Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απέδωσε η συντηρητική πολιτική της Alpha bank – Οι εκτιμήσεις για το α΄ 6μηνο

tags :
  Απέδωσε η συντηρητική πολιτική της  Alpha bank – Οι εκτιμήσεις για το α΄ 6μηνο
Ακολουθώντας μια συντηρητική πολιτική η διοίκηση της Alpha bank έχει προστατεύσει τον ισολογισμό της τράπεζας και διασφαλίσει ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα...
Με tier 1 περίπου 11,5% και με επαρκή ρευστότητα η Alpha bank μπορεί να καλύψει τόσο τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ που έχει δανεισθεί πάνω από 10 δις ευρώ αλλά και να καλύψει την έκδοση 1 δις ευρώ του Ιουλίου από τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων με την κωδική ονομασία Prosodos.
Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου προφανώς και επηρεάστηκαν από τον έκτατο φόρο ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση πρώτες εκτιμήσεις τα κέρδη 6μήνου θα διαμορφωθούν στα 45 εκατ ευρώ περίπου καταγράφοντας πτώση 79% σε σχέση με τα κέρδη του α΄ 6μήνου του 2009 που είχαν διαμορφωθεί στα 214,7 εκατ ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Alpha bank επανέρχεται σε μετά φόρων βάση στην κερδοφορία και αφετέρου έχει διασφαλίσει ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα.
Το επόμενο χρονικό διάστημα οι τράπεζες θα κριθούν σε αυτούς τους δύο τομείς, η κερδοφορία τα αποτελέσματα θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα και αυτό που θα αξιολογηθεί κυρίως είναι η σταθερότητα του ισολογισμού.
Η τράπεζα όπως το σύνολο του κλάδου δουλεύει στο α΄ τρίμηνο με υψηλό spread περίπου στο 3,52% συνολικά.
Τα NPLs έχουν αυξηθεί στο 6,3% με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από την Ελλάδα στο 6,6% και με προοπτική να φθάσει στο 7% ή και να το ξεπεράσει.
Από τα αξιοσημείωτα είναι ότι τα NPLs στα επιχειρηματικά δάνεια είναι το υψηλότερο μεταξύ των κατηγοριών δανείων της τράπεζας στο 6,5% αλλά αυτό δικαιολογείται λόγο του μεγέθους του χαρτοφυλακίου, από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.
Η τράπεζα δίνει μεγάλη σημασία στην διαμόρφωση ενός υγιούς χαρτοφυλακίου δανείων αν και είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση του NPLs στον κλάδο είναι μονόδρομος.
Η Alpha bank με 5,3 δις ευρώ ίδια κεφάλαια δείχνει να απορροφά τους κραδασμούς της ύφεσης, το επόμενο διάστημα σε προτεραιότητα η διατήρηση της σταθερότητας του ισολογισμού.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης