Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Crash test για PSI+ και νέα δανειακή σύμβαση - Κρίσιμη μάχη Παπαδήμου στις Βρυξέλλες έναντι στις επιταγές για επιτροπεία και περαιτέρω μειώσεις μισθών - συντάξεων

Crash test για PSI+ και νέα δανειακή σύμβαση - Κρίσιμη μάχη Παπαδήμου στις Βρυξέλλες έναντι στις επιταγές για επιτροπεία και περαιτέρω μειώσεις μισθών - συντάξεων
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για τα δύο πιο καυτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία ωστόσο είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, το PSI+ και τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος αφού απέσπασε τη σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών χθες Κυριακή, αναμένεται σήμερα να δώσει μια νέα και δύσκολη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
Αν και το θέμα της Ελλάδας δεν συμπεριλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις των ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται να ενημερώσει τους εταίρους για το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συζητήσεων για το PSI+ και των διαπραγματεύσεων με το κλιμάκιο της τρόικα για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ασκήσουν νέες ασφυκτικές πιέσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας και την ανάσχεση της ύφεσης.
Η θέση του πρωθυπουργού αναμένεται ιδιαιτέρως δύσκολη μετά τα σενάρια για γερμανική πρόταση - βόμβα να αναλάβει Ευρωπαίος επίτροπος τη διαχείριση του ελληνικου προϋπολογισμού, εξέλιξη η οποία θα σημάνει αυτόματα παραχώρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της Ελλάδας σε "ευρωπαϊκά χέρια". Την ίδια ώρα, αίσθηση έχουν προκαλέσει και διαρροές από στελέχη της τρόικα, τις οποίες μετέδωσε το Spiegel, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ γίνεται λόγος για ανάγκη αύξησης του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, κατά 15 δισ. ευρώ, στα 145 δισ. ευρώ, έναντι των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης - 27ης Οκτωβρίου για δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παπαδήμος καλείται να αντικρούσει τις ασφυκτικές πιέσεις για νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, όπως και να υψώσει το ανάστημά του στις γερμανικές επιταγές για επιτροπεία.

ΕFSF, ESM και νέο δημοσιονομικό σύμφωνο ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου

Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF), η επιτάχυνση της εφαρμογής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), αλλά και οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου δημοσιονομικού συμφωνου, που απαιτεί ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αναμένεται να απασχολήσουν τις εργασίες της πρώτης Συνόδου Κορυφής του 2012, με στόχο την ανάσχεση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και τη διασφάλιση της σταθερότητας του ενιαίου νομίσματος.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν για τον καθορισμό του ορίου της δανειοδοτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, καθώς η πρόταση για από κοινού εφαρμογή EFSF - ESM κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Στη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται παράλληλα να διατυπωθούν προτάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την τόνωση της απασχόλησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης