Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι πικρές αλήθειες για το ελληνικό χρηματιστήριο, στόχος για το τέλος 2018 οι 850 μον. – Από Σεπτέμβριο ο τζίρος στα 50-60 εκατ

tags :
Οι πικρές αλήθειες για το ελληνικό χρηματιστήριο, στόχος για το τέλος 2018 οι 850 μον. – Από Σεπτέμβριο ο τζίρος στα 50-60 εκατ
Τα πράγματα είναι χάλια, τι μπορούμε να περιμένουμε;
Η κατάσταση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι τραγική ή κατά το ορθότερο πιο τραγική δεν γίνεται, η χρηματιστηριακή αγορά είναι μαύρο χάλι.
Όταν μια αγορά που έχει τράπεζες και ορισμένες εταιρίες με κεφαλαιοποίηση 11,5 δισεκ όπως η Coca Cola και ο ημερήσιος τζίρος είναι στα 12-13 εκατ τότε καθίσταται κατανοητό ότι οι επενδυτές έχουν εγκαταλείψει το χρηματιστήριο το οποίο πλέον είναι απαξιωμένο σε ημιθανή κατάσταση.
Με τα τωρινά δεδομένα το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε τις χρηματιστηριακές, ούτε και όσες εταιρίες σχετίζονται με τον κλάδο.
Για να μπορέσουν οι χρηματιστηριακές εταιρίες να επιβιώσουν χρειάζονται ημερήσιο τζίρο 60 με 70 εκατ ευρώ και πάνω από 100 εκατ ευρώ αρχίζουν να βγαίνουν αξιοπρεπή κέρδη.
Είναι ενδεικτικό π.χ. ότι πριν λίγα χρόνια που το ελληνικό χρηματιστήριο από ώριμη υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη αγορά μόνο σε μια ημέρα…μια χρηματιστηριακή εταιρία έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές 650 με 700 εκατ ευρώ.
Για να θεωρηθεί μια χρηματιστηριακή αγορά ότι έχει ρόλο και παρέμβαση θα πρέπει ο τζίρος να ξεπερνάει σε καθημερινή βάση τα 150 εκατ ευρώ.
Που αποδίδεται όλο αυτό το σκηνικό απαξίωσης;
Οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι και δεν σχετίζονται με το εύκολο επιχείρημα της καλοκαιρινής ραστώνης.
Τα βασικά εργαλεία της χρηματιστηριακής αγοράς είναι
1)Οι τράπεζες: Δυστυχώς είναι παγιδευμένες και θα παραμείνουν καθαρά μη επενδύσιμες για τους επόμενους μήνες, έχουμε αναλύσει ότι μπορεί να περάσουν και 18 μήνες για να μπορέσουν οι τράπεζες να έχουν κάποιο πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον.  
2)Η διαφάνεια: Δυστυχώς η περίπτωση της Folli Follie έχει βλάψει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, οι ξένοι δεν ανέχονται παιχνίδια φημών, ότι δεν κατανοούν είτε το σορτάρουν είτε το αγνοούν.
Βρισκόμαστε στην φάση της αδιαφορίας των ξένων.
3)Η σχέση εμπιστοσύνης κυβέρνησης – αγορών: Δυστυχώς για το ελληνικό χρηματιστήριο η ελληνική κυβέρνηση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.
Η αγορά ομολόγων όπου εμφανίζει λιγότερα ρίσκα και οι ξένοι – ακόμη και οι αμερικανοί – είναι διστακτικοί.
4)Αδυναμία προεξόφλησης: Το χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός, δυστυχώς όμως είναι τόσο θολό το χρηματιστηριακό μέλλον της Ελλάδος που οι επενδυτές έχουν χάσει την ελπίδα τους.
5)Απουσιάζουν τα θετικά νέα: Δυστυχώς καινούργιες ειδήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια δυναμική δεν υπάρχουν.
Σχεδόν όλα τα γεγονότα των επόμενων μηνών έχουν περάσει στις τιμές των μετοχών.

Τα πράγματα είναι χάλια, τι μπορούμε να περιμένουμε;

Όντως τα πράγματα είναι χάλια αλλά αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι αύξηση του τζίρου στο ελληνικό χρηματιστήριο από αρχές Σεπτεμβρίου στα 50 με 60 εκατ ευρώ.
Αυτό θα το δούμε άρα οι χρηματιστηριακές θα έχουν πάλι ξανά δουλειά….
Ωστόσο πρέπει να ξεχάσουν, να εγκαταλείψουν, να αναθεωρήσουν, να επανεκτιμήσουν τον στόχο για το ελληνικό χρηματιστήριο για το 2018.
Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 το bankingnews – προσέξτε όχι τώρα τέλη Ιουλίου 2018 αλλά από τον Φεβρουάριο 2018 – είχαμε εκτιμήσει ότι οι 895 μονάδες που σημειώθηκαν αρχές Φεβρουαρίου 2018 θα είναι και τα υψηλά έτους.
Να θυμίσουμε ότι αναλυτές, χρηματιστηριακές και τράπεζες είχαν προβλέψει για ελληνικό χρηματιστήριο πάνω από 1000 μονάδες κάποιοι έλεγαν για 1050 ή 1150 μονάδες για το τέλος του 2018.
Το bankingnews είχε αναφέρει ότι οι 895 μονάδες – το ενδοσυνεδριακό υψηλό - θα είναι τα υψηλά έτους για το 2018.
Η πιθανότητα επιβεβαίωσης του σεναρίου αυτού είναι σχεδόν 99,99%.
Το βασικό σενάριο πάντως θέλει προς το τέλος του έτους το ελληνικό χρηματιστήριο να επιχειρεί κίνηση προς τις 850 μονάδες όπου πιθανότατα και θα κλείσει.
Δηλαδή το ελληνικό χρηματιστήριο θα κλείσει στο τέλος 2018 χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 895 μονάδες.

Υποσημείωση

Η αξία δεν έχει να το λέει κανείς τώρα τέλη Ιουλίου 2018 αλλά Φεβρουάριο 2018 και όσοι ακόμη και όσοι μας επικρίνετε θα πρέπει να μας αναγνωρίσετε ότι ούτε μια στιγμή δεν πουλήσαμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Από αρχές 2018 – πολύ πριν τα stress tests – προειδοποιούσαμε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ξεκάθαρα μη επενδύσιμες….και προειδοποιούμε ότι θα παραμείνουν σε αυτό το καθεστώς των μη επενδύσιμων μετοχών για άλλους 18 μήνες… έως τέλη 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης