Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ελληνικό ΥΠΟΙΚ και ΟΔΔΗΧ αναβάλλουν για τις 13/2 την νέα δημοπρασία 7ετούς ομολόγου λόγω Wall - Επιβεβαίωση BN

Ελληνικό ΥΠΟΙΚ και ΟΔΔΗΧ αναβάλλουν για τις 13/2 την νέα δημοπρασία 7ετούς ομολόγου λόγω Wall - Επιβεβαίωση BN
Αναβάλλεται για τις 13 Φεβρουαρίου η έκδοση του 7ετούς ομολόγου λόγω της αναταραχής στην Wall Street
Ελληνικό υπουργείο οικονομικών, ΟΔΔΗΧ και σύμβουλοι αποφάσισαν να αναβάλλουν για την άλλη εβδομάδα, στις 13 Φεβρουαρίου την δημοπρασία ομολόγων 7ετούς διάρκειας....επιβεβαιώνοντας το bankingnews που αποκάλυψε το θέμα από τις 14:22 χθες 5/2
Η απόφαση για να αναβληθεί η έκδοση αποφασίστηκε με γνώμονα την μεγάλη αναταραχή στις αγορές μετά το κραχ στην Wall Street και τις μεγάλες πιέσεις στον Nikkei 225 στην Ιαπωνία.
Βέβαια τα futures της Wall Street δείχνουν ότι ανακάμπτουν οι κύροι δείκτες σήμερα 6 Φεβρουαρίου αλλά ακόμη το κλίμα παραμένει σαθρό.

Τι είχε αποκαλύψει από χθες 5/2 το μεσημέρι το bankingnews

Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ εξετάζουν ακόμη και την αναβολή της έκδοσης του 7ετούς λόγω του κραχ στα χρηματιστήρια και ειδικά στην Wall Street.

Σήμερα 6 Φεβρουαρίου νωρίς το πρωί θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις
Την τελική απόφαση θα την πάρουν ΟΔΔΗΧ και σύμβουλοι αποτιμώντας την σημερινή 6/2 εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Στην Ασία ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία ώρα 3:30 τα ξημερώματα 6 Φεβρουαρίου επικρατούσε πανικός και μαζικές πωλήσεις.
Εάν οι εμπλεκόμενοι πάρουν το ρίσκο και τελικώς πραγματοποιηθεί κανονικά η δημοπρασία με στόχο να αντληθούν 3 δισεκ….θα έχει κόστος στο επιτόκιο.
Το εκτιμώμενο επιτόκιο θα κινηθεί στο 3,30% αν και πρόσφατα υπήρχαν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να βγει και στο 2,90%.
Πάντως είναι αληθές ότι πέραν από το χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα είναι φούσκα καθώς δεν αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας.
Προφανώς και το 3,20% επιτόκιο στο 7ετές όταν στο 5ετές είχε διαμορφωθεί στο 4,625% είναι προφανώς βελτίωση η οποία όμως είναι δημιούργημα ακραίας ανατιμητικής κερδοσκοπίας.

Κοινοπρακτική η έκδοση του 7ετούς ομολόγου - Η απόφαση Χουλιαράκη

Κοινοπρακτική θα είναι η έκδοση του 7ετούς ομολόγου, με το οποίο θα γίνει η νέα έξοδος στις αγορές, σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.
Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ (ΦΕΚ Β' 313/5-2-2018), το επιτόκιο των ομολόγων θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών και είναι σταθερό για όλη τη διάρκειά τους.
Η ονομαστική αξία των ομολόγων είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους θα διατεθούν στην τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών.
Για την έκδοση αυτή θα δοθεί στην κοινοπραξία των αγορών (που θα καλύψουν την έκδοση) προμήθεια συνολικού ύψους έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης.
Τα ομόλογα θα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων και στη διατραπεζική αγορά.

Αναβάθμιση της Ελλάδος από την Fitch σε Β στις 16 Φεβρουαρίου

Μετά την αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα σε Β από την Standard and Poor’s και η Fitch θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε Β.
Η αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα της Ελλάδος σε Β από την Fitch είναι ουδέτερη καθώς η θετική επίδραση ήδη έχει καταγραφεί στα ελληνικά assets ομόλογα και μετοχές από την Standard and Poor’s.
Μόνο μεγαλύτερη αναβάθμιση θα είχε θετική επίδραση σε ομόλογα και μετοχές.
Το βασικό πρόβλημα με την Fitch δεν είναι τόσο η βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας….όσο η ακραία στρέβλωση να βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σήμερα σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Αυτό πρέπει να αλλάξει δεν μπορεί να υπάρχουν σχετικά θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και οι τράπεζες να βαθμολογούνται ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Κατά την Fitch αυτό δεν θα αλλάξει μέχρις ότου αποσυρθούν πλήρως τα capital controls.
Μετά την Fitch στις 30 Μαρτίου θα ακολουθήσει η Moody’s η οποία θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από την κλίμακα Caa2 σε Caa1 ή Β3.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης