Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Dilution για το ΤΧΣ υπέρ παλαιών ή νέων μετόχων ή cocos για να μην μειωθεί το ποσοστό του Ταμείου στις τράπεζες;

Dilution για το ΤΧΣ υπέρ παλαιών ή νέων μετόχων ή cocos για να μην μειωθεί το ποσοστό του Ταμείου στις τράπεζες;
Οι 4 συστημικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests με όριο κεφαλαιακής επάρκειας 5% με 5,5% με την Πειραιώς 6% με 6,4%, την Eurobank 7,8% με 8%, την Εθνική 8,8% και την Alpha bank γύρω στο 10%.
Αρχίζει το θολό τοπίο των stress tests των ελληνικών τραπεζών να ξεκαθαρίζει.
Οι 4 συστημικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests με όριο κεφαλαιακής επάρκειας 5% με 5,5% με την Πειραιώς 6% με 6,4%, την Eurobank 7,8% με 8%, την Εθνική 8,8% και την Alpha bank γύρω στο 10%.
Όμως όπως έχει αναλυθεί οι τράπεζες δεν καθαρίζουν με τις υποχρεώσεις τους καθώς θα υποβάλλουν capital plans δηλαδή κεφαλαιακά πλάνα.
Κάθε τράπεζα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ και τον SSM ώστε να καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες με την Πειραιώς ήδη να έχει ξεκινήσει ανάλογες συζητήσεις με ορίζοντα αύξηση κεφαλαίου το α΄ τρίμηνο του 2019 ή συνδυασμό cocos μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές και αύξησης κεφαλαίου.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Πειραιώς θα είναι 1,6 με 1,8 δισεκ.
Η Eurobank θα χρειαστεί αύξηση 500 με 600 εκατ την οποία και θα υλοποιήσει με στόχο να αναβαθμίσει την ποιότητα των κεφαλαίων τους.
Οι ισχυρότερες κεφαλαιακά τράπεζες Alpha bank και Εθνική θα υλοποιήσουν προαιρετικά αυξήσεις κεφαλαίου με στόχο να ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο.
Η λύση των cocos των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές προωθείται από την Commission κυρίως γιατί δεν θέλουν να υποστεί dilution το ΤΧΣ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει στην Εθνική 40%, Πειραιώς 25%, Alpha bank 11% και Eurobank 2,34% άπαξ και δεν θα συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου.
Το βασικό ζήτημα όμως είναι οι ζημίες από το TAR την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων μπορούν να αντιμετωπιστούν με cocos ή για το σκέλος της ζημίας αυτής θα προκύψει αύξηση κεφαλαίου;
Πάντως ορισμένοι θεσμικοί παράγοντες προωθούν την λύση του συνδυασμού cocos μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές και αύξησης κεφαλαίου.

Χωρίς cocos τι θα συμβεί;

Το βασικό ζήτημα είναι με τι discount θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου αρχές 2019 και πως αυτά τα discount θα αντισταθμιστούν.
Όσο μεγαλύτερη η αύξηση κεφαλαίου τόσο μεγαλύτερο το discount, όσο μικρότερη η αύξηση τόσο μικρότερο το discount.
Με βάση ορισμένες παραδοχές
η Πειραιώς θα χρειαστεί αύξηση 1,6 με 1,8 δισεκ. ευρώ
Η Eurobank θα χρειαστεί αύξηση 500 με 600 εκατ
Η Εθνική προαιρετικά θα υλοποιήσει ΑΜΚ 500 εκατ
Η Alpha bank προαιρετικά θα υλοποιήσει ΑΜΚ 500 εκατ.
Εάν σήμερα – Απρίλιο 2018 – ανακοινώνονταν αυξήσεις κεφαλαίου η Πειραιώς θα προσδιόριζε την τιμή στο 1,5 ευρώ, η Eurobank στα 0,60 ευρώ, η Alpha bank στα 1,40-1,50 ευρώ και η Εθνική στα 0,20 ευρώ άρα θα χρειαζόταν reverse split.
Πως όμως θα αντισταθμιστεί η πίεση στις μετοχές και το σημαντικότερο τι κίνητρο θα δοθεί στους παλαιούς μετόχους των τραπεζών;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τα εξής.
Οι βασικοί μέτοχοι Paulson, Fairfax κ.α. δεν θέλουν αυξήσεις κεφαλαίου και εάν υλοποιηθούν να είναι μικρής κλίμακας, διαχειρίσιμες αυξήσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα το δέλεαρ είναι τα εξής

1)Το ΤΧΣ Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος των τραπεζών δεν θα συμμετάσχει στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Το Ταμείο θα μειώσει τα ποσοστά του στις τράπεζες αισθητά π.χ. στην Eurobank θα μηδενίσει και στην Πειραιώς θα μπορούσε να φθάσει στο 5% από 25%.
Το ΤΧΣ θα υποστεί dilution δηλαδή θα μειωθεί σημαντικά το ποσοστό του στις τράπεζες και αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο κίνητρο στους παλαιούς ιδιώτες μετόχους ή στους νέους μετόχους.
Π.χ. το Fairfax από 17,9% θα μπορούσε να βρεθεί πάνω από 20% στην Eurobank.
Πρώτο κίνητρο ότι το ΤΧΣ συρρικνώνεται άρα οι ελληνικές τράπεζες γίνονται πιο ιδιωτικές.

2)Οι τράπεζες μέσω των ΑΜΚ περνούν το μήνυμα ότι αναβαθμίζουν τα ήδη υποβαθμισμένα κεφάλαια τους.
Με αυξημένα capital buffer θα μπορούν να προβαίνουν σε επιθετικότερες κινήσεις εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.
 
3)Οι μέτοχοι των τραπεζών κάποια στιγμή πρέπει να πάρουν μέρισμα.
Θα έχουν παρέλθει 11 χρόνια – με ορίζοντα το 2019 – που οι τράπεζες δεν θα έχουν διανείμει ούτε ένα ευρώ μέρισμα.
Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει και για να συμβεί αυτό θα απαιτηθεί κερδοφορία και αποχώρηση του ΤΧΣ από τα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών.
Το ΤΧΣ μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου όταν οι μετοχές των τραπεζών θα αρχίσουν να ανακάμπτουν πραγματικά θα πουλήσει μέσω placement τις μετοχές των τραπεζών σε ξένους επενδυτές.
Τότε ή θα εμφανιστούν νέοι μέτοχοι άρα και νέοι στρατηγικοί επενδυτές ή υφιστάμενοι παλαιοί μέτοχοι θα αυξήσουν τα ποσοστά τους.
Μέσω των placement θα δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο αναδιάταξης της μετοχικής βάσης των ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης