Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπερβολικός ο εφησυχασμός για τις τράπεζες – H «υποβάθμιση» των stress tests και η άγνοια κινδύνου των ΑΜΚ του 2019

Υπερβολικός ο εφησυχασμός για τις τράπεζες – H «υποβάθμιση» των stress tests και η άγνοια κινδύνου των ΑΜΚ του 2019
Ποιοι οι 10 λόγοι για τους οποίους ο εφησυχασμός στις τράπεζες χρήζει προσοχής;
Η επιχειρούμενη προσπάθεια εφησυχασμού για τις ελληνικές τράπεζες δεν γνωρίζουμε τελικώς σε ποιο βαθμό βοηθούν τις τράπεζες.
Η λάθος στρατηγική που ακολουθείται με τις απειλές για AQRs από το ΔΝΤ μέχρι και την ανακοίνωση των όρων του βασικού και δυσμενούς σεναρίου των stress tests από την EBA φαίνεται ότι κυριαρχεί ο εφησυχασμός.
Οι τράπεζες και οι αναλυτές βλέπουν με άνεση να περνούν τα stress tests του Μαίου 2018 (θα ανακοινωθούν μάλλον 18 με 19 Μαίου) και πάνω σε αυτό το σενάριο καλλιεργείται μια προσδοκία.
Όμως η βαθιά ανησυχία των τραπεζών όπως αναδείχθηκε και στην περίπτωση των AQRs αλλά και στην περίπτωση των όρων της EBA για τα stress tests είναι η απροθυμία να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Με βασικό επιχείρημα την ύπαρξη υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και με το γεγονός ότι οι παραδοχές για το ΑΕΠ – σύγκριση βασικού δυσμενούς σεναρίου – είναι χειρότερες στα stress tests του 2018 σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2015…το συμπέρασμα είναι ότι οι τράπεζες…θα περάσουν τα stress tests και δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Αυτή η προσέγγιση είναι η ιδεατή και προφανώς η θετική.
Όμως ο υπερβολικός εφησυχασμός για τις ελληνικές τράπεζες υποβαθμίζει και υποτιμά τον σοβαρότατο κίνδυνο …υλοποίησης αυξήσεων κεφαλαίου το 2019.
Προφανώς και οι έλληνες τραπεζίτες που έχουν κάνει ένα τιτάνιο αγώνα να σταθεροποιήσουν τις τράπεζες δεν έχουν άγνοια κινδύνου.
Η αγορά συμπεριφέρεται όμως ωσάν να έχει άγνοια κινδύνου.
Υπάρχουν 10 λόγοι για τους οποίους ο εφησυχασμός για τις ελληνικές τράπεζες είναι λανθασμένος και σε κάθε περίπτωση θα αποδειχθεί στρατηγικός λάθος να υποτιμηθεί ο κίνδυνος αυξήσεων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.
Το βασικό ζήτημα εδώ είναι να μην κληθούν οι παλαιοί ιδιώτες  μέτοχοι και το ΤΧΣ να μην επενδύσουν νέα κεφάλαια είτε γιατί δεν έχουν, είτε γιατί δεν μπορούν, είτε γιατί δεν θέλουν.
Το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι η μεγάλη ευκαιρία για την ριζική εξυγίανση των τραπεζών σκοπίμως…εγκαταλείπεται.

Ποιοι οι 10 λόγοι για τους οποίους ο εφησυχασμός στις τράπεζες χρήζει προσοχής;

1)Το 2019 θα είναι έτος νέων αυξήσεων κεφαλαίου τουλάχιστον για ορισμένες τράπεζες.
Πρόσθετα κεφάλαια 4-5 δισεκ. θα βοηθούσαν περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα.
2)Οι ΑΜΚ του 2019 θα γίνουν με τιμές αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 όπως διεξοδικά έχουμε αναλύσει.
3)Οι τράπεζες διαθέτουν 33,5 δισεκ. κεφάλαια και 28,9 δισεκ. Tangible book αλλά μόνο με νέα κεφάλαια μπορούν να αποτρέψουν την περαιτέρω συρρίκνωση των ισολογισμών των τραπεζών.
Επί 8 χρόνια οι ισολογισμοί των τραπεζών συρρικνώνονται και για να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική απαιτούνται νέα κεφάλαια.
4)Καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι γραμμική, θα αυξηθεί το ΑΕΠ θα αυξηθεί η αξία του χρηματιστηρίου.
Δεν έχουν αποτιμηθεί οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την περαιτέρω άνοδο της αγοράς πέραν των 950 μονάδων που είναι ο στόχος.
5)Οι τράπεζες βαρύνονται με 100 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και το 2019 θα έχουν φθάσει στο πυρήνα του προβλήματος καθώς την τρέχουσα περίοδο μπορούν και πουλάνε προβληματικά δάνεια σε οποιαδήποτε τιμή λόγω επάρκειας προβλέψεων.
Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις ανέρχεται στο 50% περίπου.
6)Το 2019 όπως έχει προειδοποιήσει η επικεφαλής του SSM μπορεί να είναι έτος διεξαγωγής AQRs δηλαδή ελέγχων στοιχείων ενεργητικού για τις τράπεζες.
7)Η αναβαλλόμενη φορολογία DTA ανέρχεται σε 19,8 δισεκ. σε σύνολο tangible book 28,9 δισεκ.
8)Οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και χρειάζονται νέα κεφάλαια για να αναστραφεί η αρνητική πιστωτική επέκταση.
9)Οι τράπεζες έχουν σχεδόν πουλήσει τα πάντα στο εξωτερικό – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – και πλέον στηρίζονται μόνο στην ελληνική εσωτερική αγορά.
Τα περιθώρια κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ περιορισμένα.
10)Με όρους χρηματιστηριακών αξιών οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποτιμηθούν όχι μόνο με το 30% της ζημίας λόγω νέων προβλέψεων από τα IFRs 9 αλλά με το σύνολο της σωρευτικής ζημίας εφάπαξ από IFRs 9, ΤΑR ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και stress tests όπου η σωρευτική απώλεια θα είναι 8,5 με 10 δισεκ. ευρώ ενώ το IFRs 9 θα είναι 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης