Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ελλάδα – Ιταλία συμμαχία στα ομόλογα αλλά…δεν έχει τιμολογηθεί ο κίνδυνος αποτυχίας στην λύση του ελληνικού χρέους

Ελλάδα – Ιταλία συμμαχία στα ομόλογα αλλά…δεν έχει τιμολογηθεί ο κίνδυνος αποτυχίας στην λύση του ελληνικού χρέους
Εάν οι ανησυχίες επιβεβαιωθούν και η Ελλάδα πάρει μια διευθέτηση που δεν θα πείσει τις αγορές αυτό θα περάσει στην τιμολόγηση των ομολόγων.
Η πρόσφατη κρίση στην Ιταλία ανέδειξε μια άλλη παράμετρο που σίγουρα θα πρέπει να προβληματίζει και ανησυχεί την Ελλάδα.
Η ακραία κερδοσκοπική επίθεση στην Ιταλία που οδήγησε το Ιταλικό 10ετές από το 1,98% προ της κρίσης έως το 3,38% για να υποχωρήσει εσχάτως στο  3%, οι short θέσεις και η μείωση του ρίσκου στα ιταλικά assets διαμόρφωσαν μια άκρως αρνητική εικόνα που μεταφέρθηκε αυτούσια στην Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα.
Η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος 2,26 τρισεκ. ευρώ ή 132% του ΑΕΠ το δεύτερο χειρότερο μετά την Ελλάδα ως ποσοστό προς το ΑΕΠ.
Οι Ιταλικές τράπεζες κατέχουν 600 δισεκ. Ιταλικού χρέους
Οι ξένες τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεση τους στο Ιταλικό χρέος και διαθέτουν 133 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι κάποια στιγμή το 2008 π.χ. οι ξένες τράπεζες κατείχαν 178 δισεκ. ελληνικού χρέους….
Η ΕΚΤ κατέχει Ιταλικό χρέος ύψους 344 δισεκ. ευρώ.
Το ελληνικό χρέος αντιστοιχεί στο 14% του Ιταλικού χρέους οπότε για την Ιταλία μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες που λέει και ο θυμόσοφος λαός.
Όμως η μικρή Ελλάδα ακολούθησε την ίδια πορεία με τα Ιταλικά assets τέτοιας κλίμακας που η Ελλάδα ανταγωνιζόταν την Ιταλία για τις χειρότερες επιδόσεις στα ομόλογα.
Γιατί;
Οι λόγοι είναι οι εξής

1)Ο κοινός παρανομαστής των προβλημάτων της Ιταλίας και της Ελλάδος.
Η Ελλάδα έχει μη βιώσιμο χρέος, αναζητάει λύση διευθέτηση και είναι ασαφές ακόμη με ποιο μοντέλο θα βγει από τα μνημόνια εν μέσω κρίσης στην Ιταλία.
Η Ιταλία αμφισβητεί όπως και η Ελλάδα στο παρελθόν την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης, όμως όπως λέει η Ιταλική κυβέρνηση το χρέος της είναι βιώσιμο.
Η Ελλάδα έχει μη βιώσιμο χρέος και η Ιταλία έχει βιώσιμο χρέος.
Διαφορά σημαντική αλλά οι αγορές βλέπουν ότι το χρέος και των δύο χωρών έχει προβλήματα.

2)Η Ελλάδα ακολούθησε ταυτόσημη πορεία με την Ιταλία στην πρόσφατη κρίση γιατί οι επενδυτές σχεδόν 70% hedge funds θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα κερδίσει ουσιώδη μέτρα στην προσπάθεια της να διευθετήσει το χρέος της.
Μια σχέση 20% ή 30% εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος και 80% με 70% οπισθοβαρών μέτρων φαίνεται να είναι η πρόταση της Ευρώπης με μια επιμήκυνση 5 χρόνων.
Να σημειωθεί ότι επιμήκυνση 5 χρόνων στο χρέος ειδικά στα δάνεια του EFSF θα χαρακτηριστεί από τις αγορές απογοήτευση και μόνο επιμήκυνση 8 ή 10 ετών θα αντιμετωπιστεί θετικά.
Μέχρι τώρα πρέπει να σημειωθεί μόνο μερικώς έχει τιμολογηθεί ο κίνδυνος η Ελλάδα να πάρει λύση στο χρέος κατώτερη των προσδοκιών.
Εάν οι ανησυχίες επιβεβαιωθούν και η Ελλάδα πάρει μια διευθέτηση που δεν θα πείσει τις αγορές αυτό θα περάσει στην τιμολόγηση των ομολόγων.

3)Η ασάφεια για το μοντέλο εξόδου από το τρίτο μνημόνιο επίσης επιδρά αρνητικά.
Ωστόσο οι ξένοι οίκοι δεν έχουν ομογενή εικόνα για την ορθή στρατηγική.
Δεν συμφωνούν όλοι με την πιστωτική γραμμή.
Η πιστωτική γραμμή δεν θα ηρεμήσει τις ανησυχίες στα ελληνικά ομόλογα εάν η Ιταλία π.χ. επιδεινωθεί.

4)Υπάρχει και ένας κοινός κίνδυνος για Ελλάδα και Ιταλία.
Το ζήτημα της απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Ιταλία ευνοήθηκε από την ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ αγόρασε 344 δισεκ. Ιταλικού χρέους ενώ η Ελλάδα δεν ευνοήθηκε ούτε 1 ευρώ καθώς είναι εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η απόσυρση όμως της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ θα πλήξει την Ιταλία καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων σταδιακά θα πάρουν την ανιούσα μέχρι να βρουν νέα σημεία ισορροπίας και η Ελλάδα προφανώς θα ακολουθήσει την νέα τάση….την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.
Η τιμολόγηση των ομολόγων με ποσοτική χαλάρωση και η τιμολόγηση χωρίς ποσοτική χαλάρωση διαφέρει ίσως όχι υπερβολικά αλλά διαφέρει.

www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης