Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας (ΤτΕ): Οι αγορές περιμένουν την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις - Η συμφωνία για το χρέος ήταν ανεπαρκής για τους επενδυτές

tags :
Στουρνάρας (ΤτΕ): Οι αγορές περιμένουν την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις - Η συμφωνία για το χρέος ήταν ανεπαρκής για τους επενδυτές
Μόλις η Ελλάδα βγει στις αγορές, οι επενδυτές θα υιοθετήσουν μια σκληρή προσέγγιση
Οι αγορές περιμένουν να δουν εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, εκτιμώντας ότι οι επενδυτές θα περιμένουν να διαπιστώσουν τη συμπεριφορά της κυβέρνησης μετά τις 20 Αυγούστου.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Στουρνάρας προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ολιγωρία της χώρας από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να καταστρέψει την εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς η Αθήνα προετοιμάζεται να εξέλθει της οκταετούς βοήθειας τον επόμενο μήνα.
Όπως ανέφερε «οι αγορές περιμένουν» για να δουν εάν η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευσή της να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα μετά τη λήξη της επίσημης διάσωσης στις 20 Αυγούστου.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο θα ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα ελληνικά ομόλογα ήταν μια καλή επένδυση.
"Μόλις η Ελλάδα βγει στις αγορές, οι επενδυτές θα υιοθετήσουν μια σκληρή προσέγγιση.
Θέλουν να δουν πρώτα πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου", είπε.
"Οι επενδυτές θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές.
Εάν αισθάνονται ότι κάνουμε βήματα πίσω, θα παραμείνουν μακριά από τα ελληνικά ομόλογα.
Αν αισθάνονται ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία".
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών εφάρμοσε ένα από τα πιο σοβαρά προγράμματα λιτότητας στη σύγχρονη εποχή.
Η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο και η ανεργία αυξήθηκε, καθώς οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ εφάρμοσαν σκληρά μέτρα.
Η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο σημαίνει ότι η Ελλάδα εξέρχεται με ελάχιστες αποπληρωμές στα δάνεια διάσωσής της μέχρι το 2033.
Οι εταίροι της ευρωζώνης ελπίζουν ότι τα μέτρα είναι αρκετά για να πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι βιώσιμη κατά τα προσεχή έτη.
Η Αθήνα έχει επίσης ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών ροών που θα μπορούσε να καλύψει τις δημοσιονομικές ανάγκες της για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια.
Ωστόσο, η προειδοποίηση του κ. Στουρνάρα αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με πιέσεις για την άρση των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, καθώς η χώρα οδεύει σε εκλογές που πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο τον Οκτώβριο του 2019
Δύο μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν το 2019 είναι ιδιαίτερα αμφισβητήσιμα: ένας νέος γύρος περικοπών των συντάξεων και η "διάλυση" της κρατικής ηλεκτρικής υπηρεσίας της Ελλάδας μέσω της πώλησης τεσσάρων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει επιβλέψει το τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 86 δισ. ευρώ, έχει δεσμευτεί ότι η χώρα θα επιστρέχει στην κανονικότητα, συγκεντρώνοντας κεφάλαια στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αργότερα αυτό το έτος.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε επίσης τις θεμελιώδεις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπιζε η χώρα.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσωπεύουν το 45% του ενεργητικού των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της χώρας, ενώ το εθνικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 178% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το υψηλότερο στην ευρωζώνη.
"Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων πιο εντατικά και να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
Είπε επίσης ότι οι ηγέτες της Ελλάδας πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα καταλήξει ξανά σε μια τέτοια κατάσταση. "Τουλάχιστον αναμένεται ότι το πολιτικό σύστημα έχει μάθει από τα λάθη του και δεν θα τα επαναλάβει".



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης