Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΔΝΤ: Οι ελληνικές τράπεζες είναι αδύναμες, χρειάζονται κεφαλαιακά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν τα NPEs

tags :
ΔΝΤ: Οι ελληνικές τράπεζες είναι αδύναμες, χρειάζονται κεφαλαιακά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν τα NPEs
Θα πρέπει να εφαρμοστούν περισσότερο φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των Μη εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με το ΔΝΤ
"Αδύναμους" χαρακτηρίζει τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την έκθεση του άρθρου 4, στην οποία επισημαίνεται ότι ο κλάδος χρειάζεται κεφαλαιακά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, είναι σαφές ότι για να υπάρξει εξομάλυνση της βασικής λειτουργίας των τραπεζών, δηλαδή της παροχής δανείων σε επιχειρήσεις και της ουσιαστικής χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστούν περισσότερο φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των Μη εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝΡΕs).
Οι τράπεζες θα πρέπει να στοχεύουν σε λύσεις αναδιάρθρωσης που επιδιώκουν την επιστροφή των δανειοληπτών σε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιταχύνουν τις διαγραφές και τις πωλήσεις NPEs βάσει πιο φιλόδοξων και ευρύτερων στόχων μείωσης τους.
Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν  νέους δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως η ενίσχυση ένα καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων (APS) που περιλαμβάνει δημόσιες εγγυήσεις.
Και αυτό διότι οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι αδύναμοι και η πίστωση συνεχίζει να συρρικνώνεται.
Από τα τέλη Μαρτίου του 2018, τα NPEs των ελληνικών τραπεζών ήταν μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ στο 49% των συνολικών δανείων, με ποσοστό κάλυψης 49%.
Οι τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής πετύχει τους στόχους μείωσης που υποβάλλονται στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (ΕΣΕ).
Επιπλέον, οι τράπεζες βασίστηκαν κυρίως σε διαγραφές για τη μείωσή τους και όχι σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.
Παρ 'όλα αυτά, υπήρξε κάποια πρόοδος πρόσφατα, με τη βοήθεια ενός καλύτερου νομικά ευνοϊκού περιβάλλοντος.
Οι πωλήσεις των NPEs έχουν ξεκινήσει, με αρκετές ακόμη να βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες αυξάνονται.
Οι τράπεζες έχουν επανενταχθεί στις αγορές (εκδίδοντας νέα καλυμμένα ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017-αρχές 2018).
Οι ιδιωτικές καταθέσεις παρουσιάζουν τάσεις αυξητικές, αν και εξακολουθούν να είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τα επίπεδα των αρχών του 2015.

Προληπτική συσσώρευση κεφαλαίων, ανάλογα με τις ανάγκες

Ενώ τα αποτελέσματα των πρόσφατων stress tests έδειξαν ότι δεν απαιτούνται άμεσες ενέργειες, οι τράπεζες εξακολουθούν να φαίνονται ευάλωτες σε αντιστροφή των συνθηκών που επικρατούν αλλά και σε εξωτερικούς κινδύνους.
Υπάρχει ανάγκη να μειωθεί η σημασία του αναβαλλόμενου φόρου, καθώς παρέχει περιορισμένη απορρόφηση ζημιών, αποτρέπει τους ιδιώτες επενδυτές και δημιουργεί δυνητικό δημοσιονομικό κόστος.
Δεδομένου του περιορισμένου οργανικού κεφαλαίου των τραπεζών, η αύξηση κεφαλαίου (π.χ. μέσω της έκδοσης μη αραιωτικών μέσων (dilution) για τους μετόχους σύμφωνα με το στόχο της περαιτέρω περιορισμού της κρατικής ιδιοκτησίας) θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μεσοπρόθεσμα.
Σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι τράπεζες θα πρέπει να απορροφήσουν πλήρως τα IFRS 9.
Οι τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη λήξη της περιόδου ισχύος του waiver από την ΕΚΤ, με δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί μόλις η Ελλάδα εξέλθει του προγράμματος.
Οι τράπεζες πρέπει να περιορίσουν τα κενά ωριμότητας και να μειώσουν περιουσιακών στοιχείων.



Δεδομένου του προβλεπόμενου τερματισμού (όταν η Ελλάδα εξέρχεται του προγράμματος) της
Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο SSM πρέπει να αυξήσουν την παρακολούθηση της προόδου στην εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών και τη σχετική εποπτική δράση, με στόχο την αντιμετώπιση σημαντικών λειτουργικών ελλείψεων και κενών σε:

- τον εσωτερικό έλεγχο περιβάλλον
-  το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου
- τη διακυβέρνηση της διαχείρισης των  NPLs και τις πρακτικές απόδοσης.

Θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή των νομικών μεταρρυθμίσεων.

Εσωτερική πολιτική και κίνδυνοι για τον χρηματοπιστωτικό τομέα

Η κόπωση της μεταρρύθμισης, αλλά και η υποχρέωση διατήρησης στοχευμένων υψηλών πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων συνεπάγονται σημαντικούς κινδύνους.
Μια αρνητική απόφαση στα δικαστήρια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι πολιτικές πιέσεις για την ανατροπή των μεταρρυθμίσεων ενδέχεται να ενταθούν πριν από το 2019 και τις εκλογές.
Ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής, η ανάπτυξη μπορεί να αποδειχθεί χαμηλότερη από εκείνη των προβλέψεων, μεταξύ άλλων και λόγω των δυσμενέστερων από τις αναμενόμενες επιπτώσεων των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, όσον αφορά την ανάπτυξη, χαμηλότερο από το αναμενόμενο κενό παραγωγής και ασθενέστερη ανάκαμψη των επενδύσεων.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τράπεζες παραμένουν ευάλωτες στις μετατοπίσεις της εμπιστοσύνης των καταθετών και τη σταδιακή εισαγωγή νέων λογιστικών προτύπων, εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάγκη για πρόσθετα προσωρινά αποθέματα.
Ωστόσο, με τα παλαιότερα χαρτοφυλάκιά τους να επιβαρύνουν την κερδοφορία, οι τράπεζες έχουν περιορισμένες προοπτικές εσωτερικής παραγωγής κεφαλαίου.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης