την υποστήριξη του δημόσιου. Ούτε ζητήσαμε από την ΕΚΤ να αναλάβει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο».
Η ΕΚΤ πάντως, έχει καταστήσει σαφές πως είναι αντίθετη με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών, ενώ, όπως δήλωσε κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, η Τράπεζα δεν πρόκειται να έχει ενεργό ρόλο «εθελοντικά στη συμμετοχή των ιδιωτών. Αυτό θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση των κρατών και κάτι τέτοιο είναι απαγορευμένο από το καθεστώς της».
Στην ίδια διάψευση προχώρησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι δεν έχει πιεστεί ποτέ η ΕΚΤ μέσω της Τρόικας να δεχθεί haircut στα ελληνικά ομόλογα  που η ίδια κατέχει.
«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να δεχθεί «κούρεμα» ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 στο ελληνικό χρέος», ανέφερε εκπρόσωπος του Επιτρόπου Olli Rehn σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης