Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην εποχή της φούσκας - Ο FTSE 25 στην Ελλάδα πρέπει να διορθώσει 30%, ακριβές πλέον οι τραπεζικές μετοχές

Στην εποχή της φούσκας - Ο FTSE 25 στην Ελλάδα πρέπει να διορθώσει 30%, ακριβές πλέον οι τραπεζικές μετοχές
Η ελληνική φούσκα των ομολόγων θα ξεφουσκώσει βίαια σε ένα θερμό επεισόδιο διόρθωσης στις αγορές ή σε ένα φαινόμενο τύπου domino effect.
Οι αγορές διανύουν την εποχή της μεγάλης φούσκας σε μετοχές και ομόλογα.
Οι κεντρικές τράπεζες στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις κατασκεύασαν ένα τερατούργημα δίνοντας αξία στους επενδυτές αλλά όχι στις οικονομίες.
Η συνολική περιουσία των κεντρικών τραπεζών έχει αναρριχηθεί στα 15 τρισεκ. δολάρια.
Με ρεαλιστικά κριτήρια ζούμε στην εποχή της φούσκας και της πλασματικής ευμάρειας, όπου οι επενδυτές χτίζουν πάνω σε σαθρές αξίες μετοχών και ομολόγων.
Με την ακραία και μολυσματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών είχε φθάσει π.χ. στην Ευρώπη και στην Ελβετία 134 ομόλογα να έχουν αρνητική απόδοση λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης.
Τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα έπληξαν τα ασφαλιστικά ταμεία που υπέστησαν ζημίες και ακολούθως και τις ισχυρές χώρες καθώς οι τράπεζες π.χ. στην Γερμανία έδιναν αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.
Στις ΗΠΑ η φορολογική πολιτική Trump ήταν αυτή που συντήρησε – ως προσδοκία και ακολούθως ως γεγονός – την αμερικανική φούσκα.
Όμως η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκε πάνω από 2,8%, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η FED θα αυξήσει 4 φορές τα επιτόκια το 2018.
 Η BNP Paribas αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της για το βασικό πληθωρισμό PCE και αναμένει να αυξηθούν τα επιτόκια 4 φορές το 2018 σε σύγκριση με μια προηγούμενη εκτίμηση μόνο τριών αυξήσεων.
Η ποσοτική χαλάρωση αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να έχει αντιστρόφως ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα στις αγορές καθώς ενώ η αύξηση συντήρησε την παγκόσμια φούσκα…η απόσυρση σταδιακά της ποσοτικής χαλάρωσης θα οδηγήσει σε ξεφούσκωμα των πλασματικών αξιών.

Η περίπτωση της Ελλάδος

Η ελληνική αγορά, μετοχές και ομόλογα δεν είναι τίποτε άλλο από μια άμορφη μάζα σκουπιδιών που οι ρακοσυλλέκτες κάποια hedge funds τους δίδουν κάποια αξία.
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα.
Δεν μπορεί το 10ετές Ιρλανδικό ομόλογο να έχει απόδοση 1,15%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 1,95%, το ισπανικό 1,43% και το ιταλικό 1,99%.
Αντίστοιχα τα ελληνικά ομόλογα έχοντας εκτοξευθεί απόρροια ακραίας ανατιμητικής κερδοσκοπίας, έχουν οδηγήσει το 6ετές ομόλογο στο 2,91%, το 10ετές στο 3,66% και το 15ετές στο 4,20%.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές αξίες, δεν αντικατοπτρίζουν τα οικονομικά θεμελιώδη είναι μια φούσκα.
Η ελληνική φούσκα των ομολόγων θα ξεφουσκώσει βίαια σε ένα θερμό επεισόδιο διόρθωσης στις αγορές ή σε ένα φαινόμενο τύπου domino effect.
Η κατάσταση στην χρηματιστήριο είναι επίσης σαθρή.
Υπάρχουν πολλές μετοχές του FTSE 25 που είναι ακραία φούσκα, μια φούσκα υπερβολής όπου μετοχές διαπραγματεύονται ωσάν ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται τις 5000 μονάδες.
Ο FTSE 25 είναι πανάκριβος και μόνο διόρθωση έως 30% θα επανέφερε την κανονικότητα.
Ως προς τις τραπεζικές μετοχές ας είμαστε ρεαλιστικές εάν αφαιρέσουμε τις δυνητικές απομειώσεις κεφαλαίων λόγω IFRs 9 και TAR και αναλύσουμε την επίδραση των stress tests…εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα με χρηματιστηριακούς όρους είναι πολύ ακριβές.
Αποτιμώνται με όρους P / Tangible book έως 0,63 και σε μέσους όρους 0,58 όταν οι Πορτογαλικές τράπεζες έχουν αποτίμηση 0,70 και οι Ισπανικές 0,90.
Τι σημαίνουν όλα αυτά ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι ακριβές.
Προσέξτε ακριβές είτε σας αρέσει, είτε όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης