Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλήθειες και μύθοι για τα stress tests, τα επικίνδυνα σκοτεινά σημεία και η μάχη με τον χρόνο 2018 ή 2019 για τις ΑΜΚ

tags :
Αλήθειες και μύθοι για τα stress tests, τα επικίνδυνα σκοτεινά σημεία και η μάχη με τον χρόνο 2018 ή 2019 για τις ΑΜΚ
Πως αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα οι επενδυτές
Τα stress tests των τραπεζών και οι όροι εξόδου της Ελλάδος από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής είναι δύο κεφάλαια του ίδιου διηγήματος παρατηρούν εύστοχα τραπεζικοί κύκλοι.
Αυτό άλλωστε όρισε τα ελληνικά stress tests να τρέξουν μέσα στο μήνα Μάϊο – καθώς το εν ισχύ πρόγραμμα της χώρας λήγει τον Αύγουστο- σε αντίθεση με τις ασκήσεις στις οποίες υποβάλλονται οι λοιπές ευρωπαϊκές τράπεζες που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο.
Γύρω από αυτήν την διαδικασία εξυφαίνονται κάποιες αλήθειες και κάποιοι μύθοι.
Μία σημαντική πρώτη αλήθεια είναι πως οι παραδοχές των stress tests σε ότι αφορά τη χώρα μας κατέστησε τις τράπεζές μας και ορθώς συγκρατημένα αισιόδοξες, γιατί οι παραπάνω παραδοχές κινήθηκαν περίπου στο όριο των προβλέψεων.
Η αυτοσυγκράτηση στην αισιοδοξία πάντως δεν είναι τυχαία καθώς οι επισφάλειες των προβληματικών δανείων είναι εκείνες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα των ασκήσεων.
Το αποτέλεσμα αυτό ασφαλώς θα ενταχθεί στη συνολική διαπραγμάτευση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και θα διαμορφώσει μερικώς και τους όρους της εξόδου αυτής με ή χωρίς που είναι και από κάθε άποψη το ευκταίο  προληπτική γραμμή στήριξης.
Το αποτέλεσμα θα κρίνει και το χρόνο θεραπείας και αποθεραπείας των ελληνικών τραπεζών.
Αν για παράδειγμα λένε έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι παρουσιαστούν σημαντικές και ουσιαστικές ανάγκες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για κάποιες τράπεζες, δεν θα υπάρξει χρόνος αναμονής ενός έτους.
Κανένας δεν έχει δώσει από την EBA ή τον SSM τέτοια χρονικά περιθώρια ούτε τα έχει καν  υπαινιχθεί.

Πως προκύπτει το 2019 ως έτος ΑΜΚ;

Το 2019 ως έτος θεραπείας, προκύπτει από το γεγονός πως για τις λοιπές ευρωπαϊκές τράπεζες τα stress tests θα τρέξουν μέσα στο Νοέμβριο άρα οι όποιες αυξήσεις θα καλυφθούν πιθανότατα μέσα στο 2019.
Έτσι διατυπώνεται η εύλογη απαίτηση το 2019 να αποτελέσει έτος και για τις δικές μας αυξήσεις αν υπάρξουν σχετικές ανάγκες.  Ενδέχεται.
Όπως επίσης ενδέχεται αν απαιτηθεί ανακεφαλαιοποίηση για κάποια  ή κάποιες τράπεζες και οι ανάγκες είναι μεγάλες, τότε να πρέπει η διαδικασία να επισπευστεί.
Άρα το έτος ως χρονικός ορίζοντας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αποτελεί μια αλήθεια.
Μέσα δε σε όσα έχουν να υπολογίσουν οι αρχές αλλά και οι τράπεζες είναι πως καθώς ανοίγει η αγορά με τις άδειες γιατί να υπάρξουν επενδυτές που θα καλύψουν κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών με προβλήματα και δεν θα επενδύσουν σε καινούρια και άφθαρτα πιστωτικά ιδρύματα;
Είναι η πρώτη φορά που τα stress tests έκριναν σε κάποιες τουλάχιστον επιμέρους παραμέτρους τις ελληνικές τράπεζες με την ίδια λογική που έκριναν και τις λοιπές τράπεζες της αντίστοιχης  περιφέρειας.
 Έτσι οι ευρωπαϊκές τράπεζες της Μεσογείου (Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας) εισήλθαν περίπου στο ίδιο καλάθι.
Πχ. τα ακίνητα των χωρών αυτών στο δυσμενές σενάριο υπολογίζεται να πιεσθούν κατά 17% περίπου.
Ας σημειωθεί πως σε όλες αυτές τις τράπεζες το φάσμα των πλειστηριασμών είναι υπαρκτό και η εντατικοποίησή τους ως επιταγή από τις ευρωπαϊκές αρχές παραμένει ισχυρή.
Αντιστοίχως στο ευνοϊκό σενάριο σε όλες αυτές τις χώρες προβλέπεται ανάκαμψη και άνοδος των τιμών των ακινήτων.
Μέσα από τα stress tests παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι επιχειρείται- και εάν δεν επιχειρείται συμβαίνει εν τοις πράγμασι -να διαμορφώνονται  αγορές ευρύτερων περιοχών.
Έτσι διαμορφώνονται αγορές κόκκινων δανείων με συναφείς τιμές για το νότο της Ευρώπης, αγορές ακινήτων στον Ευρωπαϊκό Βορρά και στον Ευρωπαϊκό Νότο και συναφείς τιμές στην κάθε μία από τις δύο ευρύτερες περιοχές, αγορές άλλων εμπράγματων αξιών επίσης με συνάφεια αποτίμησης.
Αυτό αυξάνει την εμπορευματοποίηση των παραπάνω αξιών και διευκολύνει τις αγοραπωλησίες.
Παρ’ όλα αυτά τα μοντέλα των stress tests και κυρίως ο τρόπος διεξαγωγής και προετοιμασίας τους έχουν εξαιρετικά προβληματίσει τις τράπεζες και τους μετόχους σε όλη την Ευρώπη καθώς απασχολούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σημαντικούς πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε κεφάλαια
Έχει αρχίσει ήδη η αναζήτηση της επόμενης μέρας που πάντως δεν θα είναι ούτε απλή ούτε εύκολη.

Τα δύο σενάρια που αναλύουν οι τραπεζικοί κύκλοι

Σενάριο πρώτο 

Στο stress tests που θα ανακοινωθεί τον Μάιο 2018 – μάλλον 18 με 19 Μαΐου 2018 – όλες οι τράπεζες περνούν το stress tests αλλά η Πειραιώς οδηγείται σε αύξηση κεφαλαίου 1,8 δισεκ. το 2019, ερωτηματικό αποτελεί η Eurobank.

Σενάριο δεύτερο…

Στο stress tests που θα ανακοινωθεί τον Μάιο 2018 – μάλλον 18 με 19 Μαΐου 2018 – οι 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες οδηγούνται σε αύξηση κεφαλαίου.
Η Πειραιώς 1,8 με 2,2 δισεκ. η Eurobank περίπου 1 δισεκ. και 1 δισεκ. η Alpha bank ενώ μόνο η Εθνική ξεπερνάει τα εμπόδια με αρκετά ερωτηματικό.  

Ποια είναι τα σκοτεινά σημεία;

Ποια είναι τα θολά, επικίνδυνα ή σκοτεινά σημεία για τις ελληνικές τράπεζες;
1)Το TAR η ανασκόπηση των προβληματικών δανείων προσομοιάζει με AQRs στην Πειραιώς;
2)Η Πειραιώς έχει τον χαμηλότερο δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις στο τραπεζικό σύστημα.
3)Η Eurobank εμφανίζει την χειρότερη σχέση αναβαλλόμενης φορολογίας έναντι των κεφαλαίων της.
4)Η Alpha bank πρέπει να βελτιώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις;
5)Η Εθνική θα έχει πωλήσει την Εθνική Ασφαλιστική και θα έχει κλείσει την εκκρεμότητα στην Ρουμανία;
6)Η Εθνική τι ζημία θα εγγράψει από το Titlos το παλαιό swap;
7)Οι τράπεζες έχουν επαρκεί κεφάλαια για να αντιστρέψουν την τάση συρρίκνωσης των ισολογισμών που διαρκεί 9 χρόνια και έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την οικονομία με τα υφιστάμενα κεφάλαια;
8)Οι τράπεζες έχουν επαρκεί κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά δάνεια όταν αυτά φθάσουν στον πυρήνα του προβλήματος;

Δυσμενές σενάριο stress tests για τις ελληνικές τράπεζες - Μάιος 2018
Δυσμενές σενάριο

2018

2019

2020

Σύνολο

Πορεία ΑΕΠ

-1,3%

-2,1%

+0,2%

-3,3%

Ανεργία

20,6%

20%

19,1%

-

Πληθωρισμός

0%

-1,1%

-1,8%

-2,8%

Τιμές ακινήτων (κατοικίες)

-7,3%

-6,7%

-3,6%

16,6%

Τιμές ακινήτων (εμπορικά)

-9,2%

-6,1%

-2,2%

-16,6%

Χρηματιστήριο

-30,9%

-28,2%

-22,2%

-

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης