Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Που αποδίδεται και τι κρύβει, η υπεραπόδοση της AlphaEurobank με ράλι έως 110% σε σχέση με τις άλλες τράπεζες που ενισχύθηκαν έως 50%;

  Που αποδίδεται και τι κρύβει, η υπεραπόδοση της AlphaEurobank με ράλι έως 110% σε σχέση με τις άλλες τράπεζες που ενισχύθηκαν έως 50%;
Μυστήριο παραμένει για ορισμένους η υπεραπόδοση του εταιρικού σχήματος AlphaEurobank το οποίο στο εν εξελίξει ράλι της αγοράς έχει μέχρι τώρα καταγράψει άνοδο έως 110%.
Στο ίδιο διάστημα οι άλλες τράπεζες έχουν σημειώσει άνοδο έως 50% ή χαμηλότερα.

Τι ακριβώς συμβαίνει που αποδίδεται η άνοδος αυτή;
Οι λόγοι είναι πολλοί και σύνθετοι.
Ώθηση δόθηκε μετά τις εγκρίσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, των προσδοκιών ότι το deal θα προχωρήσει, ότι σχεδιάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και η άνοδος ευνοεί τα σχέδια αυτά.
Επίσης η άνοδος στηρίζεται στην προοπτική ότι μετά την επιβάρυνση του PSI+ οι δύο τράπεζες θα μπορέσουν να επιτύχουν ένα μέρος των συνεργειών που έχουν ανακοινώσει.
Υπήρξαν και ορισμένες ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις π.χ. η κίνηση της Goldman Sachs με 6 εκατ τεμάχια στην Alpha που υποδηλώνουν και κάποιας μορφής επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
1)Πρωτίστως υλοποιείται η συγχώνευση της AlphaEurobank μετά και τις εγκρίσεις που ελήφθησαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού του υπουργείου Ανάπτυξης.
Η έγκριση αυτή ήταν τυπική ενώ πλέον η διαδικασία συγχώνευσης εισέρχεται στην τελική ευθεία.
Η αγορά σε κάποιο βαθμό διέβλεπε στο πρόσφατο παρελθόν ναυάγιο στο deal καθώς λόγω της πτώσης των μετοχών αλλά και του PSI+ οι κεφαλαιακές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Κοινώς θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από τα αρχικώς σχεδιασμένα.
Ωστόσο οι διοικήσεις εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν το deal.
Το μεγάλο haircut των ομολόγων θα πλήξει περισσότερο την Eurobank λόγω μεγάλου χαρτοφυλακίου ομολόγων και λιγότερο την Alpha bank. Η ζημία θα φθάσει στα 3,9 με 4,2  δις ευρώ τα οποία είναι άμεσα καταβλητέα.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να επανακαθοριστεί η κεφαλαιακή ανάγκη του νέου σχήματος.
2)Υπάρχουν ενδείξεις και όχι αποδείξεις ότι οι διοικήσεις των 2 τραπεζών σχεδιάζουν ανακεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των αρχικών σχεδίων με ίδια μέσα δηλαδή μεγαλύτερη αύξηση  κεφαλαίου και ανεβάζουν τις μετοχές με στόχο να διευκολύνουν αυτόν τον στόχο.
Η νέα τράπεζα AlphaEurobank έχει ανακοινώσει ότι θα αντλήσει  3,9 δις ευρώ σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Τα 1,25 δις ευρώ θα προέλθουν από αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχουν και οι βασικοί μέτοχοι.
Η Οικογένεια  Λάτση δηλαδή και η Οικογένεια Κωστόπουλου.
Έχει αναφερθεί ότι το Qatar θα ελέγχει το 17% της νέας τράπεζας η οικογένεια Λάτση 13% και η οικογένεια Κωστόπουλου 4%.
Σε αυτή την αύξηση κεφαλαίου στην οποία δεν είναι σαφές αν θα είναι εγγυητές η  Citigroup, J P Morgan, Barclays Capital και Goldman Sachs οι βασικοί μέτοχοι αναμένεται να εισφέρουν συνολικά 300 εκατ ευρώ…. πλην του Qatar.
Αν η αύξηση κεφαλαίου των 1,25 δις ευρώ δεν είναι επαρκής – που δεν είναι -  και η AlphaEurobank χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια τροποποιώντας το capital plan ποιοι θα επενδύσουν τα σημαντικά νέα κεφάλαια;
Οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν είναι τέσσερις ή η οικογένεια Λάτση να επενδύσει πολλά νέα κεφάλαια αλλά αν συμβεί αυτό θα αποκτήσει μεγάλο στρατηγικό ποσοστό στην νέα τράπεζα ή το Paramount από το Κατάρ το οποίο όμως έχει δηλώσει ότι θα επενδύσει 500 εκατ ευρώ ή κάποιος τρίτος επενδυτής, ή το ΤΧΣ  
Αν υπάρξουν νέοι επενδυτές, δεν είναι σαφές ούτε ποιοι θα τοποθετήσουν τα νέα κεφάλαια εφόσον χρειαστούν περισσότερα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί.
3)Μια από τις λύσεις που προτείνονται είναι το  σταθμισμένο ενεργητικό να μειωθεί από 92,6 δις ευρώ σε 81,2 δις ευρώ δηλαδή θα μειωθεί κατά 11,4 δις ευρώ.
Η μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού κατά 11,4 δις ευρώ γεγονός είναι ότι αυξάνει σημαντικά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας καθώς καθορίζεται με βάση το σταθμισμένο ενεργητικό.
Άρα έτσι αυξάνεται ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων και επάρκειας κεφαλαίων.
Το ζητούμενο όμως είναι πως θα μειωθεί το σταθμισμένο ενεργητικό κατά 11,4 δις ευρώ;
Θα πωληθούν ομόλογα, θα πωληθούν assets θα πωληθούν δάνεια θα πωληθούν περιουσιακά στοιχεία;
Το μυστικό λοιπόν είναι η μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού κατά 11,4 δις ευρώ.
4)Οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίζουν είτε ζημιές για χρόνια ή στο καλύτερο σενάριο στάσιμες επιδόσεις για χρόνια.
Σε ένα περιβάλλον τόσο έντονης ύφεσης οι στόχοι για τις συνέργειες που είχαν αναφερθεί από την AlphaEurobank είναι
πολύ δύσκολα υλοποιήσιμοι.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι σε ένα τόσο έντονα υφεσιακό περιβάλλον θα απαιτηθεί δραστική μείωση λειτουργικού κόστους άρα και μεγάλη μείωση προσωπικού και ίσως πώληση θυγατρικών στα Βαλκάνια.
Τα βαλκάνια ακόμη παράγουν κέρδη η Ελλάδα έχει βρεθεί σε οριακό σημείο λόγω των ζημιών από τα ομόλογα.
Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι πολύ υπεραισιόδοξοι.
Ωστόσο συνέργειες θα υπάρξουν μπορεί όχι στην κλίμακα που έχει ανακοινωθεί αλλά θα υπάρξουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης