Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διαφωνία ΔΝΤ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος – Το Ταμείο επιμένει για αυτόματο μηχανισμό εάν υπάρχουν αποκλίσεις στο ΑΕΠ

Διαφωνία ΔΝΤ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος – Το Ταμείο επιμένει για αυτόματο μηχανισμό εάν υπάρχουν αποκλίσεις στο ΑΕΠ
Το ΔΝΤ ζητάει να υπάρχει αυτόματος μηχανισμός, όπως ο κόφτης δαπανών που εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα ή για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας έχει ανακύψει όσον αφορά την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές το ΔΝΤ ζητάει να υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που το ελληνικό ΑΕΠ αποκλίνει από το πλαίσιο που θα έχει συμφωνηθεί.
Με βάση την γαλλική πρόταση υψηλότερο ελληνικό ΑΕΠ σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα λαμβάνει ελάφρυνση του χρέους, χαμηλότερο από τους στόχους που θα τεθούν θα σημαίνει ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.
Το ΔΝΤ ζητάει λοιπόν για την διαδικασία αυτή να υπάρχει αυτόματος μηχανισμός, όπως ο κόφτης δαπανών που εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα ή για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Γερμανία δεν συναινεί με την πρόταση αυτή γιατί ένας τέτοιος μηχανισμός θα δεσμεύει όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και προφανώς ακόμη κυριαρχεί η άποψη Schaeuble του πρώην Γερμανού ΥΠΟΙΚ και στο νέο ΥΠΟΙΚ τον Scholtz ότι οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται κατά το δοκούν.
Μέχρι τώρα σύγκλιση στο χρέος δεν έχει υπάρξει οπότε ακόμη θα απαιτηθεί χρόνος για να γεφυρωθεί το χάσμα.
Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την ύπαρξη αυτόματου μηχανισμού απόκλισης του ΑΕΠ για το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA.
Χωρίς θετική έκθεση DSA δεν μπορεί το ΤΧΣ να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
To ΔΝΤ εάν υπάρξει αυτόματος μηχανισμός θα μπορούσε να εκδώσει υπό όρους θετική έκθεση βιωσιμότητας που να αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος μεσο-βραχυχρόνια είναι βιώσιμο αλλά μακροπρόθεσμα παραμένει μη βιώσιμο....
Το ΔΝΤ μείωσε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης κάτω από 6% εξέλιξη που δείχνει ότι θέλει να υποστηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα αλλά ζητάει σαφή πλαίσιο λειτουργίας μέσω ενός αυτόματου μηχανισμού.  
Ως προς τα μέτρα για το ελληνικό χρέος η επιμήκυνση κατά 12 ή 15 χρόνια θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα είναι καθαρή επιμήκυνση χωρίς ενδιάμεσες αποπληρωμές.
Π.χ. υπάρχει πρόταση η Ελλάδα να πληρώνει ενδιάμεσα της επιμήκυνσης έως το 1,5% του ΑΕΠ πέραν των τόκων που αγγίζουν τα 5,5 δισεκ. ευρώ ετησίως.

Συναινούν όλοι στην καθαρή έξοδο που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει οικονομική βοήθεια από τον ESM

ΔΝΤ, ESM και ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναινούν στην άποψη ότι η Ελλάδα ορθώς σχεδιάζει την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί στην μεταμνημονιακή εποχή νέα οικονομική βοήθεια από τον ESM.
Ωστόσο πρέπει να μελετηθεί με προσοχή ποιο θα είναι το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδος από τις αγορές.
Οι ευρωπαίοι επίσης θέλουν την καθαρή έξοδο για να επικοινωνήσουν στους ευρωπαίους φορολογούμενους ότι τα χρήματα που δαπάνησαν για την Ελλάδα, έπιασαν τόπο.

Αναγνωρίζουν ότι το stress tests δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τις κεφαλαιακές αδυναμίες των ελληνικών τραπεζών αλλά δεν θα τα αμφισβητήσουν

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το stress tests για τις ελληνικές τράπεζες δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τις κεφαλαιακές αδυναμίες των τραπεζών αλλά δεν πρόκειται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.
Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι αρχικά οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε υβριδικές εκδόσεις tier 1 και tier 2 και εν συνεχεία θα εξεταστούν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης