Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΧΣ αξιολογεί τις διοικήσεις των τραπεζών, ζητάει μειώσεις αμοιβών των managements και προετοιμασία διαδοχής

Το ΤΧΣ αξιολογεί τις διοικήσεις των τραπεζών, ζητάει μειώσεις αμοιβών των managements και προετοιμασία διαδοχής
Συστήματα αξιολόγησης των CEOs και των άλλων εκτελεστικών μελών καλούνται να αναπτύξουν οι τράπεζες - Σε ποιες περιπτώσεις θα «ψαλιδιστούν» οι ετήσιες απολαβές
Νέα συστήματα αξιολόγησης των ανώτατων διοικητικών τους στελεχών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs), καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν, μέσα στο 2018, οι τράπεζες, ενώ έρχονται και διορθωτικές παρεμβάσεις στις αμοιβές, όπου διαπιστώνονται αποκλίσεις από το σχετικό πλαίσιο περιορισμών.
Τον Μάιο του 2017, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τη βοήθεια της Promontory Financial Group, προχώρησε σε νέα αξιολόγηση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των συστημικών τραπεζών.  
Η αξιολόγηση εστίασε, αυτή τη φορά, στον τρόπο λειτουργίας των Διοικητικών Συμβουλίων καθώς και των Επιτροπών Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων.
Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, το ΤΧΣ απεύθυνε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, συστάσεις στις Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, καλώντας τες, ανάλογα με τις διαπιστωθείσες αδυναμίες, να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις.
Οι βασικότερες από τις επισημάνσεις του Ταμείου εστιάζονται στην έλλειψη συστήματος αξιολόγησης των εκτελεστικών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών.
Τα συστήματα αξιολόγησης θα πρέπει να περιλαμβάνουν, ως βασικά στοιχεία, την ατομική στοχοθέτηση (διαφορετική ανά πρόσωπο και προσαρμοσμένη στο πλαίσιο της διάθεσης ανάληψης κινδύνου κάθε τράπεζας) και τις εταιρικές αρχές.
Οι τράπεζες, που δεν έχουν προσαρμοστεί, καλούνται να επεξεργαστούν πρόγραμμα διαδοχής των ανώτερων διοικητικών τους στελεχών.  
Σημειώνεται ότι τέτοια δομή ζήτησε το ΤΧΣ από την Εθνική στις αρχές του 2017, μετά τη δημόσια κόντρα, που πυροδότησε η απόφαση του Δ.Σ της Εθνικής να εκλέξει ως πρόεδρο διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που είχε εισηγηθεί το Ταμείο και το οποίο πληρούσε το fit and proper.
Επιπρόσθετα, από μια τουλάχιστον τράπεζα ζητήθηκαν διορθωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα αποδοχών, οι οποίες θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους περιορισμούς, που θέτει το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.
Σημειώνεται ότι οι ετήσιες απολαβές των CEO των τραπεζικών ομίλων και των υπόλοιπων στελεχών τους δεν μπορούν να ξεπερνούν τον ετήσιο μισθό του διοικητή της ΤτΕ, όπως έχει προαιρετικά περικοπεί, ήδη, επί εποχής Προβόπουλου.
Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν στελέχη θυγατρικών τραπεζών οι οποίοι έλαβαν άθροισμα μισθών και bonuses, που ξεπερνούσε τις ετήσιες απολαβές του διοικητή της ΤτΕ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θέματα.
Τέλος, ζητήθηκε από τράπεζες η διενέργεια σε τακτικότερη βάση induction programs και ετήσιων σεμιναρίων στρατηγικής για τα μέλη του Δ.Σ.  
Συστάσεις υπήρξαν επίσης για τη βελτίωση της σχεδίασης και εφαρμογής του πλαισίου ανάληψης κινδύνου (Risk Appetite Framework), την εποπτεία του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, την εναρμόνιση της επιχειρηματικής στρατηγικής με το ανωτέρω πλαίσιο και τη διαχείριση των μη Εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις προσαρμογές για να εξαλείψουν εντός της φετινής χρονιάς όλες τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν από την αξιολόγηση.
Το δε ΤΧΣ σχεδιάζει να προτείνει τη δημιουργία Επιτροπής Δεοντολογίας στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης