Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σωστή η αναβολή για το 7ετές αλλά ανέδειξε…. αδυναμίες – Τι θα συμβεί σε μια μελλοντική παρατεταμένη αναταραχή;

Σωστή η αναβολή για το 7ετές αλλά ανέδειξε…. αδυναμίες  – Τι θα συμβεί σε μια μελλοντική παρατεταμένη αναταραχή;
Θα αποδειχθεί μέγα λάθος η καθαρή έξοδος καθώς το ρίσκο που αναλαμβάνει η χώρα εν μέσω μιας παρατεταμένης διεθνούς αναταραχής είναι πολλαπλάσιο από τα πρόσκαιρα επικοινωνιακά πλεονεκτήματα, μιας δήθεν καθαρής εξόδου.
Η απόφαση αναβολής της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου εν μέσω διεθνούς αναταραχής – που κόπασε προσωρινά ή όχι θα αποδειχθεί σύντομα – ήταν σωστή αλλά πρακτικά απέδειξε και ανέδειξε ότι ακόμη η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη, δεν πατάει σε σταθερά θεμέλια.
Το νέο 7ετές σε κοινοπρακτική έκδοση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου κατά το πιθανότερο σενάριο.

Εάν στην πρώτη αναταραχή η Ελλάδα κάνει πίσω τι θα συμβεί όταν δεν θα βρίσκεται υπό την προστασία του μνημονίου, όταν θα πιέζεται να βρει κεφάλαια για να καλύψει διάφορες ανάγκες και δεν θα αναζητάει απλά κεφάλαια για την δημιουργία capital buffer;
Εάν η Ελλάδα ρίσκαρε και τελικώς έβγαινε στις αγορές με έκδοση 7ετούς πέραν του ρίσκου της μη κάλυψης - που θεωρητικά δεν υφίσταται – καθώς οι ανάδοχοι της κοινοπρακτικής έκδοσης θα κάλυπταν το ζητούμενο ποσό των 3 δισεκ. θα υποχρεωνόταν να πληρώσει ακριβά τα 3 δισεκ. στα 7 χρόνια.
Πριν λίγες εβδομάδες θα μπορούσε να δανειστεί ακόμη και στο 2,90% ενώ χθες 6/2 θα δανειζόταν στο 3,40%.
Με ρεαλιστικά κριτήρια η ελληνική αγορά ομολόγων είναι φούσκα αν ληφθεί υπόψη ότι το spread έναντι της Πορτογαλίας στα 10 χρόνια έχει υποχωρήσει στο 1,70% όταν στο καλύτερο σενάριο θα μπορούσε να ήταν 1,50% ή 150 μονάδες βάσης διαφορά.
Οι ξαφνικές κρίσεις στις διεθνείς αγορές θα επαναληφθούν.
Θα υπάρξουν και άλλες περίοδοι μεγάλης πτώσης των αγορών.
Τι θα συμβεί όμως εάν η Ελλάδα έχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, δηλαδή δεν διαθέτει κάποιο μηχανισμό προστασίας πως θα δανειστεί από τις αγορές εάν υπάρξει παρατεταμένη περίοδος διεθνούς αστάθειας.
Η απάντηση που δίδεται είναι ότι η Ελλάδα θα διαθέτει capital buffer 18-20 δισεκ. τα οποία επαρκούν ώστε η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το απόθεμα ασφαλείας και να μην εξαρτάται ζωτικά από τις αγορές.
Όμως εάν οι αγορές διαπιστώσουν αδυναμία εξόδου για δανεισμό είναι 100% βέβαιο ότι θα τιμωρήσουν την χώρα αυξάνοντας τα επιτόκια και επηρεάζοντας αρνητικά και τις τράπεζες.
Θα αποδειχθεί μέγα λάθος η καθαρή έξοδος καθώς το ρίσκο που αναλαμβάνει η χώρα εν μέσω μιας παρατεταμένης διεθνούς αναταραχής είναι πολλαπλάσιο από τα πρόσκαιρα επικοινωνιακά πλεονεκτήματα, μιας δήθεν καθαρής εξόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης