Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχονται σοβαρές διοικητικές αλλαγές – σύντομα - σε Εθνική, Alpha bank και Eurobank – Τα νέα δεδομένα

tags :
Έρχονται σοβαρές διοικητικές αλλαγές – σύντομα - σε Εθνική, Alpha bank και Eurobank – Τα νέα δεδομένα
Σε τρεις τράπεζες σε ανώτατο επίπεδο δρομολογούνται σοβαρές διοικητικές αλλαγές
Όχι σε μια, όχι σε δύο αλλά σε τρεις τράπεζες θα σημειωθούν σοβαρές διοικητικές αλλαγές.
Στην πρόταση τράπεζα που δρομολογούνται σοβαρές διοικητικές αλλαγές σε ανώτατο επίπεδο είναι η Eurobank και πολύ πιθανό να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις ακόμη και στην Γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα.  
Φαίνεται ότι οι διοικητικές αλλαγές στην Eurobank σε κορυφαίο επίπεδο είναι αποτέλεσμα κοινού σχεδιασμού, δεν είναι απόφαση μετόχου ή κάποιου εξωγενούς παράγοντα.
Ο κορυφαίος τραπεζίτης που θα αποχωρήσει θα έχει ένα μεταβατικό διάστημα μηνών ίσως έως τον Μάρτιο 2019 έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποχώρησης.
Οι αναφορές ότι θα έρθει Ιρλανδός στην Eurobank δεν επιβεβαιώνονται ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα.

Δύο σχέδια στην Εθνική – Μυλωνάς CEO και Τζάκου αναπληρώτρια CEO ή CEO εκτός τράπεζας

Η διαδικασία για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο έχει ξεκινήσει με ορίζοντα τελικώς όχι στην Γενική Συνέλευση καθώς ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος αλλά μέχρι τα τέλη Καλοκαιριού ή αρχές Σεπτεμβρίου 2018.
Την τελική έγκριση του νέου CEO της Εθνικής θα την λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο και το ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος με 40%.
Με βάση ενδείξεις οι επιλογές είναι δύο
1)Να παραμείνει διευθύνων σύμβουλος ο Π. Μυλωνάς ο σημερινός μεταβατικός CEO εφόσον έχει την έγκριση του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου.
Ο Μυλωνάς θα επιδιώξει να πουλήσει στις 15 Ιουνίου την Εθνική Ασφαλιστική στην Fosun η οποία ενδιαφέρεται σοβαρά.
Στην περίπτωση που τελικώς επικρατήσει ο Μυλωνάς για CEO στην Εθνική θα αναλάβει αναπληρώτρια CEO η N. Τζάκου σημερινή Γενική Διευθύντρια.
Σε αυτό το σενάριο ο Δημόπουλος θα αποχωρήσει από την θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου – έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό η αποχώρηση – και ίσως αποχωρήσει και ο Καποτόπουλος αυτό φημολογείται αλλά δεν επιβεβαιώνεται.
2)Υπάρχει όμως και δεύτερη επιλογή ίδιας πιθανότητας με την πρώτη επιλογή να έρθει διευθύνων σύμβουλος εκτός Εθνικής τράπεζας.
Υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι και πρόσωπα που ωστόσο – σκοπίμως – δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.

Alpha bank: Η πλειοψηφία θέλει Αρώνη, οι ξένοι Ψάλτη

Δεν είναι σαφές τι θα πράξει ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Alpha bank Δημήτριος Μαντζούνης εάν δηλαδή θα ανακοινώσει στην Γενική Συνέλευση ότι θα αποχωρήσει έως το τέλος του 2018 ή εάν θα ανανεώσει την θητεία του στην Γενική Συνέλευση και θα λάβει τις αποφάσεις του εν καιρώ.
Δεν υπάρχει κάποια απόφαση ακόμη τουλάχιστον.
Ούτως ή άλλως ο Μαντζούνης εφόσον αποχωρήσει…θα αποχωρήσει ως νικητής καθώς η Alpha bank είναι η ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα και επί θητείας του ο όμιλος παρέμεινε ισχυρός.
Με βάση κάποιες ενδείξεις έως το τέλος του 2018 θα έχει δρομολογηθεί διοικητική αναδιάρθρωση στην Alpha bank.
Θα είχε μεγάλη λογική ο Μαντζούνης να αναλάβει πρόεδρος αλλά δεν είναι σαφές εάν ενδιαφέρεται ή εάν θέλει να αποχωρήσει ο Ράπανος ο σημερινός πρόεδρος της Alpha.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι τουλάχιστον δύο ο Γιώργος Αρώνης ο αναπληρωτής CEO και ο Βασίλης Ψάλτης Γενικός Διευθυντής και CFO.
Υπάρχει μια άποψη την οποία βρίσκουμε πολύ λογική ότι με τον Αρώνη CEO θα υπάρξει μια μεγάλη ανακούφιση στο εσωτερικό της τράπεζας.
Στην περίπτωση αυτή ο Ψάλτης θα μπορούσε να αναλάβει αναπληρωτής CEO.
Αυτός ο συνδυασμός θα αποδειχθεί πολύ ισχυρός διοικητικά για την Alpha bank.
Εάν τώρα υπάρξει άλλη εξέλιξη και ο Ψάλτης προταθεί για CEO θα πρέπει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα, προφανώς όχι επάρκειας αλλά εσωτερικών ισορροπιών.
Η άποψη ότι το εσωτερικό θέλει Αρώνη και το εξωτερικό θέλει Ψάλτη έχει λογική.
Όμως με βάση την λογική η καλύτερη λύση για την Alpha bank ένα διοικητικό δίδυμο με CEO Αρώνη και αναπληρωτή Ψάλτη και σε αναβαθμισμένο ρόλο τον Αθανάσιο Αθανασόπουλο.
Παρ΄ ότι στο παρελθόν ο Φιλάρετος ο αναπληρωτής CEO της Alpha bank θεωρείτο φαβορί για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου…μάλλον ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Θεοδωρίδη επίσης αναπληρωτή CEO ο οποίος επίσης δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την θέση.
Το πολύ θετικό με την Alpha bank είναι ότι έχει πολλές επιλογές στο εσωτερικό της και δεν χρειάζεται να αναζητήσει στο εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης