Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο φως νέα στοιχεία για το deal AlphaEurobank με την υπογραφή της McKinsey - Eurobank: Θέλουμε το deal αλλά δεν αλλάζουμε την σχέση ανταλλαγής - Να πάρουν ξεκάθαρη θέση οι βασικοί μέτοχοι Λάτσης – Κωστόπουλος…

  Στο φως νέα   στοιχεία για το deal AlphaEurobank με την υπογραφή της McKinsey  - Eurobank: Θέλουμε το deal αλλά δεν αλλάζουμε την σχέση ανταλλαγής -   Να πάρουν ξεκάθαρη θέση οι βασικοί μέτοχοι Λάτσης – Κωστόπουλος…
Νέα σημαντικά στοιχεία έρχονται στο φως που αφορούν το deal AlphaEurobank και δεν σχετίζονται μόνο με το haircut που μπορεί να υποστούν και τα δάνεια που χορηγήθηκαν προς το δημόσιο – αν τελικώς εφαρμοστεί αυτή η λύση - αλλά αφορούν βασικά ζητήματα στρατηγικής.

Η επικρατούσα άποψη αρχικώς ήταν άπαξ και  δεν μπορεί να αποφευχθεί η προσφυγή στο ΤΧΣ ίσως να μην ήταν σκόπιμο να προχωρήσει η συγχώνευση και οι 2 τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν αυτόνομα.
Η άποψη αυτή υιοθετήθηκε κυρίως από την Alpha bank καθώς με βάση το αναθεωρημένο πλάνο του PSI+ οι 2 τράπεζες θα χρειαστούν 4,7 δισ ευρώ εκ των οποίων το 1 με 1,2 δισ ευρώ θα προέλθει από την Alpha bank λόγω μικρότερου χαρτοφυλακίου ομολόγων και τα περισσότερα από την Eurobank λόγω των 7,7 δισ ευρώ ομολόγων που διαθέτει.
Η εμπλοκή των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες προς το κράτος περιπλέκει την ήδη θολή διαδικασία.
Η Eurobank θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 150 με 170 εκατ άπαξ και έχει χορηγήσει συνολικά 335 εκατ δάνεια προς το ελληνικό δημόσιο και διάφορες ΔΕΚΟ.
Η Alpha bank θα επιβαρυνθεί επιπλέον από 600 εκατ  έως 1 δισ ευρώ καθώς ήδη έχει χορηγήσει μεταξύ 1,3 και 2  δισ ευρώ δάνεια προς το ελληνικό δημόσιο κυρίως τον ΟΣΕ και άλλες ΔΕΚΟ.
Στην ζυγαριά των ισορροπιών που θα κρίνει την βιωσιμότητα και την σκοπιμότητα του deal AlphaEurobank η νέα παράμετρος των δανείων προς το δημόσιο τομέα έρχεται να μειώσει την διαφορά μεταξύ των δύο τραπεζών βελτιώνοντας την θέση της Eurobank, αν όμως τελικά ισχύσει και αυτή η παράμετρος.  
Ωστόσο σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες έρχονται στο φως νέα ενδιαφέροντα  στοιχεία που δείχνουν ότι το deal έχει σκοπιμότητα.
Με βάση λοιπόν πληροφορίες «στην νέα έκθεση που συνέταξε η McKinsey ο σύμβουλος των δύο τραπεζών για την συγχώνευση αναθεωρήθηκε ο στόχος συνεργιών μετά την 3ετία από 650 εκατ προ φόρων στα 800 εκατ ευρώ. Μόνο 500 εκατ θα προέλθουν από συνέργειες κόστους».
Τα αναθεωρημένα στοιχεία της McKinsey τα οποία εσχάτως παραδόθηκαν στις δύο τράπεζες τόσο η Alpha όσο και η Eurobank τα είχαν πλήρως αποδεχθεί ως ρεαλιστικά.
Ταυτόχρονα από τις εσωτερικές μελέτες που διεξήχθησαν προέκυψε ότι από την επαναξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού θα προέκυπτε κεφαλαιακό κέρδος περίπου 1 δισ ευρώ.
Άρα οι δύο τράπεζες μετά την 3ετία θα είχαν συνέργειες 800 εκατ έναντι αρχικού στόχου 650 εκατ ενώ το νέο σχήμα μόνο κατά την διαδικασία συγχώνευσης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού θα κέρδιζε 1 δισ ευρώ σε κεφάλαιο.
Όμως τα στοιχεία που έρχονται στο φως δεν σταματούν εδώ.
Σύμφωνα με τις εσωτερικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε AlphaEurobank προκύπτει ότι η Eurobank θα είχε στο νέο σχήμα μεγαλύτερη συμμετοχή στα έσοδα και λόγω εσωτερικής παραγωγής αλλά και καλύτερης εικόνας των θυγατρικών στα Βαλκάνια.
Ρόλο κλειδί διαδραματίζει και η Blackrock, καθώς όπως προέκυψε από την διαγνωστική μελέτη η Eurobank βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη θέση από την Alpha bank λόγω κυρίως του μεγάλου αποθέματος προβλέψεων.
Μάλιστα στέλεχος της Eurobank αναφέρει ότι εφόσον συμψηφιστεί το μεγάλο απόθεμα προβλέψεων που έχει δημιουργήσει η τράπεζα αλλά και η δομή των προ προβλέψεων εσόδων η συνολική καθαρή τελική επιβάρυνση μπορεί να κινηθεί από ελάχιστες ζημίες έως ελάχιστο κέρδος για την Eurobank.
Ταυτόχρονα σε ερώτηση αν πρέπει να αλλάξει η σχέση ανταλλαγής μεταξύ των δύο τραπεζών η απάντηση ήταν σαφής «ούτε μια στο εκατομμύριο δεν πρέπει να αλλάξει η σχέση ανταλλαγής είναι ρεαλιστική και περιλαμβάνει όλους τους δυνητικούς κινδύνους. Η Alpha bank ευνοήθηκε από την σχέση ανταλλαγής όχι γιατί είναι μεγαλύτερη τράπεζα αλλά γιατί έχει λιγότερα ομόλογα στα χαρτοφυλάκια της».
Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία έχει αποδειχθεί η Alpha bank, προκύπτει ότι υπάρχει σκοπιμότητα στο deal με την Eurobank.
Η Alpha bank είναι χωρίς καμία αμφιβολία μια μεγάλη τράπεζα με σοβαρό ισολογισμό, με την μικρότερη έκθεση στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και μια Blackrock που μπορεί να διαχειριστεί.
Η Eurobank καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι έχει προβλήματα αλλά στην ουσία αυτό δεν επιβεβαιώνεται και απόδειξη είναι η Blackrock. Ότι επιβαρύνεται με πολύ μεγάλη ζημία από τα ομόλογα αυτό είναι εμφανές και αυταπόδεικτο δεν αποτελεί κρυμμένο πρόβλημα.

Να πάρουν θέση οι βασικοί μέτοχοι Λάτσης και Κωστόπουλος

Η Alpha bank επιχειρηματολόγησε στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσημης ανακοίνωσης της ότι λόγω έκτακτων συνθηκών στην οικονομία και τις μεγάλες επιβαρύνσεις στο PSI+, τονίζοντας ότι άπαξ και άλλαξαν οι παραδοχές θα πρέπει να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση και να αποφασίσει εκ νέου αν επιθυμεί ή όχι το deal.
Πριν την γενική συνέλευση όμως θα πρέπει ξεκάθαρα να πάρουν θέση οι βασικοί μέτοχοι η οικογένεια Λάτση η οποία ούσα ο βασικός μέτοχος της Eurobank να ανακοινώσει πόσα κεφάλαια είναι διατεθειμένη να επενδύσει.
Επίσης ο Γ Κωστόπουλος ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Alpha bank θα πρέπει να ξεκαθαρίσει 1) πόσα χρήματα είναι διατεθειμένος να επενδύσει και 2) υπό ποιες βασικές αιρέσεις θα συμμετάσχει το Paramount από το Κατάρ το οποίο φέρεται να υπαναχωρεί από τις αρχικές θέσεις του…..

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης