Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί το χρηματιστήριο βρέθηκε κάτω από τις 800 μον. με ορατές τις 750 μον. και οι τράπεζες είναι κάτω από τις ΑΜΚ του 2015;

Γιατί το χρηματιστήριο βρέθηκε κάτω από τις 800 μον. με ορατές τις 750 μον. και οι τράπεζες είναι κάτω από τις ΑΜΚ του 2015;
Οι βασικές αιτίες της πτώσης στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τράπεζες θα πρέπει να αναζητηθούν σε εσωτερικούς λόγους και παράγοντες.
Τελικά το χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές… κινούνται… κινούνται και όλες ακίνητες είναι ή κατά το ακριβέστερο όλο και χαμηλότερα βυθίζονται.
Εδώ συμβαίνει το εξής αξιοπερίεργο.
Ενώ πολλοί άρχισαν επηρεαζόμενοι προφανώς από συγκυριακές αναλαμπές να προβλέπουν ράλι και εκτόξευση της χρηματιστηριακής αγοράς ξαφνικά το χρηματιστήριο ενώ είχε πλησιάσει τις 900 μονάδες βυθίζεται στις 799 μονάδες ή πτώση -11,5% και οι μετοχές των τραπεζών ξανά κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Ποιες είναι οι αιτίες γι΄ αυτή την εικόνα;
Ρόλο έχουν διαδραματίσει και εξωγενείς παράγοντες κάτι η μεγάλη μεταβλητότητα της Wall Street κάτι οι προκλήσεις των Τούρκων…
Όμως οι βασικές αιτίες της πτώσης στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τράπεζες θα πρέπει να αναζητηθούν σε εσωτερικούς λόγους και παράγοντες.
Ποιοι είναι αυτοί;

1)Έχει κάνει μεγάλη ζημία αυτή η αδικαιολόγητη κόντρα περί clean exit και πιστωτικής γραμμής.
Το λάθος βαραίνει τον Στουρνάρα της ΤτΕ που αντί να επιμένει για την πιστωτική γραμμή ας αφήσει την κυβέρνηση να πορευθεί όπως νομίζει.
Την θέση του την έχει ξεκαθαρίσει εάν κάτι πάει στραβά κανείς δεν θα τον κατηγορήσει.
Η επιμονή και η εικόνα κόντρας Κεντρικής Τράπεζας με την επίσημη κυβέρνηση δεν αρέσει στους διεθνείς επενδυτές.
Μπορεί να εμπιστευτούν οι ξένοι επενδυτές την Ελλάδα όταν οι έλληνες μαλώνουν μεταξύ τους;

2)Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2017 στο 1,4% ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η πορεία της Ελλάδος προς την κανονικότητα είναι ένας ακανόνιστος δρόμος…
Χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά και έτσι εξηγείται γιατί οι δανειστές αναφέρουν ότι απαιτούνται μακρόχρονες μεταρρυθμίσεις.

3)Το ζήτημα των τραπεζών έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην πορεία του χρηματιστηρίου και των μετοχών.
Η νεφελώδης προσέγγιση του SSM, οι χρησμοί των στελεχών του SSM έχουν συσκοτίσει παρά βοηθήσει
Η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων επενδυτών γνωρίζουν ότι ο αδύναμος κρίκος της ελληνικής οικονομίας είναι οι τράπεζες.
Σχεδόν οι πάντες κατανοούν ότι είτε περάσουν είτε δεν περάσουν τα stress tests το 2019 θα υλοποιήσουν ΑΜΚ.
Το ερώτημα είναι το εξής.
Ας πάρουμε το καλό σενάριο.
Τον Μάιο περνάνε τα stress tests οι τράπεζες….και το 2019 πάνε σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Σε ποιες τιμές θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου;
Επειδή αυτά και πολλά άλλα θα είναι τα ερωτήματα του μέλλοντος…οι επενδυτές είναι πολύ προσεκτικοί με τις ελληνικές τράπεζες και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Υποσημείωση

Από τις 750 μονάδες έως τις 950 μονάδες είναι άνοδος 26%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης