Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το καλύτερο σενάριο για κυβέρνηση και τράπεζες θα είναι μια μετριότητα για μετοχές, ομόλογα

Το καλύτερο σενάριο για κυβέρνηση  και τράπεζες θα είναι μια μετριότητα για μετοχές, ομόλογα
Στην πράξη όμως ο τραπεζικός κλάδος νομοτελειακά δεν θα αποφύγει τις αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 ενώ το clean exit αναμένεται να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης.
Μπορεί το καλύτερο σενάριο για τις τράπεζες και το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση να αποδειχθεί μια μέτρια επίδοση για τις μετοχές και τα ομόλογα;
Σε γενικές γραμμές οι μετοχές και το χρηματιστήριο από την μια πλευρά και τα ομόλογα από την άλλη έχουν προεξοφλήσει
1)ότι στα stress tests του Μαΐου 2018 οι τράπεζες θα τα περάσουν αλλά θα υλοποιήσουν ΑΜΚ το 2019.
2)Η Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή θα περάσει με clean exit με καθαρή έξοδο.
Όμως αυτά τα δύο θετικά νέα για τις τράπεζες και την ελληνική κυβέρνηση…δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι και σπουδαίες ειδήσεις για μετοχές και ομόλογα.
Όταν θα ανακοινωθεί ότι από τα πολιτικά stress tests οι ελληνικές τράπεζες τα περνούν και θα ακολουθούν capital plans με ορίζοντα το 2019…οι μετοχές θα πρέπει να αντιδράσουν θετικά υπό την έννοια ότι ο κίνδυνος αυξήσεων κεφαλαίου το 2018 απομακρύνεται.
Οπότε θα έχουν κάθε λόγο οι επενδυτές να φουσκώσουν τις μετοχές καθώς στον ορατό ορίζοντα δεν θα υπάρχει κίνδυνος αυξήσεων κεφαλαίου.
Περνώντας τα stress tests οι τράπεζες θα δώσουν ένα ακόμη κίνητρο στην ελληνική κυβέρνηση να επιμείνει στο clean exit δηλαδή στην καθαρή έξοδο η οποία προβληματίζει τις αγορές.
Από την μια τα stress tests θα δώσουν ώθηση στις μετοχές να φουσκώσουν αλλά από την άλλη το clean exit η καθαρή έξοδος προβληματίζει όπερ αυτό σημαίνει ότι μεταξύ μιας «καλής είδησης» από τα stress tests και του clean exit της καθαρής εξόδου…ο αρχικός ενθουσιασμός θα ατονήσει…
Οπότε οι δύο θετικές ειδήσεις από τα stress tests και το clean exit από τα μνημόνια δεν θα λειτουργήσει προσθετικά για τις αγορές αλλά αφαιρετικά.
Οι δύο θετικές ειδήσεις θα είναι μεταξύ τους αντικρουόμενες καθώς η μια είδηση θα μετριάζει την θετικότητα της άλλης είδησης.
Εάν υπάρξουν capital plans ώστε οι τράπεζες να υλοποιήσουν ΑΜΚ το 2019 προφανώς και θα μειωθεί η θετικότητα της είδησης ότι οι τράπεζες περνούν τα stress tests.
Στην πράξη όμως ο τραπεζικός κλάδος νομοτελειακά δεν θα αποφύγει τις αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 ενώ το clean exit αναμένεται να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης.
Οι αγορές θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα με μεγάλη επιφυλακτικότητα και ενδοιασμούς για το εάν μπορεί να τα καταφέρει καθώς η ασφάλεια του κεφαλαιακού αποθέματος που θα δημιουργήσει η Ελλάδα θα είναι μικρότερης βαρύτητας από ένα μηχανισμό που ελέγχουν οι δανειστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης