Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 5 δισ ευρώ το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να καλύψει η Εθνική τράπεζα…θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα 4 δισ – Τουλάχιστον το 1 δισ θα επιχειρήσει να το καλύψει μέσω αύξησης κεφαλαίου ή ομολογιακού….Το σχέδιο της μη κρατικοποίησης….

 Στα 5 δισ ευρώ το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να καλύψει η Εθνική τράπεζα…θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα 4 δισ  – Τουλάχιστον το 1 δισ θα επιχειρήσει να το καλύψει μέσω αύξησης κεφαλαίου ή ομολογιακού….Το σχέδιο της μη κρατικοποίησης….
(upd2)Τουλάχιστον 1 δις ευρώ θα επιχειρήσει να αντλήσει η Εθνική τράπεζα μέσω αύξησης κεφαλαίου ή ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές και αν καταφέρει να επιτύχει τον στόχο αυτό σε συνδυασμό και με άλλες ενέργειες που σχεδιάζει θα καταφέρει να συγκεντρώσει 5 δις ευρώ και έτσι να αποφύγει την κρατικοποίηση.

Η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας είναι πλέον συγκεκριμένη και οριοθετημένη, πρέπει να αποφύγει την κρατικοποίηση και την προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Εθνική διαθέτει 7,9 δις ευρώ καθαρή θέση που σημαίνει ότι το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό κινείται πέριξ των 80 δις ευρώ.
Το core tier 1 ο σκληρός πυρήνας των εποπτικών κεφαλαίων σημαίνει σε υπεραπλουστευμένα οικονομικά ότι για κάθε 10 δις σταθμισμένου ενεργητικού χρειάζεται να διατηρεί 1 δις ή 900 εκατ κεφάλαια εφόσον το core tier 1  το 2012 θα είναι στο 9% και από τον Ιούνιο του 2013 στο 10%.
Το σταθμισμένο ενεργητικό αποτελείται από τις πάσης φύσεως επενδύσεις της τράπεζας σε σχέση με το κεφάλαιο που πρέπει να δεσμεύεται ώστε να είναι απόλυτα εναρμονισμένο, με τους εποπτικούς κανόνες.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, υπό τον Απ. Ταμβακάκη αλλά και το επιτελείο του ομίλου έχουν αποφασίσει να προβούν σε όλες εκείνες τις κινήσεις ώστε να αποφύγουν την κρατικοποίηση ή νε μετριάσουν αισθητά την συμμετοχή, του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.
Η Εθνική θα χρειαστεί 4,5 με 5 δις ευρώ νέα κεφάλαια.
Αν υποθέσουμε ότι τα 5 δις ευρώ είναι η βάση του κεφαλαιακού ελλείμματος της Εθνικής μέχρι τώρα έχει αντλήσει 1,3 δις ευρώ.
Το 1 δις από τις προνομιούχες μετοχές και 310 εκατ από τις επαναγορές ομολόγων.
Αδιαμφισβήτητα και οι δυο κινήσεις ήταν απόλυτα σωστές και εναρμονισμένες με τις τρέχουσες δυσμενείς συγκυρίες.
Η Εθνική αποδείχθηκε ότι με την κίνηση της πριν 1,5 χρόνο να αντλήσει 2,2 δις ευρώ νέα κεφάλαια (1,8 δις από αμκ και ομολογιακό και 420 εκατ ομολογιακό) ήταν καθοριστικής σημασίας για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.
Αν η Εθνική δεν είχε αντλήσει τα 2,2 δις ευρώ κεφάλαια στο παρελθόν θα βρισκόταν σε πολύ δυσχερή θέση από όλες τις πλευρές.
Η Εθνική αντλώντας 1,3 δις ευρώ επιτυγχάνει να μειώνει την δυνητική συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Ωστόσο χρειάζεται ακόμη περί τα 3,7 δις ευρώ.
Το μείζον ερώτημα είναι πως θα βρεθούν αυτά τα 3,7 δις ευρώ.
Οι τρόποι είναι απλοί και δύσκολοι μαζί.
Πωλούνται περιουσιακά στοιχεία μερικώς ή συνολικά, γίνεται απόπειρα για αύξηση κεφαλαίου και μειώνεται το ενεργητικό έως 5%.  
Όταν μειώνεται το σταθμισμένο ενεργητικό αυξάνεται και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Εθνική θα πωλήσει τον Αστέρα της Βουλιαγμένης σύντομα θα αναθέσει σε συμβούλους να αποτιμήσουν την εταιρία και την ακίνητη περιουσία της.
Μέρος της ακίνητης περιουσίας του Αστέρα ανήκει στο δημόσιο και στην Εκκλησία.
Από την πώληση του Αστέρα θα μπορούσε να προκύψει ένα όφελος 350 εκατ ή 400 εκατ αλλά αυτό αποτελεί υποθετικό σενάριο.
Από την πώληση του 20% ή 25% της Finansbank θα μπορούσαν να αντληθούν 1 με 1,2  δις ευρώ.
Η τράπεζα έχει αποφασίσει να μειώσει το ενεργητικό ακόμη έως 5% δηλαδή άλλα 5 με 6 δις ευρώ που συνεπάγεται εξοικονόμηση κεφαλαίων ή καλύτερα εξοικονόμηση σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 500 με 600  εκατ ευρώ.
Με τις κινήσεις αυτές και μαζί με τα 1,3 δις ευρώ που άντλησε η τράπεζα θα μπορέσει να συγκεντρώσει η Εθνική  3,4  δις ευρώ.
Άρα η Εθνική αναζητά κατ΄ ουσία 1,6 δις ευρώ νέα κεφάλαια. Αυτός είναι ο στόχος ο πιο δύσκολος για την Εθνική τράπεζα.
Το ερώτημα είναι πως θα συγκεντρωθούν τα 1,6 δις ευρώ και εφόσον βεβαίως τόσο η πώληση του Αστέρα όσο και της Finansbank στεφθούν με επιτυχία;
Τα 1,6 δις ευρώ θα ήταν ιδανικό σενάριο αν μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Είχαν υπάρξει κρούσεις σύμφωνα με ορισμένες μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες στην Goldman Sachs ώστε να αναλάβει εγγυητής ανάδοχος αλλά μάλλον δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια.
Με βάση ενδείξεις στόχος της Εθνικής τράπεζας θα είναι να καταφέρει να συγκεντρώσει μέσω ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές ή μέσω αύξησης κεφαλαίου 1 δις ευρώ.
Αν αυτό επιτευχθεί θα απόμεναν 800 εκατ ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσω της προ φόρων κερδοφορίας ή στην χειρότερη των περιπτώσεων από προσφυγή στο ΤΧΣ με κοινές άνευ ψήφου μετοχές.
Η Εθνική τράπεζα με πολύ προσπάθεια ομολογουμένως θα έχει την δυνατότητα υπό όρους να ανακεφαλαιοποιηθεί με ίδια μέσα και να αποφύγει την κρατικοποίηση.
Αν προσφύγει στο ΤΧΣ τότε το ποσό που θα αντλούσε θα ήταν μικρό σε σχέση με το κεφάλαιο που θα συγκεντρώσει με ίδια μέσα.
Η διοίκηση της Εθνικής καταστρώνει ένα σχέδιο…μη κρατικοποίησης της τράπεζας.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης