Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικίνδυνες ακροβασίες - Ενώ οι τράπεζες δεν έχουν εξυγιανθεί σχεδιάζεται «καθαρή έξοδος»

Επικίνδυνες ακροβασίες - Ενώ οι τράπεζες δεν έχουν εξυγιανθεί σχεδιάζεται «καθαρή έξοδος»
Η λογική λέει ότι άπαξ και οι ΑΜΚ δεν θα είναι ανακεφαλαιοποίηση και θα «αποσυνδεθούν» από τα stress tests οι τιμές των νέων αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι υψηλότερες από τις τιμές του 2015
Με την γαλλική πρόταση που συνδέει τα πρωτογενή πλεονάσματα με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το capital buffer που θα μπορούσε να φθάσει στα 19 με 20 δισεκ. τα οποία σταδιακά χτίζονται…με τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και με αυξημένη εποπτεία…η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την «καθαρή έξοδο» έχοντας αφήσει άλυτο το τραπεζικό πρόβλημα.
Με επικίνδυνες ακροβασίες και κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, μεταθέτοντας τις όποιες αυξήσεις κεφαλαίου για το 2019 και παρακάμπτοντας…100 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα…διαμορφώνουν ένα πολιτικό σχέδιο.
Είναι αληθές ότι και οι ευρωπαίοι δεν θέλουν….το 2018 νέα ελληνική κρίση που θα μπορούσε να προέλθει από μια τραπεζική εμπλοκή.
Όταν η επικεφαλής του SSM έχει υποστηρίξει ότι θα μπορούσαν να υλοποιηθούν AQRs το 2019 στις ευρωπαϊκές τράπεζες, όταν ο τραπεζικός κλάδος έχει σοβαρές ανομοιογένειες και ακόμη δίνει μάχη για την αντιμετώπιση των NPLs και NPEs…αντί να επιλεγούν λύσεις που θα διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη ευρωστία και κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβληματικά δάνεια…επιλέγονται πολιτικές λύσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και η ΕΚΤ και λιγότερο ο SSM επιχειρούν να υποβαθμίσουν τα stress tests τονίζοντας ανεπίσημα ότι ακόμη και υπάρχουν ζητήματα θα δοθεί πίστωση χρόνου στις τράπεζες.
Ο έλληνας υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος τόνισε μεταξύ άλλων ότι αναμένει τα stress tests των τραπεζών ώστε να διαπιστώσει πόσο εφικτή είναι…η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια.
Η μετάθεση της λύσης του τραπεζικού προβλήματος για το 2019 είναι πολιτική όχι τραπεζική λύση.
Βέβαια εδώ και μήνες ήταν γνωστό ότι το έτος των αυξήσεων κεφαλαίου θα ήταν το 2019.
Το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν θα υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 αλλά τι ύψους και σε ποιες τιμές.
Η λογική λέει ότι άπαξ και οι ΑΜΚ δεν θα είναι ανακεφαλαιοποίηση και θα «αποσυνδεθούν» από τα stress tests οι τιμές των νέων αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι υψηλότερες από τις τιμές του 2015 και υψηλότερες και από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης