Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα επιβιώσει το ευρώ; Χωρισμένοι στα δύο 20 αναλυτές διεθνών επενδυτικών οίκων

tags :
Θα επιβιώσει το ευρώ; Χωρισμένοι στα δύο 20 αναλυτές διεθνών επενδυτικών οίκων
Διχασμένοι εμφανίζονται οι 20 παγκοσμίου φήμης οικονομικοί αναλυτές που απάντησαν στο ερώτημα αν θα επιβιώσει το ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια.....
Ο αναλυτής Andrew Lilico δίνει κάθετη απάντηση ότι «δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα το ευρώ να τα καταφέρει» καθώς τονίζει ότι υπάρχει μεσοπρόθεσμη πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από το ευρώ.
Αντίθετα ο Howard Archer της IHS Global Insight παρουσιάζεται αρκετά αισιόδοξος για την επιβίωση του ευρώ με την προϋπόθεση ότι οι PIIGS θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας και θα αναδομήσουν την οικονομία τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να  αυξήσουν και πάλι την ανταγωνιστικότητά τους.
Ο αναλυτής Douglas McWilliams, απαντάει ότι «ίσως το ευρώ να μην αντέξει μέχρι την επόμενη εβδομάδα, πόσο μάλλον τα επόμενα πέντε χρόνια» ενώ ο βρετανός οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland Ross Walker, με απόλυτη σιγουριά δηλώνει ότι « το ευρώ δεν θα εξαφανιστεί» αλλά αντιθέτως, θα μειωθούν τα μέλη της Ευρωζώνης. Συνεχίζει λέγοντας ότι οι αλλαγές για τη βελτίωση της οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών χρειάζονται περισσότερο χρόνο έτσι ώστε το ευρώ να ξανακερδίσει έδαφος στις αγορές.
Ο αναλυτής της UBS Investment Bank, George Magnus, θεωρεί δύσκολη την επιβίωση του ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια και τονίζει ότι ο μόνος τρόπος για να δουλέψει το οικονομικό σύστημα είναι η πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση.
Ο Gerard Lyons, οικονομολόγος της Standard Chartered Bank απαντά μονολεκτικά πως «όχι», το ευρώ δεν θα αντέξει, ενώ προβλέπει ότι στα επόμενα χρόνια οι χώρες που τώρα αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα θα αποφασίσουν από κοινού να εγκαταλείψουν το ευρώ για να σταματήσει η οικονομία τους να βουλιάζει.
«Είναι σχεδόν απίθανο οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της Ευρωζώνης να σταθεροποιήσουν το κοινό νόμισμα μέσα σε πέντε χρόνια», δηλώνει ο Stephen Lewis της Monument Securities, και  θεωρεί μη ρεαλιστικό το σενάριο οι αναπτυγμένες χώρες να καταφέρουν να κρατήσουν σταθερή την οικονομία μένοντας στο ευρώ. 
Ο καθηγητής οικονομίας του Dartmouth, Danny Blanchflower, δηλώνει ξεκάθαρα ότι η Γερμανία είναι αρνητική στην πληρωμή μεγάλων ποσών για τις χώρες με οικονομική ύφεση και είναι πολύ πιθανό να παραιτηθεί, κάτι που σημαίνει και το τέλος του ευρώ. Ο Blanchflower σημειώνει ότι οι πολίτες της Ιρλανδίας πληρώνουν περισσότερο στους φόρους, κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στους Έλληνες πολίτες, οπότε με την παρούσα κατάσταση το ευρώ δύσκολα θα επιβιώσει.
Από την άλλη, ο οικονομολόγος Ian Harwood της Evolution Securities αναφέρει ότι "είναι πολύ νωρίς να πούμε αν θα υπάρχει το ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς μια τέτοια υπόθεση θα ήταν απερίσκεπτη". Συνεχίζει λέγοντας ότι "το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να είναι αυστηρά και το ΑΕΠ να μείνει σταθερό για να έχουμε ευχαριστήσει τη Γερμανία" όπως επίσης προϋπόθεση της συνέχισης του ευρώ είναι και η θέληση των χωρών να ακολουθήσουν τα μέτρα του πακέτου για αρκετά χρόνια.
Ο David Owen, αναλυτής της  Jefferies παραμένει θετικός για την ύπαρξη του ευρώ στο μέλλον αν και πιστεύει ότι τουλάχιστον μια χώρα θα χρεοκοπήσει, και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι είτε η Ελλάδα είτε η Πορτογαλία.
Ο οικονομολόγος Philip Shaw της Investec θεωρεί πολιτικά σχέδια και πολιτικές λύσεις το αν κάποια χώρα φύγει από το ευρώ ή αν το νόμισμα σταματήσει να υπάρχει ενώ ο αναλυτής της JP Morgan Malcolm Barr, πιστεύει στην μακροζωία του ευρώ καθώς είναι σχεδόν απίθανο οι χώρες να φύγουν από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Tim Congdon της International Monetary Research η Ευρωζώνη θα χάσει τρία ή τέσσερα μέλη (Ελλάδα, Πορτογαλία και ίσως Ιρλανδία) και πιθανότατα θα διασπαστεί εξαιτίας της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Ο Peter Warburton πιστεύει στην επιβίωση του ευρώ αλλά ως ένα αδύναμο νόμισμα καθώς δηλώνει ότι θα αλλάξει  και η σύνθεση της Ευρωζώνης, δηλαδή πιθανότατα η Γερμανία θα φύγει και η Δανία θα έρθει.
Θετικά προσκείμενος τάσσεται και ο ευρωπαίος αναλυτής Azad Zangana υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι όχι μόνο δεν θα χαθεί το ευρώ αλλά θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες, όπως στην Εσθονία το 2011 και πιθανότητα στη Λιθουανία κάποια στιγμή στο μέλλον.
Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο οικονομολόγος της Lombard Street Research, Jamie Dannhauser, καθώς αποκλείει την επιβίωση του ευρώ στην τωρινή του μορφή λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης των PIIGS.
Τέλος, ο Stuart Green της HSBC απαντά μονολεκτικά "ναι" στην ερώτηση για το ευρώ, ενώ ο βρετανός οικονομολόγος Vicky Redwood της Capital Economics και ο George Buckley της  Deutsche Bank δεν ήθελαν να εκφράσουν καμία γνώμη επί του θέματος.

Mειώνει την εκτίμηση της για το ευρώ η Goldman Sachs στο 1,15 δολ.


Σε μείωση των εκτιμήσεων της για την πορεία του ευρώ προχώρησε η Goldman Sachs, η οποία τοποθετεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στο 1,15 δολ. το επόμενο τρίμηνο, από 1,35 δολ. προηγουμένως, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κακοί πολιτικοί χειρισμοί που οδηγούν τους επενδυτές να συνεχίσουν τις πωλήσεις των θέσεων τους.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ευρώ έχασε 2,5% από την αξία του, υποχωρώντας σε χαμηλά τεσσάρων ετών, στα 1,1877 δολ. Στο σημείο αυτό η Goldman θέτει και την παράμετρο της ενίσχυσης της οικονομίας των ΗΠΑ σε αντίθεση με αυτή της ευρωζώνης.
Η πολιτική που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι η αιτία της αβεβαιότητας για το ευρώ, επισημαίνει η Goldman, γι' αυτό το λόγο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο οι πιέσεις θα συνεχιστούν για το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης