Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση… για την ιταλική κρίση: «Θα δούμε την τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων μετά το χρέος»

tags :
Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση… για την ιταλική κρίση: «Θα δούμε την τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων μετά το χρέος»
Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την στρατηγική της ότι με ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι 25 δισεκ. θα αποτραπεί η πιστωτική γραμμή
«Θα δούμε την τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων μετά τα μέτρα για το χρέος» είναι η απάντηση αξιωματούχων της κυβέρνησης στο ερώτημα πόσο επιδρά η κρίση στην Ιταλία στα σχέδια εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.
Τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην διευθέτηση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση ξεκάθαρα είναι απροετοίμαστη για την αντιμετώπιση της Ιταλικής κρίσης που έχει προκαλέσει συστημικά προβλήματα σε χρηματιστήρια και κυρίως ομόλογα.
Όμως οι αναφορές ότι θα δούμε την τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων μετά τα μέτρα για το χρέος ίσως να σηματοδοτεί και κάποια βεβαιότητα ότι η Ελλάδα τελικά κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους θα πάρει.
Στην κυβέρνηση ξορκίζουν την προληπτική πιστωτική γραμμή, το θεωρούν πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα αλλά από την άλλη δεν έχουν απάντηση εάν τα μέτρα για το χρέος δεν ικανοποιήσουν τις αγορές…. τι θα συμβεί;
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Rothschild ήδη έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι πόρτες των αγορών έχουν ερμητικά κλείσει.
Να σημειωθεί ότι λόγω της μεγάλης επιδείνωσης στα ομόλογα παγώνουν τα σχέδια για εκδόσεις ομολόγων tier 2 από τις τράπεζες.
Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την στρατηγική της ότι με τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί τα 6,1 δισεκ. συν τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το τρίτο μνημόνιο και με τα repos θα διαμορφωθεί ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι 25 δισεκ. και έτσι θα αποτραπεί η πιστωτική γραμμή που στην καλύτερη περίπτωση θα έχει κεφάλαια 15-20 δισεκ.
Το κεφαλαιακό μαξιλάρι αποτελεί ένα όπλο αλλά δεν αρκεί εάν δεν υπάρξει γενναία διευθέτηση του χρέους.
Λόγω της κρίσης στην Ιταλία η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει ότι η Γερμανία θα υπαναχωρήσει από τις θέσεις της και θα δώσει κάτι περισσότερο στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Είναι αληθές ότι εάν η Ευρώπη δώσει πειστική λύση στο χρέος και στην βιωσιμότητα του τότε οι αγορές θα κοπάσουν την κερδοσκοπική τους μανία κατά της εύθραυστης Ελλάδος.
Μέχρι τώρα όμως η Γερμανία δεν είναι σύμμαχος σε αυτά τα σχέδια.
 Ο νέος γερμανός υπουργός οικονομικών Scholz είναι πιο αδύναμος σε σχέση με τον προκάτοχο του Schaeuble οπότε στην προσπάθεια του να ισχυροποιήσει το κύρος του στην Ευρώπη να φανεί σκληρότερος και από τον Schaeuble.
Οι ενδείξεις μέχρι τώρα δεν συνηγορούν ότι η Γερμανία θα κάνει πίσω στις πάγιες θέσεις της για το ελληνικό χρέος.
Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τον ESM θα αποδειχθεί καλό πρόσχημα για την Γερμανία να δώσει όσο το δυνατό λιγότερα για το ελληνικό χρέος.
Οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ESM θα διαφέρουν αισθητά από τις παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ….
Εύλογα θα καταλήξουν σε διαφορετικά συμπεράσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης