Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ιταλία ανέδειξε μια επικίνδυνη αδυναμία της Ελλάδος – Παρασύρθηκε στο χάος χωρίς ίχνος διαφοροποίησης

Η Ιταλία ανέδειξε μια επικίνδυνη αδυναμία της Ελλάδος – Παρασύρθηκε στο χάος χωρίς ίχνος διαφοροποίησης
Η Ελλάδα εξαιτίας της Ιταλικής κρίσης απέδειξε ότι δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών
Στην σοβούσα πολιτική κρίση της Ιταλίας που έπληξε καίρια την αγορά μετοχών και ομολόγων…ο μεγάλος ηττημένος δεν ήταν η Ιταλία λόγω του χάους που προκλήθηκε αλλά….η Ελλάδα.
Η κρίση στην Ιταλία ανέδειξε μια επικίνδυνη αδυναμία της Ελλάδος.
Παρασύρθηκε στο χάος χωρίς ίχνος διαφοροποίησης και αυτή η ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη προσοχή από την ελληνική κυβέρνηση.
Μετά από 3 μνημόνια, σχεδόν 235 δισεκ. δάνεια, πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις σοκ για την ελληνική οικονομία, στο πρώτο σοκ μιας αγοράς η Ελλάδα κλονίστηκε βίαια.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Ελλάδα υπό την ομπρέλα προστασίας του τρίτου μνημονίου, μιας ήρεμης σχέσης με τους δανειστές, μιας 4ης αξιολόγησης που θα ολοκληρωθεί αλλά με θολό τοπίο σε χρέος και τρόπο εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 επέδειξε χείριστη συμπεριφορά στα ομόλογα της που προσομοίαζε με αυτή των Ιταλικών ομολόγων.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό από τις χώρες που επλήγησαν από την Ιταλική κρίση, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος και βεβαίως η Ιταλία… η ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων έδειξε την δεύτερη χειρότερη συμπεριφορά στα ομόλογα συνολικά και την χειρότερη εικόνα στα χρηματιστήρια.

Ας δούμε ορισμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς.
Το 10ετές ομόλογο της Ελλάδος ήταν στο 3,94% και στην κορύφωση της Ιταλικής κρίσης έφθασε έως το 5% για να υποχωρήσει εσχάτως στο 4,60% δηλαδή σωρευτική αύξηση 27%.
Η Ελλάδα με 5% ή 4,5% επιτόκια έχει τεθεί ξεκάθαρα εκτός αγορών.
Το Πορτογαλικό 10ετές ομόλογο από 1,64% που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η Ιταλική κρίση έφθασε έως το 2,30% δηλαδή άνοδος 40%.
Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στην Πορτογαλία γιατί ξεκίνησε από χαμηλότερη βάση ωστόσο η συνολική εικόνα έναντι της Ελλάδας εάν ληφθούν και τίτλοι μεσοβραχυχρόνιας διάρκειας ήταν καλύτερη.
Η Πορτογαλία όμως ακόμη και με 2,10% που είναι τώρα οι αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.  
Το Ισπανικό 10ετές ομόλογο έφθασε υψηλό εν μέσω της Ιταλικής κρίσης στο 1,64% ενώ είχε ξεκινήσει από 1,24%.
Η Ιταλία η πηγή αποσταθεροποίησης σημείωσε υψηλό απόδοσης στο 10ετές ομόλογο 3,38% - έχει υποχωρήσει στο 2,96% - ενώ είχε ξεκινήσει από το 1,89% δηλαδή αύξηση +79%.
Ωστόσο η Ιταλία δανείστηκε από τις αγορές με επιτόκια στο 3% αν και η έκδοση δεν ήταν και ιδιαίτερα επιτυχής.
Από την κρίση της Ιταλίας μόνο η Ελλάδα τέθηκε εκτός αγορών, στις άλλες αγορές υπήρξε σημαντική επιδείνωση αλλά ακόμη διαθέτουν επιτόκια ρεαλιστικά για να δανειστούν.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

Με βάση συγκλίνουσες απόψεις η Ελλάδα δεν έχει λογική να προσφύγει σε μια πιστωτική γραμμή ECCL την οποία δεν πρόκειται να ψηφίσει η Γερμανία εν μέσω Ιταλικής κρίσης.
Η Ελλάδα λίγο πριν βγει από το μνημόνιο και με αιτία την σοβούσα πολιτική κρίση στην Ιταλία πρέπει να απαντήσει γιατί με το πρώτο φτέρνισμα της Ιταλίας…η Ελλάδα κινδύνευσε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
Γιατί η Ελλάδα δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί, να αντέξει το σφυροκόπημα των πωλήσεων.
Όσοι μείνουν στην επιφανειακή προσέγγιση ότι η Ελλάδα υπέστη ισχυρό πλήγμα επειδή είναι αναδυόμενη οικονομία – emerging market – οπότε λόγω Ιταλίας, νομισματικής κρίσης στην Τουρκία και γενικώς απόσυρσης από τις αναδυόμενες αγορές πολλών index funds θα μεταφράσουν λάθος το πρόβλημα.
Η Ελλάδα εξαιτίας της Ιταλικής κρίσης απέδειξε ότι δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Η Ελλάδα εξαιτίας της Ιταλικής κρίσης απέδειξε ότι παρά τις θυσίες των ελλήνων και τα σκληρά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει σταθεροποιηθεί.

Τι χρειάζεται η Ελλάδα;

-Χρειάζεται ξεκάθαρα λύση στο χρέος.
Όμως είναι πολύ πιθανό η Γερμανία να διαψεύσει τις προσδοκίες και τελικώς η λύση στο χρέος να είναι φιάσκο.
-Χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο buffer όχι 15 δισεκ. αλλά πάνω από 25 δισεκ. ώστε οι αγορές να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει μαξιλάρι ασφαλείας.
-Χρειάζεται να αποδείξει στις αγορές ότι θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις.
-Χρειάζεται να αποδείξει στις αγορές ότι δεν θα ακολουθήσει συνταγές αποσταθεροποίησης.
Οι αγορές θα αντιμετώπιζαν πολύ φιλικά δήλωση του πρωθυπουργού που θα έλεγε ότι σχέδια για αυξήσεις μισθών λόγω της κρίσης στην Ιταλία, τα μεταθέτουμε για το μέλλον, όταν θα πληρούνται οι συνθήκες.
-Χρειάζεται να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις στέλνοντας ένα μήνυμα στις αγορές ότι θα παραμείνει πιστή στα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.
Χωρίς όλα αυτά η Ελλάδα στην επόμενη κρίση θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει και τότε ένα πισωγύρισμα με πολιτικούς και οικονομικούς όρους θα είναι καταστροφικό για όποιον κυβερνάει την Ελλάδα…

Υποσημείωση

Από πολύ καλά ενημερωμένες πηγές η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα τύπου ECCL δεν περνάει με τίποτε από το κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης