Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση CCC για Εθνική, Alpha, Εurobank, Πειραιώς - Αρνητικό το outlook - Επαρκή τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίησή τους - Δεν αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας

Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση CCC για Εθνική, Alpha, Εurobank, Πειραιώς - Αρνητικό το outlook - Επαρκή τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίησή τους - Δεν αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας
Επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC για 4 ελληνικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε καθεστώς selective default (επιλεκτκή χρεοκοπία) την περασμένη Δευτέρα.
Eιδικότερα, ο οίκος ανακοίνωσε πως διατηρεί στο CCC την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Εθνικής, της Alpha Βank, της Eurobank και της Τρ. Πειραιώς. Στο C επιβεβαιώνει και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή τους.
Αρνητικό το outlook.
Στην έκθεσή του ο οίκος επαναλαμβάνει πως η υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς Selective Default είναι απόρροια της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI+), η οποία κατά την S&P θα έχει αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες 4 ελληνικές τράπεζες να καταγράψουν σημαντικότατες ζημίες.
Βασιζόμενη η S&P στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων για τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, διατηρεί τις αξιολογήσεις τους αμετάβλητες, καθώς όπως επισημαίνει τα κεφάλαια που θα διατεθούν θα είναι επαρκή για τις τράπεζες.
Κατά τον οίκο, η ικανότητα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και τα επίπεδα ρευστότητάς τους δεν αναμένεται να καταγράψουν περαιτέρω επιδείνωση.
Στα θετικά στοιχεία ο οίκος περιλαμβάνει και τη χρήση του Emergency Liquidity Assistance (ELA).
Παράλληλα, ο οίκος επισημαίνει πως δίδει αξιολόγηση "cc" για τα stand-alone credit profiles (SACPs) και των 4 ελληνικών τραπεζών.
Κατά την S&P, το haircut που θα επιβληθεί στα ελληνικά ομόλογα θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το 53,5% που έχει συμφωνηθεί και θα ανέλθει στο 65-75% επί της αρχικής ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων.
Για τον οίκο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απευθείας και σε πολύ μεγάλο βαθμό εκτεθειμένο στους κινδύνους που ενέχει η πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεδομένης της μεγάλης έκθεσης που έχουν οι τράπεζες στα κρατικά ομόλογα.

To αρνητικό outlook
To αρνητικό outlook που ο οίκος έχει θέσει για τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών αντανακλά την πιθανότητα Εθνική, Alpha, Εurobank και Πειραιώς να υποβαθμιστούν, εάν υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας τους.
Ο οίκος επισημαίνει παράλληλα πως θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις των ελληνικών εάν διαπιστωθεί δυσκολία στην άντληση ρευστότητας. Εάν υπάρξουν εμπόδια στο μέτωπο άντλησης ρευστότητας, τότε η S&P θα θεωρήσει πως οι τράπεζες κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν.
"To outlook των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε σταθερό, εάν περιοριστούν οι κίνδυνοι με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωπες", καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης