Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παιχνίδια χειραγώγησης των ομολόγων σε Ιταλία και Ελλάδα από την ΕΚΤ με αγορές γερμανικών ομολόγων και εμμονή στην ECCL

tags :
Παιχνίδια χειραγώγησης των ομολόγων σε Ιταλία και Ελλάδα από την ΕΚΤ με αγορές γερμανικών ομολόγων και εμμονή στην ECCL
Η ΕΚΤ λόγω της θεσμικής της υπεροχής και της απόλυτης παρέμβασης της στην αγορά ομολόγων μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να χειραγωγήσει την Ιταλία....και την Ελλάδα
Παιχνίδια χειραγώγησης των ομολόγων σε Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται σε εξέλιξη…με κινητήριο δύναμη το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Κατά ένα παράδοξο τρόπο ενώ η πρόσφατη κρίση στην Ιταλία προκάλεσε χάος στις αγορές ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης, οι μόνες χώρες που συνεχίζουν να αποτελούν…πρόβλημα είναι η Ιταλία και η Ελλάδα.
Π.χ. τα Πορτογαλικά ομόλογα στην 10ετία έφθασαν έως 2,20% για να υποχωρήσουν στο 1,81%, βελτίωση καταγράφεται και στην Ισπανία παρά την πολιτική κρίση με το Λαϊκό Κόμμα και την πτώση του πρώην πρωθυπουργού Rajoy.
Στις μόνες χώρες που οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα είναι η Ιταλία και η Ελλάδα.
Όμως έχουν συμβεί ορισμένες παράξενες συμπτώσεις.

1)Τον Μάιο αυξήθηκαν σημαντικά οι αγορές γερμανικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η αιτιολογία ήταν ότι είχαν λήξει Γερμανικά ομόλογα τον Απρίλιο οπότε τον Μάιο αντιστάθμισε η ΕΚΤ τις λήξεις.
Η αιτιολογία αυτή είναι ρεαλιστική μεν αλλά παραδόξως μειώθηκαν δραστικά οι αγορές ομολόγων της Ιταλίας.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 341 δισεκ. ευρώ Ιταλικού χρέους σε σύνολο δημοσίου χρέους της Ιταλίας περίπου 2,36 τρισεκ. ευρώ.
Προφανώς και η ΕΚΤ έχει προφανή λόγο να επικαλείται αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική κρίση στην Ιταλία έχει αυξήσει το ρίσκο χώρας οπότε η ΕΚΤ έχει καταστεί πιο προσεκτική.
Η στρατηγική αυτή έχει μια σκοπιμότητα.
Η ΕΚΤ την ίδια στρατηγική ακολούθησε και με την Ελλάδα που δεν ήταν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ως αγοραστής κρατικού χρέους…η ΕΚΤ είναι ο μόνος πραγματικός αγοραστής χρέους στην Ευρώπη.
Οπότε με την στάση της περνάει μηνύματα στις αγορές.
Ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν διάκειται θετικά στην νέα κυβέρνηση Lega και Κινήματος 5 Αστέρων, δεν διάκειται θετικά στην κυβέρνηση Conte που δηλώνει θετική στο ευρώ αλλά με προτεραιότητα τα συμφέροντα της Ιταλίας.
Η ΕΚΤ δεν είναι μόνο αγοραστής κρατικού χρέους, είναι ο διαμορφωτής του κόστους τιμολόγησης του χρέους μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 1,5 τρισεκ. ευρώ ευρωπαϊκά assets.
Η ΕΚΤ μπορεί να ασκήσει μέσω του ελέγχου της αγοράς ομολόγων μεγάλη πίεση στην Ιταλία, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ θα έχει παίξει παιχνίδια εις βάρος μιας χώρας.
Υπό τον μανδύα της ανεξάρτητης και υπέρτατης θεσμικής αρχής της Ευρώπης κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η ΕΚΤ παίζει παιχνίδια αλλά η ΕΚΤ αυτό πράττει παίζει παιχνίδια με την ποσοτική χαλάρωση.
Η Ιταλία θα κάνει μεγάλο λάθος εάν αψηφήσει την ΕΚΤ η οποία ελέγχει το 14,4% του Ιταλικού χρέος, είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος Ιταλικού χρέους η ΕΚΤ.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι τα Ιταλικά ομόλογα παραμένουν σε επικίνδυνη ζώνη στο 2,70% η 10ετία ενώ πριν την κρίση ήταν 1,95% ενώ στην κορύφωση της κρίσης έφθασε έως το 3,38%.

2)Η Ελλάδα κατά ένα παράδοξο τρόπο ακολουθεί πιστά ότι συμβαίνει στην Ιταλία, καμία αυτονόμηση, καμία διαφοροποίηση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,47% σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν έξοδο στις αγορές.
Πως όμως έχει παρέμβει η ΕΚΤ στην διαμόρφωση των τιμών – άρα και αποδόσεων – των ελληνικών ομολόγων;
Όταν η ΕΚΤ εμφανίζεται να επιμένει ότι η Ελλάδα χρειάζεται πιστωτική γραμμή αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ λέει στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι αδύναμη οπότε χρειάζεται μηχανισμό προστασίας.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι ενταγμένα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ούτε θα ενταχθούν.
Το πρόσχημα ότι η Ελλάδα δεν είναι investment grade δηλαδή δεν διαθέτει επενδυτική διαβάθμιση δηλαδή δεν έχει βαθμολογία ως χρέος πάνω από ΒΒΒ- και με πρόσχημα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Πως όμως εξηγείται η ΕΚΤ να κατέχει χρέος χώρας – όπως η Ελλάδα – που δεν έχει βιώσιμο χρέος είναι σίγουρα αξιοπερίεργο.
Η ΕΚΤ όταν μέσω της προληπτικής πιστωτικής γραμμής περνάει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αδύναμη, αυτομάτως οι επενδυτές των ελληνικών ομολόγων θα πουλάνε οπότε οι τιμές θα υποχωρούν και οι αποδόσεις θα αυξάνονται.
Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι το 75% των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι real money account αλλά hedge funds.
Μπορεί ο ΟΔΔΗΧ ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους να αναφέρει ότι υπάρχουν πραγματικοί επενδυτές στο ελληνικό χρέος αλλά αυτό είναι ένας επικοινωνιακός μύθος.
Τα hedge funds εάν σήμερα η Ελλάδα βρισκόταν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE δηλαδή η ΕΚΤ αγόραζε ελληνικό χρέος θα είχαν προσπαθήσει να πουλήσουν.
(Να σημειωθεί ότι ακόμη και τα ελληνικά ομόλογα είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αγοράσει πάνω από 5 δισεκ. ευρώ).

Συμπέρασμα

Η ΕΚΤ λόγω της θεσμικής της υπεροχής και της απόλυτης παρέμβασης της στην αγορά ομολόγων μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να χειραγωγήσει την Ιταλία.
Η Ελλάδα είναι εύκολος στόχος για την ΕΚΤ καθώς το μέγεθος των ελληνικών ομολόγων - σε ελεύθερη κυκλοφορία - είναι υπερβολικά μικρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης