Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προβληματίζει γιατί τα πορτογαλικά ομόλογα είναι σε ιστορικά χαμηλά 1,73% και η Ελλάδα στο 4,37% - Χωρίς αλλαγές η Moody’s 30/3

Προβληματίζει γιατί τα πορτογαλικά ομόλογα είναι σε ιστορικά χαμηλά 1,73% και η Ελλάδα στο 4,37% - Χωρίς αλλαγές η Moody’s 30/3
Ορθώς λοιπόν κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει θολώσει η ορατότητα ως προς την καθαρή έξοδο στα μνημόνια.
Ενώ η Ελλάδα στοχεύει σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που υπό κάποιες παραδοχές αποτελεί βέλτιστη λύση οι αγορές δεν δείχνουν να συναινούν με τα σχέδια αυτά.
Την ώρα που στην Πορτογαλία σημειώνονται ρεκόρ στα ομόλογα με ιστορικό χαμηλό 1,73% και χωρίς η ΕΚΤ να αγοράζει Πορτογαλικά ομόλογα....στην Ελλάδα το 10ετές να βρίσκεται στο 4,37% ενώ πριν εβδομάδες είχε φθάσει και στο 3,62%.
Όμως υπάρχει αιτιολογία.
Η στροφή των επενδυτών εκ νέου στα ομόλογα, το βλέπουμε και στην συμπεριφορά των Ισπανικών που προφανώς τροφοδοτήθηκαν και από την αναβάθμιση από την Standard and Poor’s, σχετίζεται με τις διάχυτες ανησυχίες για ένα εμπορικό πόλεμο.
Το είδαμε πολύ καθαρά και στην συμπεριφορά των αμερικανικών ομολόγων όπου οι τιμές ανέκαμψαν παρά την αύξηση των επιτοκίων.
Γενικώς παρατηρείται μια στροφή στα ομόλογα, που ενώ δεν θα κρατήσει πολύ…αποδεικνύει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν.
Η έλλειψη συντονισμού των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με την Ευρώπη και παρά την ύπαρξη τρίτου μνημονίου, που λειτουργεί ως μηχανισμός προστασίας θα πρέπει να προβληματίσει.
Βέβαια θα πουν πολλοί ότι η ελληνική αγορά ομολόγων λειτουργεί προεξοφλητικά και δεν έχει ορατότητα για την μεταμνημονιακή Ελλάδα ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα του χρέους και των stress tests.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η λύση στο χρέος δεν θα αποδώσει καθώς το ΔΝΤ δεν θα εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας.
Ως προς τα stress tests θα τα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες αλλά όσες είναι οριακά θα πάνε σε ΑΜΚ το 2019.
Για το πλάνο της μεταμνημονιακής Ελλάδος, δεν υπάρχει πιστωτική προληπτική γραμμή, αυτή πρέπει να αποκλειστεί.
Θα υπάρχει ένα υβριδικό σχήμα όπου θα συμμετέχει η Ελλάδα με το capital buffer και κάποιος ειδικός λογαριασμός και προφανώς αυξημένη εποπτεία.
Ορθώς λοιπόν κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει θολώσει η ορατότητα ως προς την καθαρή έξοδο στα μνημόνια.

Τι έπεται από τους οίκους αξιολόγησης;

Στις 30 Μαρτίου 2018 η Moody’s δεν θα μεταβάλλει την βαθμολογία της Ελλάδος.
Με βάση τον προγραμματισμό στις 30 Μαρτίου θα δημοσιεύσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι επιβεβαίωση.
Υπάρχει πιθανότητα και να μην δημοσιεύσει έκθεση αξιολόγησης επειδή ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες την αξιολόγηση – αναβάθμιση στην κλίμακα Β3.
Η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδος είναι 4 Μαΐου όπου ο καναδικός οίκος DBRs θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος κατά 1 βαθμίδα.
Η Ελλάδα βαθμολογείται στην κλίμακα CCC high.
Ακολουθεί 20 Ιουλίου η Standard and Poor’s που επίσης θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στο καλύτερο σενάριο 2 κλίμακες σε ΒΒ- από Β.
Στις 20 Αυγούστου η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα επίσης στην κλίμακα ΒΒ- από Β.
Θα ακολουθήσει η Moody’s στις 21 Σεπτεμβρίου και η DBRs στις 2 Νοεμβρίου 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης