Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για 11 λόγους κρατήστε μικρό καλάθι το 2018 για τις ελληνικές μετοχές – Το μήνυμα των ομολόγων και η προεξοφλημένη Fitch

tags :
Για 11 λόγους κρατήστε μικρό καλάθι το 2018 για τις ελληνικές μετοχές – Το μήνυμα των ομολόγων και η προεξοφλημένη Fitch
Ποιοι είναι αυτοί οι 11 λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές πρέπει να κρατήσουν μικρό καλάθι για τα ελληνικά assets μετοχές και ομόλογα το 2018;
Για 11 λόγους κρατήστε μικρό καλάθι για το 2018 για τις ελληνικές μετοχές, για το ελληνικό χρηματιστήριο, για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές για τα ελληνικά ομόλογα.
Ποιοι είναι αυτοί οι 11 λόγοι;

1)Η βίαιη διόρθωση στην Wall Street ήρθε να υπενθυμίσει στους επενδυτές ότι κάποια στιγμή οι αγορές θα πρέπει να αποτιμήσουν το γεγονός ότι η ποσοτική χαλάρωση τελειώνει και έρχεται η άνοδος των επιτοκίων.
Μπορεί αφορμή για την διόρθωση στην Wall να ήταν ο δείκτης VIX ο δείκτης μεταβλητότητας αλλά αιτία είναι η άνοδος των επιτοκίων, οι αγορές πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το περιβάλλον που δεν ευνοεί τις μετοχές.
Το ίδιο σκηνικό θα δούμε και το 2019 στην Ευρώπη με την ΕΚΤ να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια του ευρώ αρχής γενομένης από το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων.
Για τις κεντρικές τράπεζες η διόρθωση στις αγορές είναι ένα μήνυμα αφύπνισης ότι οι μετοχές δεν μπορούν να αυξάνονται επ’ αόριστον.
Άρα παγκοσμίως πάμε για αύξηση επιτοκίων….και αυτό είναι κακό νέο για τις μετοχές.
Σε ένα περιβάλλον όπου η προοπτική είναι να αυξηθούν τα επιτόκια η ανοδικότατα της ελληνικής αγοράς θα ατονεί…

2)Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα περιλάμβανε παρατάσεις στις αποπληρωμές και μειώσεις επιτοκίων στα δάνεια του EFSF.
Το ερώτημα είναι το εξής μπορεί να υπάρξει μείωση επιτοκίων σε ένα περιβάλλον όπου πλησιάζουν οι αυξήσεις επιτοκίων του ευρώ;
Στο ζήτημα των επιτοκίων ίσως η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κρατάει καν καλάθι…

3)Το πρόσφατο κραχ στις αγορές και ειδικά στην Wall και η προστατευμένη κοινοπρακτική δημοπρασία 7ετών ομολόγων από την Ελλάδα απέδειξε ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να βγει από τα μνημόνια.
Σε ένα βάθος χρόνου η Ελλάδα εάν βρεθεί χωρίς κάποιο υβριδικό πρόγραμμα στήριξης και σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και αυξημένης μεταβλητότητας θα μπορεί να δανειστεί εύκολα από τις αγορές;
Η απάντηση είναι όχι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην καθαρή έξοδο και υπάρχει κίνδυνος στο τέλος οι αγορές να είναι απέναντι από την Ελλάδα, όχι να στηρίζουν την Ελλάδα αλλά να κερδοσκοπούν βιαίως.

4)Στην Ευρώπη οι ισορροπίες έχουν αλλάξει άπαξ και στην Γερμανική κυβέρνηση συμμετέχουν οι σοσιαλδημοκράτες.
Η εξέλιξη αυτή θα ανακόψει την δυναμική της γερμανικής οικονομίας επηρεάζοντας καίρια όλη την Ευρώπη.
Ο νέος Γερμανός ΥΠΟΙΚ, θα αποδειχθεί κατώτερος των περιστάσεων.

5)Βραχυπρόθεσμα η πολιτική όξυνση λόγω Novartis στο εσωτερικό της χώρας αναμένεται να λειτουργήσει ως ένας παράγοντας που θα αυξάνει την πολιτική αβεβαιότητα και εύλογα θα επηρεάζει και την εγχώρια αγορά.
Δεν μπορεί εν μέσω πόλωσης σε πολιτικό επίπεδο και ελεγχόμενους βουλευτές και πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς να υπάρξει ηρεμία και αυτή η έλλειψη ηρεμίας θα πλήξει την αγορά.

6)Η Fitch θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε Β ή κατά 1 βαθμίδα στις 16 Φεβρουαρίου.
Η αναβάθμιση αυτή ωστόσο είναι προεξοφλημένη και θεωρείται non event καθώς ήδη η Ελλάδα βαθμολογείται σε Β από την Standard and Poor's.

7) Στις 4 Μαρτίου 2018 έχουν προγραμματιστεί οι Ιταλικές εκλογές και έως τότε θα παραμείνει το volatility.
Οι διακυμάνσεις θα παραμείνουν κύριο γνώρισμα των αγορών για το επόμενο διάστημα.
Ως προς τα ελληνικά ομόλογα θα ισορροπήσουν αρχικά σε λίγο υψηλότερα επίπεδα από τα πρόσφατα χαμηλά και σε επόμενη φάση θα σημειωθεί κάποιας μικρής κλίμακας νέα άνοδος τιμών.

8)Τα stress tests τα οποία έχουν αναλυθεί διεξοδικά θα δώσουν μόνο πρόσκαιρα – τον Μάιο 2018 – ώθηση στην αγορά.
Πλέον οι επενδυτές κατανοούν ότι το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου 4 με 5,5 δισεκ. ευρώ όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά.
Το αποτέλεσμα του stress tests θα είναι μη χείρον βέλτιστον.

9)Εάν δει κανείς την συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών διαπιστώνει ότι κινούνται, κινούνται….και όλο ακίνητες είναι.
Η Alpha πέριξ των 2 ευρώ, η Εθνική 0,30 με 0,32 ευρώ, η Eurobank 0,84 και η Πειραιώς 3,50 ευρώ.
Μπορεί η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών να έχει αλλάξει προς το σταθερότερο, δεν σημειώνονται οι ακραίες πτώσεις του παρελθόντος αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια, οι επενδυτές βλέπουν ότι το 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου με τιμές του 2015.

10)Στα ελληνικά ομόλογα έχει σημειωθεί ένα ράλι εξωφρενικό και μη δικαιολογήσιμο το οποίο ανακόπηκε λόγω της διεθνούς αναταραχής και της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου.
Η έκδοση του 7ετούς ήρθε να αποδείξει ότι οι επενδυτές έχουν όρια και ότι από εδώ και πέρα για να δούμε ξανά βελτίωση ουσιαστικά θα απαιτηθούν σοβαρά και ουσιώδη νέα.
Δεν μπορεί το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο να βρίσκεται στο 2% και το ελληνικό στο 3,64% έτσι έφθασε στο 4,15% μετά την διόρθωση των τελευταίων ημερών.

11)Να παρακολουθούμε με προσοχή να μην σπάσει το 2,85% απόδοση των 10ετές αμερικανικό ομόλογο γιατί τότε ξανά οι ακραίες διακυμάνσεις και οι πωλήσεις μετοχών θα επανέλθουν.

Υποσημείωση

Εάν λάβουμε υπόψη ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν το 2019, η ποσοτική χαλάρωση από Σεπτέμβριο ξεκινάει η κατάργηση της, οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν υγιείς τις διορθώσεις στις μετοχές , διεθνώς φαίνεται ότι έχουμε φθάσει στα ανώτερα επίπεδα με όρους αποτιμήσεων, μετά τα stress tests θα διαπιστωθεί η αλήθεια για τις ελληνικές τράπεζες… θα ήταν σκόπιμο να κρατήσουμε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης